Имам губеща сделка. Какво да правя?

Изчакай, купи, изчакай, продай. Задължително в този ред без, да пропускаме етапи. Най-лесният етап е покупката, а най-трудният е чакането. Продажбата попада някъде посредата.

Tя има два нюанса – продажба в случай на загуба и продажба в случай на печалба. Планирането на нашите действия в случай на загуба и печалба е задължителна част от управлението на риска.

На пазарите повечето сделки са губещи. Именно и затова днешната статия е за продажба в случай на загуба. Ключът е загубите да бъдат пренебрежимо малки спрямо размера на печалбите, тоест рискът на всяка сделка да бъде асиметричен в наша полза.

Така дългосрочно си осигуряваме статистическо предимство. Наличието на аналитичен и информационен edge, комбиниран с асиметрични сделки в наша полза дългосрочно поставя шансовете на наша страна.

Това не означава, че няма да има губещи периоди, а че те в един момент ще бъдат последвани от печеливши сделки, които, първо, да компенсират загубите и второ, да ни осигурят печалба.

Резултатите от нашите инвестиции ще следват разпределението на Парето – 20 % от сделките осигуряват 80 % от печалбите. Останалите 80 % от позициите са или на малки загуби или на малки печалби.

Как да управляваме риска така, че да реализираме достатъчно малки загуби? Отговорът е в използването на стоп лос.

Той е колкото неразбран и оплюван, толкова и задължителен. Без стоп лос не ние управляваме риска, а той управлява нас.

Има три вида стопове, които са подходящи за различни стратегии. Общото между тях е че минимизират загубите, но го постигат по различен начи.

Тези разлики правят непрепоръчително третирането на различните стопове, като еднакви и взаимозаменяеми. Всеки от тях работи най-добре в определение ситуации, като за други е неподходящ.

Накратко видовете стопове са:

 • Price dependent stop loss – най-познатият стоп, обвързан с фиксирана цена на продажба
 • Event dependent stop loss – стоп, обвързан с настъпило събитие, което анулира хипотезата ми
 • Time dependent stop loss – стоп, обвързан с краен срок за настъпване на дадено събитие

Нека сега да разгледаме всеки от стоповете поотделно – как, кога и защо аз ги използвам.

Price-dependent stop loss

Най-познатият стоп, който е перфектен за тактически позиции, тоест сделки, които се базират основно на технически анализ. При тях поставям стопа под критично ценово равнище, чиито потвърден пробив би анулирал хипотезата ми.

Много добре работи също при дългосрочни позиции, където очаквам да настъпи дадено събитие, но не мога да прогнозирам с точност кога ще се случи.

Примери за сделки, свързани с настъпването на очаквано събитие, са сделките в компании, добиващи суровини. Нарастващият дефицит е общоизвестен, не е ясно обаче кога точно той ще бъде калкулиран в цената. И ако купя прекалено рано, има голяма вероятност цената дълго време да се движи срещу мен.

Price dependent stop loss е перфектен инструмент при такива ситуации. Цената достига стопа и сделката е затворена. Така имам освободен капитал за позиции с по-високата степен на достоверност и по-ясен времеви хоризонт.

Друг вариант в такива случай са LEAPS опции с 18-24 месеца до изтичане. В рамките на година и половина е доста вероятно цените на суровините да са нараснали.  Обаче пътят няма да е само на горе, той ще бъде съпроводен с нарастваща волатилност и магнитуд на ценовите движения.

Опциите успешно ме предпазват от тях, а дори ми дават възможност да извлека ползи.

Защо използвам price dependent stop loss?

Да се предпазя от необратима загуба на капитали в резултат на грешен тайминг.

Кога използвам price dependent stop loss?

При тактически сделки, базирани главно на технически анализ и при дългосрочни позиции или сделки, при които настъпването на очакваното събитие каталист трудно може да се прогнозира прецизно.

Как използвам price dependent stop loss?

При тактически сделки използвам критични нива на подкрепа, чиито потвърден пробив ще анулира хипотезата ми. При дългосрочни позиции използвам историческата волатилност на седмична графика или ключови ценови нива.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Event dependent stop loss

В статията за платината ви представих моя любима стратегия – Event Driven Macro (EDM).

Тя търси силни бизнеси на добра цена, работещи в индустрии, които ще се облагодетелстват от идващи мащабни промени. А настъпването събитие каталист в компанията и/или индустрията би довело до преоценка на въпросната компания. В тази потенциална преоценка се крие търсената Алфа.  

А какво правя ако събитието не настъпи или пък се случи във формат, анулиращ хипотезата ми? Event dependent stop се активира, тоест затварям позицията.

В моето портфолио имам позиции, които са без стоп. Те нямат фиксиран price dependent stop loss, но имат event dependent и time dependent стопове.

Причината за това е, че въпросните позиции са с високо ниво на волатилност. Фиксиран ценови стоп има голяма вероятност да ме изкара от играта още преди вероятното настъпване на събитието каталист.

В същото време липсата на стоп превръща тези позиции в кол опции, но без краен срок. Вместо срок в случая има събитие, което ще анулира сделката.

Този тип сделки ме имунизират срещу path dependency и time dependency, но плащам с event dependency (първа производна на time dependency) и volatility dependency.

В случай, че греша и очакването събитие не настъпи (това е събитие само по себе си) или се случи нещо преждевременно, което отменя хипотезата ми, без значение цената, аз затварям позицията.

Защо използвам event dependent stop loss? Да се предпазя от необратима загуба на капитали в резултат на волатилността при EDM сделки.

Кога използвам event dependent stop loss? При EDM позиции, обвързани с конкретно събитие.

Как използвам event dependent stop loss? Обвързвам го с ненастъпване на очакваното събитие и потенциални негативни сценарии, анулиращи хипотезата ми. Случи ли се някое от изброените, директно затварям позицията. Този вид стоп се комбинира с time dependent stop loss

Time-dependent stop loss

Времевият стоп лос е тясно свързан с event dependent стопа.

EDM сделките зависят не само от настъпване на събитие, но и от очаквания срок на неговото случване.

Пример за EDM сделки, където събитието каталист е обвързано със срок, са добивните компании, пускащи нова мина в експлоатация. Срокът е датата на пускане на новата мина. Ако това събитие (пускането на новата мина в срок) не настъпи, в 90% от случаите затварям позициите.

В останалите 10% причината за отлагане на пускането е поправима в рамките на няколко месеца. Това означава, че достоверността на хипотезата ми се запазва. В такива моменти често купувам още акции на въпросната компания.

Друг вариант за комбинацията между EDM и time dependent stop са позициите в компании, които водят дела за обезщетение за нанесена вреда срещу тях.

Най-често от едната страна стои юридическо лице, което съди държава, където последната е престъпила правата си като е национализирала активи на компанията. Сроковете в тези случаи са плаващи.

Използвам средни стойности от изминали съдебни процеси, за да определя ориентировъчен срок. Той се явява time dependent stop loss на сделката.

Тъй като моментът на настъпван на едно събитие е функция на времето, при EDM използвам time dependent stop и event dependent stop.

Защо използвам time dependent stop loss?

Да се предпазя от необратима загуба на капитали в резултат на волатилността при EDM сделки.

Кога използвам time dependent stop loss?

При EDM позиции, обвързани с конкретно събитие, за което имам ясни срокове.

Как използвам time dependent stop loss?

Обвързвам със срока на събитието каталист. Най-често го комбинирам с event dependent stop loss.

Стоповете са основен инструмент за управление на риска. Обаче те са различни видове, които изпълняват конкретни цели според избраната стратегия.

Едно е общото между всички стопове. Тяхната употреба е задължителна. Игнорирането на това правило абсолютно винаги се плаща.

Стоп лос е като аварийния изход. Никой не се интересува дали има такъв, докато не се наложи. А тогава често е късно. Аз винаги знам кога и къде да изляза в случай на загуба.

Стоп лос е един от малкото доказали се инструменти, който осигурява най-важното – дългосрочното оцеляване. А както знаем това е първото и задължително условие, за да сме в играта, защото оцеляване без растеж има, но растеж без оцеляване няма.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

4 comments

 1. Когато цената е достигнала нашият Profit target можем да преместим стоп лос-а под долната граница на свеща от предния ден. Така можем да изстискаме още от позицията особено ако имаме тренд, който продължава в нашата посока. Просто трябва да следим акцията и да преместваме стопа докато преценим, че е дошъл момент на reversal.

  1. Благодаря за страхотното допълнение. Управлението на позциите е цяла наука. То не преключва само със стоповете, а съдържа и изграждане на позиция, тейк профити, трейл стопове и всевъзможни комбинации между тях.

   Това, което казвате е много полезен инструмент, особено при тактически позиции, базирани основно на price action, позволява да извлечен максимума от моментума на движението.

 2. Страхотен урок са stop loss, а този цитат “Изчакай, купи, изчакай, продай. Задължително в този ред без, да пропускаме етапи. Най-лесният етап е покупката, а най-трудният е чакането.” е за рамка. Когато започнах да инвестирам в акции, в началото с малки суми, и да се уча, игнорирах важността на стоп лосовете, следейки постоянно движенията на цената и реагирайки ако тръгне рязко надолу. След няколко подобни експеримента разбрах какво означава stop loss и вече всички акции още при покупка имат задължителен stop. Когато цената го достигне, акцията се продава автоматично.

  1. Благодаря за коментара!

   Позиции без предварително планиране – стопове, профити, добавки, са кратък път загуби на пазара. Един, два, три пъти ще успеем да минем метъра, докато накрая не дойде сметката. Последното е изпитано на гърба на автора 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин