Гледане на боб за инвеститори: седмица 50

Колкото и да обичаме скуката, живеем в интересни времена. Събитията от тази седмица са потвърждение за това. Привидно скучни и недостойни за централните емисии, те напомнят, че промените са единственото сигурно нещо.

От инвеститорска гледна точка когато едно събитие вече е в големите медии, то е калкулирано в цената. Алфа се крие в събитията, дискутирани в страниците посредата, а не на първа страница и намалява, колкото повече те наближават заглавната страница.

Освен войните в Израел и Украйна какво друго интересно се случва?

Януари има избори в Тайван и Китай се подготвят за „настройване“ на резултатите. Малко по на запад имаме задълбочаваща се гражданска война в Мианмар, един от най-големите производители на калай, който е абсолютно задължителен компонент за производство на чипове. Долната камара на Конгреса в САЩ гласува за забрана на вноса на руски уран, а Венецуела проведе референдум за „правата“ върху региона Есекибо.

На пръв поглед несвързани факти, некасаещи повечето пазарни участници. Днес ще пътуваме из Африка и Южна Америка, а накрая ще дам идея за инвестиции във високи технологии.

САЩ фондови пазари

Цените на облигациите рязко се покачиха след речта на ФЕД, което натисна тяхната доходност и съответно избута акциите нагоре.

Фигура 1: щатски ДЦК доходност; TLT представяне

Доходността по 10 годишните щатски ДЦК мина под 4%. Дали ще се задържи там е рано да се каже. Според мен дъното при облигациите все още не се е формирало. Много е вероятно преди да имаме установен бичи тренд да преминем през етап на консолидация. Бичите пазари са ескалатор, а мечите асансьор. В същото време върховете са резки и изненадващи, докато дъната са продължителни и изтощаващи.

Дали има още гориво за коледното рали? Според мен има и OFR го потвърждава.

Фигура 2: OFR index

Освен генералите MAG7 и войниците започнаха да влизат в строя.

Фигура 3: Russel 200, IJR/SPY, SPY performance

През последните седмици се наблюдава покачване на small caps спрямо S&P (IJR/SPY). Russel 2000 направи силно движение от 1660 до 2024.

В същото време нищо не се движи в една посока и рано или късно ще има корекция. Към момента съотношението US vs Global Equites е достигнало рекорден връх.

Фигура 4: US vs RoW equity relative performance

Все още голяма част от този растеж се предизвика от една шепа компании. И едно напомняне – това, че пазарите са достигнали ирационално високи стойности не означава, че няма да достигнат още по-високи.

Съответно заемането на прибързани къси позиции, често води до загуби. При такива ситуации, с продължителен бичи тренд, не шортя пазара, а акцентирам върху стриктното управление на риска – прибиране на част от печалбите, изместване на стоповете нагоре, използване на опции.

По света и у нас

Нигерия и Близкия Изток се свързват основно с петрол и размирици. А как се представят регионалните индекси и дали си струва да се инвестира в тези региони?

Фигура 5: представяне от началото на годинната към днешна дата (15/12/2023) на iShares Saudi Arabia, Global X Nigeria, iShares Israel, iShares UAE, S&P500

Израел и ОАЕ са сред губещите. Саудитска Арабия и Нигерия обаче се представят добре. И двете страни имат потенциал през следващите години да станат атрактивни за пазарните участници.

Нигерия е една от страните с най-бързо растящо население в света, което има хронична нужда от неща, които ние, европейците, считаме за даденост. Над 80% от населението на страната няма банкова сметка и мобилен телефон.

Настоящият президент Бола Тинубу предприе пропазарни реформи. Една от тях е да опрости значително данъчната система. Телекомите в Нигерия плащат над 40 вида данъци, налози и такси. В същото време около 10% от тях генерират 90% от приходите.

Следващата графика представя най-големия оператор на антени за мобилни оператори IHS. Потвърден пробив над $5.0 ще предостави възможност за вход с близък стоп и висок risk reward.

Фигура 6: месечна графика на IHS Holding Limited

На 03 декември 2023 г. във Венецуела се проведе референдум за венецуелските “права” върху региона Есекибо. „Изненадващо“ населението гласува с 99% за анексация на Есекибо.

Следващата карта показва Венецуела, Есекибо, Гаяна и Суринам.

Фигура 7: Венецуела, Есекибо и Гаяна

Венецуела е страната с най-големи запаси на петрол. От друга страна, Гаяна има потенциал да се превърне в една от водещите страни в Южна Америка, производителки на петрол.

Като изключим любопитните факти, каква е причината конфликтът между Гаяна и Венецуела да е толкова важен? Краткият отговор е петрол. Дългият отговор е “петрол + геополитика”. Комплексният отговор е още един потенциален прокси конфликт между Великите сили. С други думи още една причина за по-високи цени на енергията дългосрочно.

Бразилия продължава да бъде един от най-евтините фондови пазари в света, предлагащ страхотни възможности. iShares ETF Brazil EWZ проби ключова съпротива на месечна графика.

Фигура 8: iShares Brazil ETF месечна графика

Затварянето на декемврийската свещ над 35.0$ е сигнал с висока степен на достоверност за вход или добавка.

Индексите на страните от Латинска Америка имат най-голяма експозиция към финанси, енергетика, мини и производство. Високите технологии са с най-малък дял.

Фигура 9: експозиция по сектори, сравение между Латинска Америка и средните за света стойности

Смятам, че това ще се промени. Бразилия е страната от региона с най-много технологични стартъпи, като някои от тях успешно се превърнаха в доминиращи компании. Пример е NU Bank – най-голяма нео банка в света.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Сектори и индустрии

Преди две седмици излезе изявление от COP28 в Дубай, че до 2050 година ядрените мощности трябва да се утроят в световен мащаб. Декларацията е подписана от основни играчи в ядрената енергетика като Франция, САЩ и Япония. България също е сред подписалите страни.

Понеделник (11/12/23) Конгресът в САЩ гласува за налагане на санкции на внос на руски уран. Приемането на санкциите е доста вероятно. Последният етап е санкциите да бъдат подписани от Президента на САЩ. Има доста висока вероятност това да стане, тъй като Републиканците и Демократите единодушно гласуваха в подкрепа на санкциите.

Цената на урана реагира с покачване от 80 $/lb на 85.5 $/lb само за една седмица.

Фигура 10: спот цена на урана

Утрояването на ядрените мощности до 2050 г. задълбочава дългосрочно недостига на уран. Санкциите на руския уран няма да увеличат абсолютната стойност на глобалното търсене, а ще предизвикат преразпределение между пазарните участници.

Причината е, че над 20% от урана за САЩ идва от Русия. Това означава, че всички компании в САЩ, управляващи АЕЦ и внасящи гориво от Русия, спешно трябва да намерят нов доставчик.

Вариантите извън Русия не са много – Cameco (Канада), Orano (Франция), Kazatomprom (Казахстан), China General Nuclear (Китай/Намибия). Последната отпада директно, предпоследната е на кантар и остават Cameco и Orano.

Китай вече изкупуват над 50% от продукцията на Kazatoprom, Cameco обявиха, че редуцират с 10% производството следващата година, а Orano имат проблеми с мината си в Нигер. Последната осигурява над 20% от урана за Франция. С други думи няма да има достатъчно уран за САЩ, а те са най-големият потребител на уран глобално. 

Въпреки широкото приемане на ядрената енергетика, въглищата не са тръгнали да си ходят и в скоро време няма да го направят.

Фигура 11: електроенергия генерирана от въглища Азия Пасифик, Китай, Индия

Особено в Индия и Индонезия преходът към атомна енергия ще бъде доста по-бавен, отколкото в Китай. Това означа, че търсенето на въглища ще продължи да нараства поне до 2030 година. Към момента цената на въглищата формира дъно.

Фигура 12: New Castle Cola futures месечна графика

Очаквам през следващите месеци цената да продължи да консолидира. Потвърден пробив на 165-170 $ ще раздвижи акциите на  thermal coal компании като Peabody (BTU).

В увода споменах калай и чипове. Последните, редом с петрола, са не само задължителни за нашата цивилизация, но и сред най-мощните геополитически лостове. Интересът на Великите Сили към Тайван не е продиктуван само от стратегическата позиция на острова във first island веригата. Тайван е най-големият производител на микрочипове в света.

Philadelphia Semiconductor Index (SOX) направи силен пробив на месечна графика.

Фигура 13: Philadelphia Semiconductor Index месечна графика

Ако цената затвори в края на Декември над 4000,  дългите позиции в компании от индустрията вероятно ще продължат да са актуални.

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

2 comments

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин

bg_BGБългарски