Гледане на боб за инвеститори: седмица 06

Щатските регионални банки не са толкова зле, колкото се тръби, но не са и толкова добре, колкото ни се иска. В същото време MAG7 продължават да доминират парада на пук на всички перма мечоци. Последните, разбира се, накрая ще се окажат прави, но въпросът е кога. Нека не забравяме анекдота за спрелия часовник, оказващ се абсолютно прав два пъти в денонощието.

От началото на годината, освен SPY, нашата родна борса и съседна Гърция се представят повече от задоволително. И двете страни са сред малкото европейски пазари с положителна доходност от началото на годината.

Фигура 1: представяне от началото на годината на SPX, IBOVESPA, SOFIX, ASE, KRE, UU

Уранът продължава да покорява нови върхове. Казатомпром понижиха прогнозите си за 2024 година. Отделно Узбекистан, петият най-голям производител на уран в света, занижи плановете си да удвои годишната продукция до 2030 г.

Бразилските акции си поемат въздух след силното рали през миналата година. Текущите цени дават добри възможности за вход.

Доходността по щатските ДЦК продължава да се катери нагоре.

Фигура 2: доходност по щатски ДЦК

Това поставя щатските банки отново под стрес. Освен нереализираните загуби по щатските ДЦК, регионалните банки са изложени на риск поради тяхната експозиция към търговски недвижими имоти (CRE). Тази слабост ни беше напомнена през миналата седмица.

През изминалата седмица New York Community Bank (NYCB)  стана център на внимание. През 2023 банката изкупи дяловете на Signature Bank, която закъса след фалита на Silicon Valley bank. В последния отчет на NYCB излязоха наяве сериозни загуби в кредитния им портфейл. Те основно се дължат на голяма експозиция към CRE.

Долната графика сравнява дела на CRE от общите активи на малките (регионални) банки, големите банки и за цялата банкова система в САЩ.

Фигура 3: CRE заеми като процент от активите на щатските банки

Към момента CRE са около 30% от активите на малките банки. Това са значително по-високи нова от средните за системата и сравнено с големите банки. Разбира се, трябва да отчитаме, че регионалните и големите банки имат значителни разлики в бизнес моделите, които следват. В същото време експозицията към CRE на малките банки доближава нивата от 2007-2008 г.

Регионалните банки навлизат в позната непозната територия.

Фигура 4: структура на активите на регионалните банки в САЩ

Горната графика представя структурата на активите на регионалните банки в САЩ. Двете бомби със закъснител са CRE и щатските ДЦК държани до падеж. Както е видно, те съставляват около 35-40% от активите. В същото време паричните резерви на регионалните банки плавно намаляват. А те са последната защита в случай на ликвидна криза. Очаквам през 2024 г. NYCB да не е последната регионална банка, която изпада в затруднение.

В същото време условията по кредитиране се подобряват. Следващата графика представя Senior Loan Officer Opinion Survey (SLOOS).

Фигура 5: изменение в условията на финансиране за САЩ

Всяка графика показва следните параметри (всички параметри са за Commercial and Industrial Loans):

  • Степен на затягане на критериите по кредитиране от страна на банките – в случая имаме явен спад, тоест банките дават по-лесно заеми;
  • Спреда между лихвите по отпуснати заеми и цената на капитала (за банката) – имаме спад на спреда, което означава, че имаме по-ниски лихви;
  • Търсене на Commercial and Industrial Loans – имаме очевидно покачване на търсенето на финансиране от страна на предприятията.

Обобщено банките са по-склонни да финансират бизнеса. В същото време компаниите търсят все повече финансиране.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Петролът продължава да изнервя инвеститорите в енергия. Въпреки задълбочаващата се криза в Близкия изток, неговата цена се движи в широк рейндж.

В същото време имаме рекордно ниски наличности на петрол в хранилищата в световен мащаб.

Фигура 6: наличности петрол

Към момента светът разполага с около 3.3 милиара барела петрол резерви. На ден се добиват около 90-95 милиона и се консумират 95-100 милиона барела. Тоест, ако добивът спре, ще имаме петрол за около 34 дена. Спиране на добива, разбира се, граничи с абсурда. В същото време ние вече консумираме една идея повече, отколкото добиваме, тоест няма излишък, с който да се запълнят резервите. Да, ОПЕК могат да повишат с няколко процента дневния добив, но дори така ще имаме минимален излишък.

От друга страна предлагането не се очертава да се увеличи рязко.

Фигура 7: продължителен и кратък цикъл на добива на петрол

Горната графика показва продължителността на цикъла при двата основно способа за добив на фосилни горива – дълбоководни сондажи и добив на шистов газ и петрол. От откриването на първите петролни залежи на дъното на морето до първите барели на изхода минават пет години. Докато при добива на шистови фосилни горива минава под година от откриването на резервите до започването на добива. Продължавам да съм бик на петрола и нефтените платформи за следващите 18-24 месеца.

Кои са страните с най-евтини фондови пазари?

Фигура 8: най-подценените фондови пазари

Пакистан е безспорен лидер с PE 3.48, следван от Колумбия, Чили, Австрия и Гърция. Меко казано еклектичен избор от държави за приключенски настроените инвеститори. Във всяка от тях има интересни находки, дори в Пакистан.

Въпросната страна е изключително богата на природни ресурси и от доста време е на радара на големите минни компании. Пример е Barrick Gold. Пакистанските акции са в голяма степен дива екзотика (дори за мен) и са почти недостъпни. Изключение правят няколко компании, листнати на LSE. Техните акции обаче са сериозно неликвидни. За разлика от тях, не малка част от останалите страни, посочени на картата, предлагат ликвидни акции, търгуващи се на големите световни борси.

Китай е сред страните с най-подценени пазари и умните пари го знаят.

Фигура 9: парични потоци насочени към Китай

Китайската икономика е на командно дишане поради ред хронични причини. Обаче ККП няма да позволи през годината на Дракона икономиката и фондовият пазар да не изглеждат впечатляващо. Всеки авторитарен режим високо цени имиджа за сметка на реалните резултати. Очаквам фискалните стимули да свършат своята работа – привиден икономически растеж, който ще се пренесе и на фондовия пазар. През 2024 г. очаквам Китай да изненада голяма част от скептиците.

Цената на акциите на китайския медиен конгломерат Tencent завършиха фигурата чаша с дръжка на месечна графика.

Фигура 10: месечна графика на Tencent

Потвърдения пробив дава добър вход за сделка със стоп под най-ниската цена за Декември.

Няма как да мине седмичен обзор без да спомена йеменските бунтовници. Освен критична точка за световните вериги на доставки, Червено море има още една роля. Под неговото дъно преминават оптични кабели, пренасящи около 17% от световния интернет трафик.

Фигура 11: карта на подводните оптични кабели, свързващи Азия, Африка и Европа

Кабелът AAE-1 е отговорен за огромна част от информационния поток между Азия и Европа. През изминалите дни хутите публикуваха карти с разположението на подводните кабели, минаващи през Баб Ел Мандеб. Саботаж от такава величина изисква изключителна подготовка и специализирано оборудване. В същото време не игнорирам способността и мотивацията на хутите. Нека не забравяме, че те успешно обориха не малко анализатори, с техните умения, да водят партизанска война срещу значително по-силен противник.

За завършек на днешния обзор ви представям една интересна спекулативна възможност. Компанията Infinera е една от малкото напълно интегрирани компании производителки на оптични кабели. Около една четвърт от тяхната продукция е за подводни оптични кабели. Цената на акциите на Infinera направи няколко поредни бичи барчета на месечна графика.

Фигура 12: месечна графика на Infinera Corporation

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин