Гледане на боб за инвеститори: седмица 18

Приравняването на качеството на една хипотеза на количеството входящи данни е опасна заблуда. Тоест не количеството, а качеството на информацията е важно.

След един момент всеки допълнителен бит информация не само че не носи информационна стойност, а дори носи вреда. Опасността се крие в това, че след преминаването на една критична точка Return of Information (ROI) започва да спада, като в същото време убедеността в правотата ни нараства.


The maturation of every investor starts with absorbing almost everything and ends with filtering almost everything.

Ian Cassel


Долната графика е една от най-важните за всеки , който взима решения за бъдещето.

Фигура 1: връзката между количеството информация, качеството на нашата хипотеза и убедеността, че сме прави

По оста X имаме количество информация, а по Y прецизност на резултатите (възвръщаемост на информацията) и степен на убеденост. Ясно се вижда, че полезността на информацията не е правопропорционална на нейното количество. Това обаче не важи за убедеността в нашата хипотеза. Тя нараства успоредно с трупането на все повече данни. Така убедеността, че сме прави значително изпреварва шансовете наистина да сме прави. На пазарите това  несъответствие между очаквания и реалност води до арогантност, а оттам и до загуби.

Казаното до тук ми напомня за една от любимите ми максими, която с пълна сила важи за информацията: Малкото е повече.


So many investors assume complicated implies sophisticated when simplicity is the true form of sophistication when it comes to investment success.

Ben Carlson


Малкото е повече. Аз целя не да знам всички променливи, а само най-важните. Тоест тези с най-голямо тегло за качеството на крайното решение. А това означава най-напред да премахна на излишното и чак след това фокусиране върху нужното.

Затова и в моите анализи аз търся параметрите, които в най-голяма степен предопределят изхода от анализираните сценарии. На ниво пазар това са позиционирането на пазарните участници, ликвидността и сентимента. И трите са свързани в рефклексивен цикъл, бидейки причина и следствие едновременно.

През последните два месеца суровините се представят много добре, макар от началото на годината не всички да са на плюс. Дефицитът на мед започна да става явен и за пазарните участници.

Фигура 2: представяне на основни индустриални метали от началото на годината

След силна 2023 г. желязната руда (SCO) започна много неубедително тази година. В същото време Китай активно налива фискални стимули в икономиката си, което се отразява и на търсенето на суровини. Особено на големите четири – желязна руда, въглища, газ и петрол.

Хипотезата ми за урана става все по-ясна. Събитията, които допусках, че ще се случат, започнаха да стават факт. Вторник, 30/04/2024, щатският Сенат единодушно гласува спирането на внос на руски уран в САЩ. Последната стъпка е подпис от Президента, което ще превърне проектозакона в закон.

Дори без това решение дефицитът на уран достига епични пропорции. Причините са две – нарастващо търсене поради възраждането на ядрената енергетика и свито предлагане, дължащо се на хроничната липса на инвестиции през последните 15 години.

Платината е една от другите основни теми в моя портфейл. Тя, за разлика от урана, все още не се представя толкова добре. Допускам, че през тази година дефицитът на платина ще започне да се калкулира от пазарните участници.

Фигура 3: средна цена за добив на PGMs

Както е видно от графиката около 50% от компаниите, добиващи PGM (platinum group metals) работят на загуба. Средната цена за добив на една унция е около $1,345 за унция. Докато средно притеглената цена на PGM унция е около $1,200/унция. Водещите компании от индустрията затвориха част от мините и/или намалиха техните мощности, за да намалят загубите.

Въпреки силното движение при част от суровините, интересът към тях е минимален. Следната графика показва капиталите, инвестирани в суровини, облигации и акции като процент от управляваните капитали (AUM) на основните ЕТФи.

Фигура 4: съпоставка между суровини, акции и облигации като процент от ETF AUM

Суровините като процент от AUM са на стабилно дъно, сравнимо с началото на 2020 г. Това показва, че има още много гориво за силен бичи пазар при суровините.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

На другият спектър на пазарите са технологичните компании. Всеки чака великата Баба Меца, а тя все се ослушва. По мое мнение ще продължи да го прави.

Фигура 5: представяне на SPY, QQQ, NVDIA от началото на годината

Ясно се вижда, че от MAG7 доминира темата за чиповете. NVDIA води  пред всички останали от групата. Изкуственият интелект е софтуер, който има нужда от хардуер, за да изпълнява задачите си. А това са микрочиповете, които ще бъдат все по-търсени. Като добавим и геополитиката в уравнението, тоест Тайван, Китай и САЩ, бичият пазар при чиповете има какво още да покаже.

NASDAQ държи фронта, съдейки по следващата графика.

Фигура 6: дневна графика на QQQ

Цената се намира над 200 дневната плъзгаща средна, но в рамките на едно стандартно отклонение. Преди седмица цената успешно затвори над хоризонталната тренд линия, дефинирайки я като подкрепа. Ако цената пробие под нея, вероятно ще предстои по-дълбока корекция. Съответно, ако се задържи над на подкрепата, най-вероятно биковете ще продължат да владеят положението.

Пазарът е далече от крайности, съдейки по броя компании, търгуващи се над 50 и 200 дневната плъзгаща средна.

Фигура 7: компании от S&P500, намиращи се над 50 дневна плъзгаща средна
Фигура 8: компании от S&P500, намиращи се над 200 дневна плъзгаща средна

На първата графика – акции, тъгуващи се над 50 дневната плъзгаща средна, стойностите са около средната. При следваща графика – акции, тъгуващи се над 200 дневната плъзгаща средна, стойностите са в горната третина на обхвата, но далече от крайности.

Потвърждение на казаното е позициониране на пазарните участници, измерено чрез Margin Debt.

Фигура 9: Margin debt спрямо капитализацията на Wilshire5000

Фигура 10: Margin debt изменение на годишна база в проценти

Margin Debt спрямо Wilshire5000 се намира на рекордно ниски нива. Съответно годишното изменение на margin debt също е далече от пиковите стойности, характерни за миналите върхове на пазара.

Обобщено биковете най-вероятно ще останат In charge през следващите месеци, което от своя страна не отменя една по-дълбока корекция.

Биткойна беше сред водещите активи от началото на годината. В същото време дълго чаканият халвинг разочарова биткойн инвеститорите.

Фигура 11: Джейсън Момоа и Джейсън Момоа от Али Експрес или Биткойн халвинга преди и сега

По-дълбока корекция няма да ме изненада. А това означава добри възможности за вход. Coinbase е един от начините за отиграване на хипотезата long crypto.

Фигура 12: седмична графика на Coinbase

Цената все още не е намерила локално дъно. В същото време, ако текущото седмично барче затвори в рейнджа $210-$230, ще даде възможност за бай стоп поръчка на $240 и стоп лос, около $200-$210. Съответно, ако цената продължи да пада, изчакваме търпеливо.

Не спирайте, да бъдете любопитни. Асиметрични инвестиционни идеи се крият навсякъде. Ако търсиш съмишленик в тяхното намиране, “Отвъд Бета” е за теб.

Той предлага портфолио и анализи на институционално ниво. Примерният портфейл включва всички необходими параметри за ефективно управление на риска, а в месечните доклади ще откриете асиметрични инвестиционни идеи от цял свят. Точно като описаните в днешната статия – платина, микрочипове, развиващи се пазари.

Ако искаш да имаш достъп до такива идеи, разгледай абонамента Отвъд Бета.

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин

bg_BGБългарски