Investo

За нас

Аз съм Михаил, инженер по образование и изследовател по призвание. Не малко години съм работил в корабната индустрия в качеството на първото. Успоредно с това култивирах любопитството си чрез много пътувания и безкрайно четене.

Първата ми среща с финансовите пазари беше през 2008 година. Започнах категорично и се провалих епично. Обаче искрата беше запалена. Така започна моето израстване. Минах през много пазари, инструменти и аналитични методи. Отне ми доста години, усилия и финансови загуби, за да открия, че тайната е не толкова да бъда най-умния, а просто да спра да правя глупости.

Към момента продължавам да управлявам личните си средства и развивам финансовата медия Investo.bg. Тя е пресечната точка между моята страст да задавам въпроси, любовта ми към писането и ентусиазма ми към финансовите пазари.

Защо създадох Инвесто?


Замисляли ли сте се над следните въпроси: Колко много информация ни залива постоянно? Колко от нея ни носи стойност? Как да отсеем сигнала от шума? За да намерим отговорите, трябва да се научим да отсяваме информацията и да подбираме само тази, която е есенциална за нас.

Това не е лесна задача, отчитайки неспирния информационен поток изискващ нашето внимание. Аз филтрирам шума, за да отсея сигнала. Той носи информацията, която се превръща в знание. 

В България има много качествени сайтове, посветени на финанси, бизнес, история като те предлагат информация само в контекста на тяхната тема. Липсата на сайт в българското пространство, който има основна тема и в същото време експериментира с идеи в други области ме мотивира да създам Инвесто. В процеса по изграждане на сайта осъзнах цялостно мотивацията си и намерих моите пет Защо? Ето ги и тях:

 • Защото искам да има място, посветено на инвестирането, но и даващо широк контекст чрез идеи от други области.
 • Защото искам да провокирам Читателите да задават въпроси и да не спират да бъдат любопитни.
 • Защото искам да науча Читателите да търсят, изискват и консумират качествена информация, която да им дава стойност.
 • Защото искам да дам на Читателите инструменти, с които да станат успешни инвеститори.
 • Защото докато пиша, аз уча. Учението е път, а не крайна цел и пишейки аз вървя по него.

Какво няма да намерите
в Investo.bg?

 • Препоръки за инвестиции обещаващи бързи и лесни печалби.
 • Съдържание, което не представлява интерес и не носи стойност за мен самия. Няма как да пиша за нещо, което не ме вълнува.
 • Новини, клюки, слухове и други подобни с моментен срок на годност. Вайръл съдържанието не е темата на сайта.
Това са все неща, които аз не толерирам и са критерии какво съдържание не бих чел и писал.

Какво ще намерите
в Investo.bg?

 • Основни принципи на инвестирането. Изграждане на портфолио, видове активи и риск мениджмънт. 
 • Ментални модели – как мислим и как решаваме проблеми е определящо за постиженията ни, включително и в инвестирането. 
 • Както и всичко останало, което ме вълнува и не е свързано с инвестиции. Принципи, нямащи срок на годност, устояли превратностите на историята. 

 

Седмичен бюлетин

bg_BGБългарски