Инвестиции в злато за философи

Скоро не съм писал творчески статии. Днес обаче музата ме споходи. В понеделник се случи нещо интересно на пазара на злато, повдигащо въпроси. А както знаем, те са по-важни от отговорите.

Златото дава Authority. То е парите на суверена и кошмарът на системата. Който притежава злато води, който не притежава – следва.

Днес разсъждавам за златото не толкова като идея за инвестиция (все пак накрая споделям и такава), а като един от трите елемента на суверенитет и неговата роля като термометър, отчитащ състоянието на финансовата система.

Глоба или куверт? Въпрос на гледна точка

В понеделник пазарът на злато по време на сесията в Сидни отвори с гап, достигайки 2 144 $ за унция.

И то само за да спадне на 2 041 $ за унция в края на търговската сесия. Price discovery management, упражняван от големите банки или „невидимата ръка“ на Адам Смит? Бих казал комбинация от двете – “(не)видимата ръка” на Централните Банки (ЦБ) и инвестиционните банки като JP Morgan.

Последните са утвърдени играчи в манипулацията на цените на ценните метали. Регулярно са глобявани за нарушения. Случайно или не глобите винаги са по-ниски от сумите, спечелени в резултат на манипулациите. С други думи JP Morgan си плащат куверта, за да седнат на софрата.

Последната интервенция на пазара на златото е поредното напомняне за неговата значимост за системата. Понеделник станахме свидетели на first stage response – спешно гасене на пожар

Ако златото беше просто “pet rock” никой не би си играл да го манипулира. Обаче ЦБ с помощта на JP Morgan неуморно полагат усилия да поддържат цената му ниска или поне скоростта на нейното нарастване под контрол. Първата цел е непостижима, докато втората е все още постижима.

Елити, жертви и злато

Златото повече пречи, отколкото помага. Поне така смятат елитите от 15 Август 1971 година. А както не веднъж съм казвал, управляващите в световен мащаб страдат от множество дефицити. Умственият е сред най-изявените. Тъпомерът е счупен и захвърлен на сметището.

Горната картинка е шега, но всъщност илюстрира менталните модели, които системата налага. Та добре, че е шегата, та да си кажем истината.

Висока цена на златото е неприемлива. Обаче високият темп на нарастване на цената на златото е върховна ерес.

Защо властимащите ги е страх от цената на златото, а от там и от мнението на масите за златото? Защото то няма counter party risk, а това дава свобода на избор. Свободата на избор дава независимост. А независимият в мислите и делата си човек е враг номер едно на системата.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Цената на златото ще продължи да расте през настоящото десетилетие въпреки манипулациите. А последните, както казах, показват значимостта на жълтия метал. Макар да не могат да удържат поскъпването, интервенциите няма да спрат. Тяхната цел е поне да забавят скоростта на поскъпване. С други думи да отложат поставянето под въпрос на състоянието на световната финансова система, което е не толкова добро, колкото ни се иска.

Макар да не съм фен на doom and gloom прозата, не трябва да си затваряме очите за проблемите. Те са в изобилие, но за сметка на това хронични. Цената на златото е един от косвените индикатори, подсказващи тези проблеми. Колкото по-ниска се държи тя, толкова по-добре ще изглежда ситуацията, или поне по-малко зле.

Пиша тези редове не за да продавам страх. Те напомнят, че светът не е черно-бял, а изключително нюансиран. Повечето хора обаче мислят в крайности.

Едната крайност са безпрекословно следващите системата – за тях се случва единствено това, което придворните медии разпространяват. На другия полюс са изкуфелите конспиратори, които са убедени, че Нейтън Ротшилд заговорничи още през 1820 година срещу събарянето на мавзолея на Георги Димитров. И двете страни страдат от същото хронично заболяване – синдрома на жертвата. Все някой се очаква да се грижи за тях, а в същото време все някой им е виновен за житейските несгоди.

Синдромът на жертва е пагубен, защото, страдайки от него, ние виждаме черно-бяло. Очакваме или пълен крах на системата със задна дата или вярваме, че икономиката и пазарите имат само едно състояние, експанзия.

