Гледане на боб за инвеститори: седмица 46

Пазарите се изкачват по стълбата на тревогите. През последните няколко седмици този факт отново ни беше напомнен. Не че икономиката и финансовата система нямат проблеми. Напротив, имат, при това в изобилие. Обаче има и причини за балансиран оптимизъм.

Следващата графика е потвърждение на казаното. Въпреки че S&P500 се движи от няколко компании, има други сектори (уран, представен на графиката с Yellow Cake Plc) и страни (Бразилия, представена на графиката с iShares MSCI Brazil), чиито пазари са във възход.

Фигура 1: представяне от началото на годинната към днешна дата (16/11/2023) на злато, петрол, уран, технологични компании, S&P500

Бразилия и уранът са сред водещите теми и в моя портфейл. Минали успехи не гарантират бъдещи такива. Обаче миналите успехи повишават шанса за бъдещи успехи. Тоест трендовете имат по-голяма склонност да продължават, отколкото да се обръщат.

Смятам, че пазарът на уран и бразилските акции попадат в тази категория.

Фигура 2: уран, спот цена

Цената на урана на 16.11.2023 г. премина границата от $77/паунд. Предлагането продължава да е все така свито, а търсенето устойчиво да расте. Акциите на Cameco плътно следват цената на урана, достигайки до нови върхове. Другите компании от сектора значително лагват, предоставяйки възможност за влизане дори при тези цени.

Месечната графика на Denison Mines (DNN) е потвърждение за казаното.

Фигура 3: Denison Mines месечна графика

Цената е много далече от върховете при предходния бичи пазар. Потвърден пробив над зоната $1.7-$1.8 ще освободи пътя на цената нагоре. Denison разработват едно от най-големите находища на уран в света, с цени на добив под средните и с рекордно висока концентрация на руда. Компанията няма дългове, притежава 2.5 милиона паунда уран на склад и има $45 милиона кеш.

Бразилските акции продължават да са значително под историческите си върхове и средни стойности.

Фигура 4: iShares MSCI Brazil представяне за периода 2016-2023

За кошницата от компании, включени в EWZ, EV/EBITDA е 4.9, което е значително по-ниско от предходните върхове и средни стойности. Бразилия е един от най-подценените пазари сред развиващите се икономики.

Фигура 5: Price to Earnings ratio за избрани развиващи се пазари

Нека да използвам Price to Earnings ratio за страните от Южна Америка. Към момента PE е 7.7 при 15 годишна средна стойност от 10.9, долна граница 6.2 и горна граница 25. Бразилия, редом с Колумбия, предоставят най-добър risk reward, базирайки се на EV/EBITDA и Price/Earnings.

Дали сме в началото на нов бичи пазар времето ще покаже. Засега има индикации че до края на годината щатските индекси вероятно ще тестват предходните върхове.

Small Caps изостават спрямо технологичните компании. В същото време Russel 2000 се оттласка от значимо ниво на подкрепа преди две седмици.

Фигура 6: Russel 2000 седмична графика

Една от причините да смятам, че движението нагоре има още потенциал, са ниските нива на margin debt.

Фигура 7: margin debt yearly percentage change

Една от характеристиките на балонизирани пазари са екстремно високите нива на margin debt. Текущите нива са далече от пиковете през 2000 г., 2007 г. и 2021 г.

Настроенията от крайно мечи преминаха в балансирано бичи. Това показва, че засега сме далече от свръх оптимизъм и бичият пазара тепърва може да се разгърне.

Фигура 8: NAAIIM и S&P500

NAAIM (National Association of Active Managers) е сред полезните индикатори, показващ текущия консенсус сред инвеститорите. Той потвърждава казаното по-горе.

OFR financial stress index през последните седмици устойчиво спада, индексирайки намаляващ стрес в системата.  

Фигура 9: OFR index

Ще завърша първата публикация от новата рубрика с две идеи. Първата е свързана с Военно-Промишления Комплекс. Долната графика илюстрира наличните амуниции в складовете на щатската армия.

Фигура 10: време за обновяване на запасите от амуниции за щатската армия

Първата и последната колонки са много любопитни. Те показват какви количества са изпратени към Украйна и съответно колко време е необходимо те да бъдат произведени отново.

Втората идея е една чилийска дънна риба – Banco ITAU Chile (ITCL).

Фигура 11: Banco Itau Chile месечна графика

ITCL изостава спрямо чилийските си конкуренти измерено в печалба. Въпреки това се представя по-добре от доста щатски банки, отчитайки 20.4% ROTE и 21.0% ROCET1. Чилийският пазар на акции изостава спрямо Бразилия, Мексико и Колумбия.

Фигура 12: представяне от началото на годинната към днешна дата (16/11/2023) на Бразилия, Мексико, Чили, Колумбия

Една от причините е неяснотата около референдума на 17 Декември за нова конституция. За разлика от предходната, предложена конституция, която беше крайно лява и беше отхвърлена на референдума миналата година, настоящата е доста по-балансирана. В нея все още има спорни точки, които този път будят притеснение в поддръжниците на левите политически фракции. Проведените прочувания показват, че едва 30% ще гласуват за приемане и 50% против.

Към момента пазарът дисконтира политически и икономически хаус, което е малко вероятно за една от най-ефективно управляваните страни в Южна Америка. В този ред на мисли покупка на чилийски акции с времеви хоризонт от 3-6 месеца е интересна идея с висок risk reward. 

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

6 comments

  1. Наистина важна и много ценна информация.Благодаря ти

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин

bg_BGБългарски