За писането, ученето и късмета

Днешната статия е специална. Тя е номер 100. Темата не е инвестиции, макроикономика или геополитика.

Днес пиша за писането. Писането като път. Пътят към себе си.

Вземал съм много глупави решения, с още по-нелепи последствия. Едно от малкото умни неща, които съм направил, е да започна да пиша. Как стигнах дотук?

Първоначалната ми идея през 2020/2021 г. беше да създам инвестиционен фонд. Обаче се оказа, че отпадам още преди да започна – не покривах административните критерии. Играта за пореден път ми напомни, че е много по-интересна, отколкото си мисля. Когато на пръв поглед губя, всъщност не знам какво печеля. Така и стана.

Вместо да основа фонд, създадох Инвесто. Отначало дори се чудех защо пиша и още повече за кого пиша. Бързо разбрах, че писането е страст. Моята страст.

Разбрах и за кого пиша, или по скоро за кого не пиша. Аз не пиша за широката публика, която иска готови отговори. Пиша за непримиримите с посредствеността. За тези, които непрестанно задават въпроси.

Философията „Хиляда верни фена“ на Кевин Кели е водеща в моя творчески процес. Предпочитам да създавам статии, които дълбоко да резонират с една шепа хора, отколкото да се стремя да бъда всичко за всички. Последното е неблагодарна задача. Накрая ставаш нищо за всички.

Казаното с пълна сила важи за всеки, създаващ съдържание. Дори самата фраза „създаване на съдържание“ е изпразнена от смисъл. Същото като думите гуру, експерт и коуч. Те изначално носят информационна стойност. Обаче тяхната прекомерна употреба ги прави жертва на вербалната инфлация. От толкова ментори и гурута не останаха обикновени хора.

Особено в епохата на AI, всеки може да напише текст по всяка тема. Дори преди AI посредствеността доминираше. Сега обаче тя е на стероиди.

В по-голямата си част създателите на съдържание са генератори на информационен шум. Това с пълна сила важи за медиите за инвестиции и финанси. Една миниатюрна част предоставя огромна част от стойността, докато мнозинството единствено създава още шум.

Контраинтуитивно всичко това помага на творците, влагащи страст в работата си. Автентичността ще става все по-дефицитна, но и по-търсена. А неподправеното творчество е един от преките (но не кратък и лесен) пътища към късмета.

Кривата на късмета

Писането е машина за генериране на „случайности“. Пишейки публично аз разширявам площта на кривата на късмета.

Фигура 1: асиметричните решения в живота или как да предизвикаме късмета си

Звучи направо езотерично. Кривата на късмета е един от най-мощните принципи да предизвикаме „случайности“. Колкото повече правим и колкото повече споделяме какво правим, толкова по-голяма е площта на нашата крива на късмета. С други думи, толкова по-висок е шансът да случим, на пръв поглед, неочаквани събития.

Разбира се има няколко задължителни условия, които трябва да спазим, ако искаме да увеличим нашия късмет.

  • Следваме страстта си – не е достатъчно само да кажем „Моята страст е…“. Изисква се яко бачкане. При това много и за дълго.
  • Споделяме публично нашата страст –  правенето е задължителна, но не достатъчна съставка в предизвикването на „случайности“. Нужно е да излезем пред света и да заявим какво правим.
  • Само споделяне без работа не става, само работа без споделяне също не работи. Нужни са ни двете съставки в изобилие. Следната графика ясно показва за какво става въпрос.

Фигура 2: площа на кривата на късмета

Благодарение на писането и социалните мрежи мога да достигна до неподозирано интересни хора. На края на деня, за да реализираме нашите планове се нуждаем от съмишленици. Съмишленици, споделящи нашите ценности и идеи.

Пишейки регулярно, аз увеличих площта на моята крива на късмета. Така „случайно“ се запознах с изключителни хора. От серийни предприемачи, през популярни имена в България, до непримирими инвеститори.

Излагайки се на все повече случайности, ние увеличаваме асиметрията в наша полза, казано на трейдърски език. С други думи, получаваме опционалност, тоест ние се излагаме на удивителни възможности, работещи в наша полза.

Ако не беше писането, само аз щях да зная за моята страст. Благодарение на него, случването на „случайности“ се превърна от „чакам късмета“ в „провокирам късмета“.

Силата на писането не се крие само в генериране на “случайности”. Пишейки, ние учим.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Учене и писане

Четенето е първата, но не единствена стъпка в учебния процес. Ако разчитаме, че само с четене ще станем специалисти, сериозно се лъжем. Следната графика дава отговор на въпроса защо.

Фигура 3: крива на паметта

Ако се ограничим само с консумиране на информация, твърде бързо и голяма част от нея, просто изчезва. Заблудата, че количеството прочетени книги е правопропорционално на разбирането на прочетеното е подевеждаща.

Това не значи, че не трябва да четем много. Напротив. Обаче качеството е водещо – какво четем и най-вече как го четем. Една отлична книга препрочитана многократно носи много повече стойност от много ставащи книги, прочетени само по веднъж.

Обаче дори това не е достатъчно ако искаме прочетеното да стане част от нас. Време е за практика, тоест писане и преподаване.

Фигура 4: пирамидата на ученето

Четейки, ние запазваме едва 10% от прочетената информация. В основата на пирамидата са най-ефективните методи за учене – практикуване и преподаване. Писането попада точно в тези категории.

Изкарвайки мислите навън под формата на текст, хаосът от идеи, бушуващи в главата ни, започват да придобиват смисъл. Така информацията се превръща в знание.

Пишейки, аз уча и предизвиквам “случайности”. Публикуваните 99 статии са моя дневник на пазарен участник и страстен изследовател. Някои от тях резонираха повече с читателите, за разлика от други. Споделих инвестиционни идеи, които се представиха отлично и други, които не толкова добре.

Преглед на печата

Първата статия в Инвесто публикувах на 15 Ноември 2021 г. От тогава до днес написах над 230,000 думи. Това е равно на книга от около 1,000 страници. Писах за инвестиции, финанси и икономика, пречупени през призмата на историята, психологията и философията.

Да, инвестирането не започва и не свършва с фундаменталния анализ. Инвестирането започва и свършва с нас. Ние трябва да знаем какво искаме, каква е неговата цена и дали сме готови да я платим. Важи на пазарите, но и в живота.

Инвестирането е бизнес. Всеки бизнес се състои от процеси. А тези процеси не се изчерпват с анализ на Price/Earnings и определяне на „справедлива“ оценка. Последните са малка част от големия пъзел, наречен инвестиции. При това те нито са универсални, нито безгрешни, както твърди легендата.

Да оборвам клишета и да представям балансиран поглед по горещи теми е сред любимите ми жанрове. Две от най-четените статии попадат точно в тази категория – анализират популярни теми по непопулярен начин. В същото време, две от най-четените статии са на другия край на скалата на популярността.

От една страна са публикациите за златото и за имотите, а от другата са две от най-дългите статии, посветени на крайно екзотични теми – макроисторическите цикли и инвестиции в Аржентина.

И все пак има нещо общо между четирите статии. Те не предоставят готови решения, а предизвикват читателят да излезе извън зоната си на комфорт, промотирана от медиите и да задава въпроси. Въпроси за инвестициите, за света, за себе си.

Макар да пиша на различни теми, Инвесто е медия за инвестиции. В този ред на мисли нека да проследим инвестиционните идеи, които съм споделил в сайта и как са се представили.

Три от изложените хипотези през 2022/2023 се оказаха право в целта като посока и като тайминг. Става въпрос за Аржентина, урана и Военно-промишления комплекс.

Хавиер Милей спечели изборите в Аржентина, променяйки радикално доминиращата политическа линия. Първите шест месеца от неговия мандат доведоха до положителни резултати – от 20 години Аржентина за първи път реализира бюджетен излишък през първото тримесечие на 2024. Приключенски настроените инвеститори предвидливо се включиха в тренда. Според мен бичия пазар в Аржентина има потенциал да продължи, съдейки по успешните реформи и нарастващите чужди инвестиции в страната.

Пазарът на уран е в хроничен дефицит. Причините съм ги обсъждал няколкократно в различни публикации. Освен структурния недостиг имаме и събития каталисти, като преврата в Нигер от миналото лято и санкциите на внос на руски уран в САЩ. Очаквам биковете да доминират през следващите години, следвайки нарастващия дисбаланс между търсене и предлагане.

Преходът от еднополюсен към многополюсен свят води до нарастваща геополитическа волатилност. А тя от своя страна, води до все по-високи разходи за отбрана. Военнопромишления комплекс в САЩ и Европа са първа линия бенефициенти. Броят на военните конфликти няма да намалява през идното десетилетие, което означава, че и разходите за отбрана тепърва ще се покачват.

Златото и медта също започнаха да се движат според изложените прогнози. Хипотезите ми за петрола, нефтените платформи и платината все още не са се материализирали. Съответно като хипотеза с най-ниска успеваемост считам идеята ми за швейцарските банки.

Времето ще покаже дали неуспешните хипотези ще се затвърдят като такива или ще се превърнат в успешни, но с грешен тайминг.

Нека да напомня, че ако една хипотеза е грешна (като тайминг и/или посока) не значи, че процесът, стоящ зад нейното изграждане е грешен. Ние правим залози за бъдещето, което по дефиниция е непознаваемо.

Затова ние трябва да се фокусираме над това, което можем да контролираме, тоест качеството на аналитичния процес. Крайният резултат е извън наш контрол. Дори безупречен аналитичен процес не гарантира, че хипотезата ни ще се материализира.

През настоящата година очаквам уранът, ВПК и Южна Америка като цяло, да продължат да се представят отлично. Допускам, че платината ще поднесе изненада на пазарните участници през следващите месеци. Времето ще покаже дали изброените хипотези са верни като посока и като тайминг.

Заключение

Писането е магия. Пишейки, ние учим. И не само това. Публикувайки написаното, ние започваме да случваме „случайности“.

Инвесто е моят инструмент за генериране на късмет и в същото време мястото за непримиримите читатели с отворено съзнание.


Съзнанието е като парашута. Работи само, когато е отворено.

Richards J. Hauer


А начинът да държим съзнанието си отворено е да не спираме да задаваме въпроси. Тоест, да не се примиряваме с наложения консенсус, да не бъркаме шума със сигнала, да не приравняваме количеството и качеството.

Следващите статии ще продължат да обхващат широк спектър от теми – от философия за инвеститори, през икономика и геополитика, до инвестиционни анализи. Без значение темата, водещата цел е да запаля любопитството в читателите.

Благодаря на всички, които станаха част от моя път и аз от техния.

Бъдете!

Не спирайте, да бъдете любопитни. Асиметрични инвестиционни идеи се крият навсякъде. Ако търсиш съмишленик в тяхното намиране, абонаментът Отвъд Бета е за теб.

Той предлага портфолио и анализи на институционално ниво. Примерният портфейл включва всички необходими параметри за ефективно управление на риска, а в месечните доклади ще откриете асиметрични инвестиционни идеи от цял свят. Точно като описаните в статията – платина, уран, Южна Америка – само, че в детайли и с конкретни компании.

За да разбереш, кога и как отигравам моите инвестиционнни идеи, абонирай се за Отвъд Бета.

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

8 comments

  1. Чета Ви от скоро, и то с огромно удоволствие. Чакам с нетърпение всяка нова статия и се удивлявавам на интелекта и огромния капацитет, който стои зад Създателя на Инвесто!
    Радвам се, че има инвеститори като Вас, които разширяват мирогледа на тези, които са избрали да бъдат различни.

  2. Отново благодаря за споделеното. Моята крива на късмета се увеличава с четенето на блога. Скоро ще увелича късмета с абонамент

    1. Благодаря и аз за добрите думи. Винаги си добре дошъл в Инвесто.

  3. И аз да се включа с коментар. Благодаря за старанието! Пожелавам ти в следващите 100 статии да научиш още повече неща, а покрай това – и ние също. Поздрави!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин

bg_BGБългарски