Системата е изключително адаптивна и успешно надживява безброй пророци на нейното падение. В същото време рано или късно някой от нейните критични параметри достига пикови стойности, достатъчни да предизвикат фазов преход, тоест хаос. Кога и как обаче е трудно да се каже.

Цената на златото и нейната скорост на покачване са един от индикаторите за възможен фазов преход. Твърде бързото ѝ повишаване е като рязък скок в налягането на хидравлична инсталация. Рано или късно то достига граничните за системата стойности, довеждайки до нейната повреда.  

Потискането на цената на златото подсказва, че здравето на системата не е цветущо. Как това се връзва с голямата картина?

Historic Macro в една графика

Има макро исторически процеси, които протичат необезпокоявано и техните резултати винаги ни заварват неподготвени. Няма епоха на просперитет в човешката история, която да не е последвана от турбуленции. Не виждам причина защо сега да е различно. Напомням обаче, че преходът може да настъпи далече в бъдещето от наша гледна точка, но не и от историческа перспектива. Десет години са мигване от гледна точка на историята.

В едно съм сигурен – че през следващите десетилетия ще има ре-балансиране на дълговете, които са слонът в стъкларския магазин, който всички дружно се правим, че не забелязваме.


No tree, it is said, can grow to heaven unless its roots reach down to hell.

Carl Jung


Защо смятам така?

Три макро исторически цикъла съвпадат през настоящото десетилетие – 4th turning, Elite over production theory и Productivity and debt cycles. Неминуемо това ще окаже влияние на света. Промените са неизбежни и гарантирани. Това, което не знаем, е техният поляритет и магнитуд.

Все по-голяма деградация и поляризация на обществото, все повече дългове спрямо производителността и все повече като брой и все по-неспособни елити.

Покачването на цената на златото подсказва къде се намираме в макро цикъла. Неговото рязко поскъпване е крайно неприемливо, защото може да се окаже, че царят е гол, само че този път всички ще разберат.

Заключение + идея

Статията не цели да възхвалява златото като вездесъщ инструмент. Такива категорично не съществуват. Всеки актив е инструмент, постигащ определени цели за конкретни ситуации, за подходящите хора. Отвертката не заковава пирони и чука не завива болтове.

С написаното също не предсказвам и края на света. Единствено напомням, че живеем в много по-интересна епоха, отколко ни се иска. Промените и несигурността са гарантирани. Всъщност, както винаги е било.

Цената на златото е един от индикаторите за здравето на финансовата система и като такъв е задължителна част от личните финанси на всеки. Покупката на злато може да стане по много начини като според заложените цели и опита на пазарния участник, има подходящи и крайно неподходящи инструменти.

За съхранение на покупателна способност се купува физическо злато, а за спекулации се използват финансови активи, даващи експозиция към злато (от ЕТФ, през фючърси, до акции на минни компании).

В заключение ще споделя и една асиметрична идея, попадащата във втората категория – LEAPS кол опции на Barrick Gold. Давам кратка обосновка за идеята:

1.Златото затвори на месечна графика над дългогодишна съпротива:

2. Цената на акциите на Barrick се оттласна от значима подкрепа, затваряйки две месечни бичи свещи:

3. Barrick предлага евтини LEAPS calls падеж Януари 2026 г с ниска имплицитна волатилност:

Златото е сред задължителните стълбове на личното богатство. В същото време е страхотен индикатор за състоянието на финансовата система. И не на последно място – отличен инструмент за спекулативни сделки. И в трите роли златото се представя отлично. От нас зависи дали и как ще го използваме.

Важно напомняне: колкото и добре да е аргументирана една хипотеза, тя винаги е непълна. Понякога липсващите факти могат да се окажат решаващи за развитието на сценария. Днешната тема не прави изключение.

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

4 comments

  1. В момента е 1980. Да купувам ли с цел спекула, или да изчакам да падне още?

    1. Еднозначен отговор не може да се даде. Дали да купите зависи от това, какви са ви целите на пазара, времевия хоризонт на сделката и какъв е текущият ви портфейл, тоест как ще се впише позцията в злато към голямата картина.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин