Гледане на боб за инвеститори: седмица 20

Хората сме ирационални същества. Новите технологии усилват нашите слаби и силни страни. С пълна сила това важи и за ирационалността.

Ние държим света в джоба си. Можем да купим когато и какво си поискаме само с няколко клика … докато не решим, че няма нещо по-добро.

И така не спираме да въртим въртележката, преяли с информация и преследващи „най-добрата“ инвестиция. Резултатите са видни – периодът на притежание на една позиция устойчиво спада.

Фигура 1: период на притежание на акции

Това означава, че мнозинството пазарни участници е все по-нетърпеливо и реактивно. Това само по-себе си е възможност за търпеливите и проактивните.

Разбира се, продължителността на една сделка не е необходимо и достатъчно условие, за да определим крайния резултат като неуспешен или успешен. Колко време ще стоим в позиция е вследствие от нашия инвестиционен процес и по-конкретно от неговото качество.

Високото качество на процеса не гарантира успешен изход от сделката. Обаче ниското качество гарантира дългосрочно губещи сделки.

Още по-интересно става, когато анализираме нашите успехи и провали и тези на другите. Ние се концертираме върху качеството на нашия процес, когато печелим и върху липсата на късмет, когато губим. Съответно правим точно обратното, когато анализираме чуждите резултати.

Обобщено ние:

 • Приписваме нашите успехи на притежаваните от нас умения.
 • Приписваме нашите провали на липса на късмет.
 • Приписваме чуждите успехи на късмет.
 • Приписваме чуждите провали на липса на умения.

Нашата задача като пазарни участници е да сме наясно, че за да успеем дългосрочно, ние имаме нужда от две съставки – качествен инвестиционен процес и късмет. Ние можем да влияем на първото, докато на второто не можем. Следователно трябва да се фокусираме върху нашия инвестиционен процес, а той ще се погрижи дългосрочно късметът да е на наша страна.

Една от задължителните предпоставки за качество на нашия инвестиционен процес е да сме с отворено съзнание. Да не следваме пасивно доминиращия наратив, а да изградим наш собствен.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Медиите се грижат да не пропуснем „най-новото“ от света на инвестициите. Китай е сред водещите теми, като със задна дата се предвижда пазарен срив.

Преди да продължа нека отново да напомня – аз съм дългосрочна мечка за Китай с хоризонт над пет години. Има ред причини за това. Трите фундаментални променливи, които предопределят позицията на една държава за десетилетия напред, са енергията, демографията и географията. Китай е изправен пред дълбока демографска криза, енергийно зависим е от вноса на фосилни горива от Иран и Русия и притежава недостатъчно добра география.

Обаче през следващите 12-24 месеца очаквам Китай да изненада мнозинството пазарни участници. Имаме и индикатори за това.

Фигура 2: продукция на стомана в Китай за тримесечие

Производството на стомана успешно се възстановява през последните месеци. Съответно вноса на желязна руда в Китай достигна нива от преди К19.

Причината за възстановяването е щедрата фискална и монетарна политика на ККП. Парите в обръщение спрямо БВП устойчиво нарастват.

Фигура 3: количество пари в циркулация спрямо БВП

Краткосрочно това е положително за икономиката. Дългосрочно обаче е като лекарство, лекуващо симптома, но не и причината. Допускам, че през следващите тримесечия китайската икономика ще почувства облекчение на симптомите, което ще се отрази положително и на китайските акции.

Китайските банки започнаха да отлепят от дъното.

Фигура 4: китайски банки представяне от началото на годината

Ясно се вижда, че мнозинството от банки са реализирали двуцифрена възвръщаемост от началото на годината към днешна дата. В същото време банките остават значително подценени измерено с price to tangible book и forward price to earnings.

Един от големите проблеми на Китай е енергийната зависимост. ККП правят сериозни крачки да обърнат този процес.

Фигура 5: АЕЦ мощности в Китай

Китай е страната с най-бързо развиваща се ядрена енергетика. Другите държави от Г20 също обаче започнаха да наваксват.

САЩ все по-интензивно инвестират във възраждането на ядрената си енергетика. Обаче за голяма част от страните от Г7 не само енергетиката трябва да навакса, но и инфраструктурата. Капиталовите инвестиции за нейното обновяване достигат нови рекорди всяка година.

Фигура 6: инфраструктура и добив и преработка на суровини – капиталов цикъл

За да има мостове, пътища и енергийни мощности, има нужда от суровини. Капиталовите инвестиции в сектора на добив и преработка на суровини е все още на дъното. Имаме явен дисонанс между търсене и предлагане. Какво означава това?

По-високи цени на суровините плюс инфлация. И говорейки за суровини и инфлация, преди два дена САЩ наложиха нова серия от тарифи на Китай:

 • 100% на EV, влиза в сила от 2024 г.
 • 25% на стомана и алуминий, влиза в сила от 2024 г.
 • 50% на микрочиповете, влиза в сила от 2025 г.

Следната графика дава повече детайли по темата.

Фигура 7: тарифи наложени на Китай, стари и нови стойности

Новите тарифи, освен инфлационно, ще окажат положително влияние на споменатите индустрии в Западното Полукълбо. За Южна Америка това е поредната добра новина.

През последните три години регионът се представя отлично. Следната графика сравнява Южна Америка и S&P500 като представяне и forward PE.

Фигура 8: представяне на MSCI LatAm и относителна оценка спрямо S&P500

Комбинацията от силен моментум и все още ниска относителна оценка предоставя отлични асиметрични възможности.

Южна Америка ще придобива все по-голяма важност и за Европа. Същото важи и за Западна Африка. Причината отново е енергията.

От всички Велики Сили Европейският Съюз е най-енергийно зависим. Причините за това са няколко:

 • Всичко извън ВЕИ бе заклеймено, което доведе до липса на инвестиции в откриването и разработването на нови находища на фосилни горива. В същото време ВЕИ, освен да служат като аксесоар за virtue signaling, унищожават капитал, който може да се насочи към инвестиции в адекватни енергоизточници, като АЕЦ.
 • Енергийна зависимост от Русия. Взетите от нас решения имат следното свойство – техните последствия се натрупват нелинейно през годините. Там, където сме днес, е резултат от всичко направено и ненаправено в миналото. Така и с Европа. Откакто започна войната в Украйна, резултатите от миналите решения излязоха наяве. Европа е енергийно подчинена на други две от Великите Сили – САЩ и Русия.
 • Кризата в Червено море оказва влияние най-много на Европа. Танкерите, пълни със суров петрол и петролопродукти, идващи от Персийския залив, нормално преминават през Червено море (изключение са VLCCта, които по принцип минават през нос Добра Надежда). Сега, обаче, те заобикалят също през нос Добра надежда, което води до по-дълги маршрути и по-високи дневни ставки за танкери. Европа е принудена да търси алтернативи, които често са по-скъпи.

Обобщено Европа има спешна нужда, първо, да намали тежката си от енергийна зависимост от Русия и САЩ и след това да се опита да я трансформира в независимост.

Дълбоководните петролни залежи около Западна Африка и Южна Америка са фокус на все повече европейски компании. Следната карта показва как са възникнали въпросните находища:

Фигура 9: петролни находища в южния Атлантически океан

Находищата се намират в контактните точки на двата континента – Южна Америка и Африка. Във светло кафяво са отбелязани регионите, които са относително добре проучени.

Компании като Equinor, Eni, Total и ред малки E&P компании разработват проекти по атлантическото крайбрежие на Африка и Южна Америка.

Енергийната карта става още по-любопитна като разгледаме позицията на Русия. На нейна територия се намира най-големият неразработен басейн на фосилни горива в света – Западно Сибирски Петролен басейн. По различни оценки той съдържа около 140-150 милиарда барела суров петрол и 1600 TCF природен газ.

Въпреки санкциите Русия успешно експлоатира част от находището чрез Yamal LNG terminal и Artic 2 LNG terminal.

Фигура 10: карта на Русия – терминали за природен газ и дистанция до различните консуматори

Артик се очаква да влезе в експлоатация през 2024 г. Въпреки санкциите и двата терминала не са притежавани само от руски компании. Участие имат европейки и японски дружества.

Докато говорим за Русия, нека да спомена и последните новини относно пазара на уран. През изминалата седмица Байдън подписа проектозакона, налагащ санкции върху вноса на руски уран. Допусках, че Русия ще предприеме ответни действия. Така и стана.

Вчера TENEX дадоха гратисен период от 60 дни на щатските компании, внасящи руски уран за да заявят поръчки. Ако не го направят в посочения срок, най-вероятно ще загубят възможността за бъдещи поръчки. Става все по-интересно при урана. Да видим до къде ще стигне неговата цена.

За финал една идея от Аржентина. През последните десетилетия сградния фонд в Аржентина е в изключително лошо състояние и реално има недостиг на жилища.

Съответно зверската инфлация от над 100% държеше лихвите също около 100%. За населението, не разполагащо с приходи в долари, е почти невъзможно да купи жилище. Тоест търсенето на жилища е ниско, което държи техните цени ниски. А това означава и ниски маржове на печалба за строителите. Така те нямат достатъчен мотив да инвестират в нови проекти.

Първите месеци от президентството на Милей са изключително успешни. Инфлацията спада със забележителни темпове. Аржентинската ЦБ свали лихвите на 40%. Това означава, че и мнозинството, получаващо приходи в песо, постепенно ще получи достъп до кредитиране.

Така колелото ще се завърти – търсенето на имоти ще задвижи цените на север, следователно маржовете на строителите ще се повишат. Това ще доведе до все повече нови проекти с цел обновяване на сградния фонд и посрещане на нарастващото търсене. А основната суровина в строителството е цимента.

Компанията Loma Negra (LOMA) е един от най-големите производители на цимент в региона. За разлика от другите аржентински акции, Loma изоставаше точно поради описаните причини. Нейната цена тепърва проби значима съпротива около $7.5-$8.0.

Фигура 11: месечна графика на Loma Negra (LOMA)

Ако барчето за Май затвори над $7.5, ще даде сигнал за вход с близък стоп около $6.0 и отворен тейк профит.

Не спирайте, да бъдете любопитни. Асиметрични инвестиционни идеи се крият навсякъде. Ако търсиш съмишленик в тяхното намиране, “Отвъд Бета” е за теб.

Той предлага портфолио и анализи на институционално ниво. Примерният портфейл включва всички необходими параметри за ефективно управление на риска, а в месечните доклади ще откриете асиметрични инвестиционни идеи от цял свят. Точно като описаните в днешната статия – енергия, суровини, развиващи се пазари.

Ако искаш да имаш достъп до такива идеи, разгледай абонамента Отвъд Бета.

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

4 comments

 1. Здравейте, какво се случва с танкерите? Късно ли е за влизане в акции при тях? Примерно в Scorpio Tankers Inc. на фона на скока в последните седмици?

  1. Благодаря за въпроса.

   Зависи какъв тип пазарен участник сте. За buy and hold танкерите не стават (важи за всички циклични индустрии). Тоест, те са подходящи за позиции в рамките на 6-18 месеца. По мое мнение, има още потенцила за растеж в акциите на Scorpio Tankers, Teekay Tankers и International Seaways. Не че в другите компании няма. Просто изброените се търгуват с най-голям дискаунт спрямо нетната стойност на техните активи – около 80% е на трите компании PNAV към момента, тоест имаме 20% дискаунт.

   Не е препоръка 🙂

   1. Много благодаря! А каква за вас е цената(горна) за излизане в скорпио

    1. Към момента Скорпио NAV/share е $89/акция. Допускам, че може да задмине $100/акция, защото акциите на танкери (и кораби като цяло) са изразено циклични и пика на цикъла е около 120-130% PNAV усреднено за типа кораби. Към днешна дата PNAV за танкери (продуктови и за суров петрол) е 84%. Конкретно на Скорпио е 83%. С други думи има доста потенциал за растеж.

     Не е препоръка 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин