Гледане на боб за инвеститори: седмица 48

Парите се движат от неподготвените и нетърпеливите към подготвените и търпеливите. Глобалните пазари ни го напомнят постоянно. Хавиер Милей спечели балотажа в Аржентина. Цената на урана мина $80 за паунд, а широките индекси достигнаха нови върхове.

В същото време няколко страни то Източна и Централна Европа бият повечето световни индекси. България също заема почетно място в тази класация. Алфа често се крие на неподозирано близки пазари.

Фигура 1: представяне на фондовите пазари в САЩ, Аржентина, Хърватска, България, Унгария и Гърция

Аржентина обаче остава безспорен лидер за тази година. MERVAL Индекса се покачи с 40% от началото на годината. Избирането на Милей бе съпроводено от поредица от обрати. Той и неговата партия нямат мнозинство в Сената и Конгреса, което ще осуети неговите планове. Това не означава, че той не може да прокара положителни реформи. Времето ще покаже как ще се разгърне неговото управление.

Аржентинските ДЦК и акциите на аржентински компании направиха силни движения на север след победата на Милей. Обаче неяснотата за бъдещето пред Аржентина се запазва. В същото време има поводи за оптимизъм, които очаквам да се пренесат на пазарите.

Финансовите пазари са машина за дисконтиране на очаквания, а не на факти. В този ред на мисли положителните емоции около Аржентина вероятно ще предизвикат бичи тренд през следващите седмици. Дали той ще прерасне в бичи пазар е рано да се каже. Дотогава мътната вода е подходяща за лов на дънни риби с близки стопове и асиметричен risk reward.

Фигура 2: месечна графика на CRESUD Sociedad Anonima (CRESY)

Цената на урана продължава да расте. Според мен трендът се намира в зоната на Media Attention/Enthusiasm.

Фигура 3: къде се намира паза на уран

За разлика от предходния бичи цикъл през 2007-2010 година, който бе породен основно от спекулации, настоящият е предизвикан от фундаментални фактори. Имаме структурен дефицит на уран, който се дължи на свито предлагане и растящо търсене.

Страната на търсенето се определя единствено от една група играчи – utility компании, експлоатиращи АЕЦ. Те ще купят уран без значение неговата спот цена. Последната има много малко тегло в общите разходи на предприятието (3-3.5%), тоест компаниите могат да поемат сериозно покачване на цената без техните печалби да пострадат значително. Спекулантите, разбира се, също ще участват, но те ще направят вече горещия пазар още по-горещ.

Широките индекси се представят много добре. От Япония през Европа до САЩ, всичко е зелено. Инфлацията спадна, което успокои Централните Банки. Догодина се очакват първите понижавания по лихвите. Цените на щатските ДЦК се възстановиха през последните седмици и доходността по облигациите също спадна значително.

Фигура 4: доходност на 2, 10 и 20 годишни щатски ДЦК; iShares TLT 20Y US gov bonds

Разбира се, коледно рали не означава липса на проблеми в системата. Обаче и проблемите в системата не отменят коледното рали. На този етап е вероятно то да продължи. Освен генералите MAG7 и войниците започнаха да влизат в строя. Следващите две графики показват, колко процента от компаниите в S&P500 и Russel 2000 се намират над 200 дневната плъзгаща средна.

Фигура 5: S&P500 stocks above 200-day average

Фигура 6: Russel 2000 stocks above 200-day average

Допълнително потвърждение на бичата хипотеза дава съотношението Discretionary (XLE) vs Consumer Staples (XLP)

Фигура 7: Discretionary (XLE) vs Consumer Staples (XLP)

Нека да видим какво се случва с икономиката. Един от полезните индикатори е Baltic Dry Index. Той дава интересна перспектива относно това къде се намира икономиката.

Фигура 8: Baltic Dry Index

През изминалите седмици нивото на индекса се покачи над тригодишните си средни стойности. Този темп на нарастване не подсказва свиване на икономиката. В този ред на мисли има интересни възможности за спекулативни позиции в корабни компании, превозващи насипни товари.

Фигура 9: Navios Maritime Partthners NMM месечна графика

Фосилните горива са враг номер едно на Зеления Култ. Въпреки това те са една от инвестиционните теми, които ще доминират през следващите години. Между тях обаче петролът, освен ролята на енергиен носител, представлява още нещо – геополитическо оръжие. Следващият цитат на Краля на Саудитска Арабия Фейсал ни припомня ролята на петрола в глобалната политика:

Петролът е оръжие и този, който го добива има власт над този, който го потребява. Вчера OPEC обявиха, че продължават политиката на ограничено предлагане на петрол, орязвайки още еди милион барела на ден (около 1.3-1.5% от глобалния дневен добив).

Неспирните конфликти в Близкия Изток насочиха отново вниманието към Латинска Америка. Бразилия е на път да стане вторият най-голям производител на фосилни горива в Западното Полукълбо. Гаяна и Суринам притежава също огромни залежи от петрол, а Венецуела се завърна в играта (поне временно).

Аржентина остава по-встрани, но тя всъщност притежава второто по-значимо в света находище на шистови фосилни горива в света. Освен това в нейния континентален шелф се намират ultra deep water находища с огромен потенциал. Графика, предоставена от Equinor, показва потенциала на региона.

Фигура 11: deep water oil fields Argentina

Специално отбелязване заслужават Фолклендските Острови, които са отвъд морска територия на Великобритания, намират се близко до Аржентина, а геологически са свързани с Намибия. В тяхната акватория има разкрити значими залежи на фосилни горица, които са една от скритите причини за Фолклендска Война.

По време на златна треска не търси злато, а продавай кирки и лопати. Този принцип с пълна сила важи за фосилните горива. А в случая нефтените платформи заменят кирките.

Фигура 11: Transocean (RIG) месечна графика

Transocean е една от най-ликвидните компании в индустрията. Тя оперира главно в три страни – Бразилия, Норвегия и САЩ. Инвестиция в Transocean ни дава експозиция към потенциала на Южна Америка и Северно море. В същото време компанията има нисък геополитически риск, тъй като има само две платформи от общо 37 в региона на Близкия Изток. Потвърден пробив над съпротивата в зоната $7.0-7.5 ще даде вход с висок risk reward.

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

2 comments

 1. Поздрави за статията! Какво мислите за borr drilling в сравнение с посочената от вас Transocean?

  1. Благодаря за положителните отзиви.

   BORR drilling са интересна компания. Имат голяма експозиция към Далечния Изток, където са алокирани една трета от платформите им. Наскоро подобриха капиталовата си структура, като рефинансираха заемите си и изместиха падежите им през 2028-2030.

   Цената на нейните акци се движи около значимо ценово равнище и ако следващата седмица затвори над него, ще даде възможност за вход с близък стоп.

   Мнението ми не е препоръка за покупка на цени книжа.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин