Инвестиции в злато – инструкции за безопасност

Две неща са неотменна част от историята на човешката цивилизация – глупостта и златото. Съществуването на първото ни се напомня ежеминутно и повсеместно. А относно убежденията за второто доминират крайностите.

Златото се класифицира като вездесъща инвестиция или непотребна реликва. Крайните мнения, както винаги, са колкото грешни, толкова и вредни.

Златото наистина е задължителна част от нашите лични финанси, но това не означава да обърнем в монети и кюлчета цялото си богатство. Изискват се здрав разум и премерени действия, когато инвестираме в злато.

Балансираната перспектива обаче не е достатъчна, за да ни предпази от грешки. Грешки, които можем да допуснем, когато инвестираме в злато.

Има много начини да се прецакаме. При това голяма част от тях изглеждат измамно атрактивни, защото са опаковани като страхотни идеи, където няма какво да се обърка. Практиката обаче показва друго – точно тези блестящи идеи струват скъпо.

Всеки, който има интерес към златото, следва да познава основни правила на безопасност, за да избегне въпросните капани. Тези правила се базират на отговорите на следните въпроси:

 • Защо да притежаваме злато?
 • Каква роля има златото в личните финанси?
 • Как да НЕ купуваме злато?
 • Как да купуваме злато?

Отговорите на горните въпроси са моето ръководство за безопасност за при покупка на злато. Днешната публикация ви представя неговата кратка и оперативна версия.

Защо да притежаваме злато?

Човешката цивилизация винаги е използвала някаква форма на разплащателни средства. Тяхната цел е да компресира и съхрани във времето плодовете на човешкия труд.  

Боброви кожи, мидени черупки, кръгли камъни или хартиени пари – всички те по един или друг начин изпълняват тази роля. Обобщено парите трябва да притежават следните характеристики:

 • Среда на обмен – парите са универсално средство за размяна. Те са разпознати като такива от всички участници в икономиката, без значение тяхната роля.
 • Отчетна единица – парите са универсален измерител в икономиката. С тях се отчитат параметрите на всяко начинание – всички от квартално  магазинче до мултинационалната корпорация измерват резултатите си чрез тях.
 • Пазител на стойност – съхраняват покупателната си стойност, измерено в стоки и услуги. Това означава за продължителен период от време срещу една и съща сума пари да получим еднакво количество и качество стоки и услуги насреща.

Дали фиатните пари притежават трите описани качества?

Фигура 1: обезценката на щатския долар, британския паунд и японската йена спрямо златото за последните 120 години

Графиката ни дава категоричен отговор – за последните 100 години фиатните пари са загубили над 98 % от стойността си, измерено в злато.

Първите две характеристики присъстват, а третата категорично отсъства. Поради ред причини, които не са тема на статията, фиатните пари по дефиниция не могат да съхраняват стойност за продължителни периоди.

Златото, за разликата от тях, е носител и на трите качества. Това е и отговорът на първия въпрос: Защо да купуваме злато? – златото съхранява стойност и ни предпазва от обезценката на фиатните пари.

Каква е ролята на златото в личните финанси?

Има различни начини за съхраняване и увеличаване на личното ни богатство, като два от тях са инвестиционно портфолио и инструменти за предпазване от инфлация (застраховка стойност). Тези инструменти изпълняват различни цели, посредством специфични инструменти:

 • Инвестиционно портфолио – цели две неща: първо, да запази стойност и второ, тя да нараства във времето, измерено във фиатни пари;
 • Застраховка Стойност – цели единствено да запазва покупателна способност, измерена в стоки и услуги, а не във фиатни пари.

Инструментите, които използваме, за да постигнем заложените цели във всеки компонент са различни. Те не са взаимнозаменяеми и тяхната произволна употреба е опасна.

В следващата таблица представям ролята на всеки инструмент:

Фигура 2: сравнение между различни инструменти даващи експозиция към цената на златото

Критериите, по които сравняваме вариантите за инвестиране в злато, са следните:

 • В коя категория от личното богатство попадат – Инвестиционно Портфолио или Застраховка Стойност;
 • Колко дълго държим инвестициите – от по-малко от две години за дериватите до повече от 10 години за физическото злато;
 • Степен на трудност – оценка 1 категоризира най-лесните инвестиции в злато. Тоест те изискват миниум знания и опит. Докато оценка 6 описва най-сложните инвестиции в злато. За успешното им прилагане са нужни дълбоки познания и дългогодишен опит;
 • Препоръчителни ли са за хора без опит – до колко всеки инструмент е подходящ за хора тепърва изграждащи финансова култура.

Има съществена разлика в употребата на златото при Застраховка стойност и Инвестиционно портфолио. Тя предопределя кои са подходящите инструменти за постигане на заложените цели.

Таблицата ясно показва, че инструментите не са взаимнозаменяеми и трябва да се използват само по предназначение. Деривати не се използват в Застраховка Стойност и не се спекулира със златни монети и кюлчета.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Как да НЕ купуваме злато?

Знанието какво да НЕ правим често е по-важно от това какво да правим. Купуването на злато не прави изключение.

Заблудите на крайностите

Битуват безброй митове и легенди за златото. От Бъфет култа, повтарящи неговите цитати без контекст, до Питър Шиф, предсказващ вече 20 години фалит на САЩ и замяна на долара.

Легендата за Бъфет, че не инвестира в злато и сребро, е вярна точно толкова, колкото и другата ми любима – че той не използва деривати. Неговите цитати се вадят от контекста и се повтарят без да се разбират. Berkshire Hathaway активно използват най-разнообразни дългосрочни стратегии с опции и периодично спекулират със злато и сребро.

Вечна империя и вечна резервна валута няма и доларът в един момент ще бъде заменен. Това обаче не означава да държим абсолютно всичкото ни богатство в злато. Този факт не спира армията златни бубулеци да прогнозират крах на долара вече 20 години и да препоръчват да държим всичко в злато.

Изводът от горните разсъждения е следният:

 • Да не пренебрегваме златото –ние не сме по-умни от поколения банкери и предприемачи, които винаги държат част от нетното си богатство в злато. Неговото отсъствие от нашите лични финанси се заплаща;
 • Да не бъдем all in gold – златото е един от няколкото, а не единственият фундаментален актив, който трябва да притежаваме.

Смесване на цели и инструменти

Има разлика между спекулация, инвестиция и съхраняване на стойност. Всяко от тях притежава различни характеристики – мотиви за сделката, заложени цели, времеви хоризонт и използвани инструменти.

Добре е да избягваме следните грешки:

 • Не се купува физическо злато за спекулации и краткосрочни инвестиции – то има твърде високи разходи при покупка и продажба плюс разходи за съхранение. Това би изяло голям процент от потенциалните печалби.
 • Не се изгражда Застраховка Стойност с деривати, акции, ЕТФ – всичките изброени носят counter party risk и пазарен риск. Тези характеристики правят употребата на финансови активи, даващи експозиция към златото, противопоказна при изграждането на Застраховка стойност.
 • Не се гради Застраховка Стойност с нумизматични монети – те първо са хоби и чак след това имат потенциал да запазят стойност (само ако имаме необходимите опит и познания).

Какво НЕ е (разумна) инвестиция в злато?

Не всичко, което е златно, е инвестиционно злато. Просто, но често игнорирано правило.

Следните неща не попадат в тази категория:

 • Не са инвестиция златните бижута и часовници – да, те съдържат злато, но то е 14-18 карата и не е инвестиционно. Когато купиуваме бижу или часовник плащаме поне по три цената на златото, което е вложено в него. В някои случаи покупката на златен часовник е добра инвестиция – някои модели на Audemars Piguet или Patek Philippe са такива примери. Обаче те попадат в друга категория инвестиции, която не е тема на днешната статия.
 • Не са разумна инвестиция кюлчета и монети, произведени от рафинерии, неодобрени от LBMA (London Bullion Market Association) – в света има няколкостотин рафинерии за злато, но само част от тях са одобрени от LBMA. Може да проверите кои рафинерии са в списъка от следния линк. Причината да купуваме злато, произведено само от такива компании, е проста. То е прието в целия свят и като такова маржовете са много ниски, докато златно кюлче, произведено от рафинерия извън списъка, може да бъде с марж от 30 %.
 • Бонус: инвестиционни монети, но от лимитирани серии. Те не са обявени за нумизматични, но имат по-висок от стандартния марж купува-продава. В тази категория попадат Китайските Панди, Австралийските кенгура/коали и разните възпоменателни монети. При пандите и кенгурата изображението върху тях всяка година е различно, което ги прави квази нумизматични. Крайният резултат е по-висока цена за купувача и съответно много широк маржин.

От къде да НЕ купуваме физическо злато?

Дори да знаем какво да не купуване, не е достатъчно. Задължително трябва да знаем от къде да не купуваме:

 • Търговски банки – продават нелепи нумизматични издания с умопомрачителни маржове. В момента на покупката често губим 50 % от стойността на изделието. Само, че го разбираме твърде късно – едва в момента на продажба.
 • Заложни къщи – освен ако собственикът не ви е изключително доверен човек, не си и помисляйте за покупка на злато от тях. Твърде много са причините да избягвате тези места за покупка на злато.

Начините да се набутаме са изключително разнообразни. Още по-хубавото е, че се комбинират успешно. Както се казва има за всеки според вкуса и възможностите.

В същото време правилните действия се броят на пръстите на едната ръка. Но и в живота като цяло е така – възможностите да се прецакаме са много повече от възможностите да успеем.

С този философски извод стигаме до последния въпрос.

Как да купуваме злато?

След като сме избегнали гореописаните капани, идва ред да анализираме правилните начини за покупка на злато. Те са отговорите на последния въпрос: Как да купуваме злато?

 • За спекулации и краткосрочни (до няколко години) инвестиции се използват ETF на златодобивни компании, акции на златодобивни компании, деривати.
 • Застраховка Стойност се гради основно с физическо злато и малка част алокирано* злато.
 • Застраховка Стойност се гради със следните монети – Американски орел, Канадски кленов лист,Виенска филхармония,Африкански Крюгер ранд; златни кюлчета произведени от одобрени рафинерии.
 • Купуваме кюлчета и монети само одобрени от LBMA рафинерии Valcambi и Argor Heraeus са най-популярните в България.
 • Купуваме злато само от предназначени за целта места –в България това са Tavex и Igold.

Списъкът за правилни действия е кратък, но за сметка на това скучен. В него няма спекулации с опции, покупки на венециански дукати или инвестиции в бижута на Картие.

Последно изброените, както вече подчертах, са силно непрепоръчителни за огромна част от хората. За да извлечем полза от тях, се изискват много знания и опит. Тяхната липса категорично се заплаща скъпо.

Ние винаги трябва да държим част от личното си богатство в злато. Тази част аз наричам Застраховка Стойност и тя се състои само от физическо злато. Тя обаче е различен елемент от аварийният ни фонд или от инвестиционното ни портфолио.

Златото ще работи за нас само ако успешно избягваме описаните капани и стриктно следваме описаните предписания. Нека не забравяме, че начините да се набутаме са твърде разнообразни, докато правилните действия са няколко на брой.

Ако искаме да инвестираме краткосрочно златото, монетите и кюлчетата не са подходящи. Инструменти като златни ETF, отделни акции на минни компании и деривати ще ни осигурят експозиция към златото.

ETFте са подходящи за инвеститори с минимален опит, докато подборът на индивидуални компании и употребата на деривати са непрепоръчителни, ако не знаем какво правим и защо го правим.

Ако тепърва се срещате със златото като елемент от личното богатство, започнете с покупка на монети и кюлчета. Ако вече го използвате като пазител на стойност и искате да надградите с подходящи компании и дори деривати, разгледайте моите анализи на златодобивната индустрия и компанията Agnico Eagle. А за най-приключенски настроените прочете серията, посветена на опциите.

Инвестирането е като плаване в морето от възможности – с правилното знание и експертиза можеш да стигнеш далеч! Нека Investo.bg бъде твоят компас в това финансово приключение!

Абонаментът “Смарт Бета” ще ти покаже дългосрочно, работещ инвестиционен подход. Тук ще откриеш подбрани ЕТФи, които ще ти осигурят стабилност и дългосрочен растеж при нисък риск.

А за тези, които търсят по-динамични възможности, ние от Investo.bg предлагаме пакет Отвъд Бета. С него ще научиш как да комбинираш различни акции и опции, за да постигнеш висока възвръщаемост според своите инвестиционни цели.

Довери се на нашата експертиза и започни да плаваш успешно в морето от възможности! Разгледай абонаментите на Инвесто и започни своята инвестиционна пътека с нас.

*Allocated gold или Алокирано злато – покупка на инвестиционно злато (важи и за сребро) от компания, която го съхранява от ваше име в техен трезор. Вие получавате сертификат с индивидуалния номер на кюлчето, което притежавате и във всеки един момент можете да отидете до офис на компанията и да си получите златото или да го продадете и да получите пари в брой.  

Този тип инвестиция се отличава от unallocated gold, предлагана от много търговски банки (непопулярна в България). При последната получавате сертификат, описващ че имате определено количество злато, но не и неговото описание (тип кюлчета, тегло, производител). При алокираното злато знаете точно какво притежавате.  

Недостатъка на този тип инвестиция, е че counter party рискът остава, тъй като друг съхранява златото. Обаче компаниите, които предлагат тази услуга, са базирани най-често в Швейцария, Сингапур или Австралия.

Друг недостатък, който в определени случаи е предимство, е че златото е далече от вас. Превръща се в предимство, защото дава географска диверсификация. Не всичкото ви богатство е концентрирано в една държава. При форсмажорни обстоятелства имате план Б – злато, очакващо ви на сигурно място.

Аз съм използвам Bullionstar от Сингапур. Изключително доволен съм от услугата, която предоставят. Друга компания, която мога да препоръчам, е английска компания Bullion Vault,.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

4 comments

 1. Austrian Mint – също има интерестни неща. Както за Застраховка Стойност (монети – златни, сребърни и платинени) и кюлчета – златни, така и за инвестиции на малки суми на определен период; алокирано злато; спестовни планове в злато, сребро и платина. Добре е да се вземе под внимание че среброто и платината се облагат с ДДС. Има за забавление и подаръци, и колекционерски серии монети по теми. Може да разгледате тук:
  http://www.muenzeoesterreich.at/eng

  1. Благодаря много, за стойностния коментар. За среброто считам, че неговата волатилност е способна да компенсира дори 20% ДДС. Затова и част от мойта Застраховка Стойност е в сребро. Платината е много интересен метал с широко индустриално приложение (особено сега покрай зелените технологии), по-рядък от златото, но никога не е бил широко използван като разплащателно средство. Платината е много добра за спакулации, защото се добива в три страни – Русия, Зимбабве и ЮАР. Пробеми в една от тях гарантират supply squeeze или поне страх от такъв, който ще засили наратива до предела. През 2006-2007 година се случва нещо подобно – няколко от големите мини за платина в ЮАР имаха сериозни проблеми е ел. захранването. Доста време бяха без ток и производството почти спря. Цената на платината скочи рязко и с много проценти.

 2. Аз съм си харесала Филхармонията и нея си купувам, когато имам възможност без значение цената. В статията ми липсваше изисквания и рискове при съхранение.

  1. Благодаря Ви за коментара. С Филхармонията никога няма да сбъркате, много разумен избор.
   Изискванията и рисковете по съхранение са обширна тема, която изисква отделна публикация. Затова не съм ги включил в тази статия.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин

bg_BGБългарски