Изчаках си чакането – алигатори и инвестиции

Динозаврите изчезват от земята преди 65 милиона години. Но не и алигаторите. Те са най-адаптивните хищници на планетата.

Алигаторите са ambush predators, а не pursuit predators. Това означава, че те чакат търпеливо правилния момент, а не преследват неуморно жертвата си. Тоест алокират ресурси само когато сделката е силно асиметрична в тяхна полза.

Те са царе на правенето на нищо. Умение, което е есенциално за нас, пазарните участници. В същото време то е контра интуитивно в свят, където всеки претендира да е зает и да прави нещо.

Пазарите не възнаграждават тези, които правят най-много сделки, а тези които правят достатъчно сделки, тоест не повече от необходимото според избрания подход.

Днес ще разгледаме любимото занимание на алигатора – чакането. Най-трудното действие от триадата чакане, покупка, продажба.

Висококалорична информационна диета

Имаме пари в брокерската сметка и толкова атрактивни инвестиции. Купуваме от всичко, защото няма за кога да чакаме.

А и чакането противоречи на заложените в нас кодове. Ние сме роби на биохимията, която реагира на стимули от заобикалящата ни среда.

Такива в настоящата епоха има в изобилие – заливат ни умопомрачителни количества информация, които ние НЕ сме способни нито да контролираме, нито да обработваме.  

Нарастващото количество информация и нашата неспособност да я филтрираме ни прави все по-реактивни консуматори. Ние сме перманентно преяли с информация.

Замислете се колко гигабайта на ден ни облъчват. Това са външни стимули, които ни подтикват да правим неща, които изначално не са наши решения. Твърде езотерично и направо конспиративно.

Не бих казал. Маркетинга се базира точно на тези наши слабости. Умелите маркетолози натискат спусъци, които ни провокират да вземаме решения, които рекламните кампании незабележимо импринтват в съзнанието ни.

Накрая купуваме неща от които нямаме нужда само защото сме били достатъчно дълго време в обсега на тяхната реклама.

Какво общо има всичко това с инвестирането? Има, при това много.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Светът е малък и Алфа дебне отвсякъде. Наистина

Намирането на Алфа не е толкова трудно, много по-трудно обаче е намирането на „правилната“ Алфа. Тоест тази, която пасва на нашата инвестиционна стратегия.

А едно от основните правила на пазарите е следното:

Моята инвестиционната стратегия да е в синхрон с пазара и аз да съм синхрон с моята стратегия.

Няма как да разбираме от всичко и всичко да ни пасва – крипто, имоти, злато, облигации, суинг трейдинг, macro trading, value investing, scalping….. Нищо от изброените не е вездесъщо и абсолютно. Те единствено са инструменти, подходящи за различни ситуации и за различни хора.

Това обаче не ни спира да искаме от всичко. Информационният поток само влошава ситуацията, подавайки ни неуморно нови и нови идеи за инвестиции, стратегии, инструменти.

Нека да разгледаме няколко примера с инвестиционни хипотези. Те целят да покажат как нестихващият информационен поток постоянно ни провокира да действаме:

 • Медия Х казва, че сме в нов бичи пазар, воден от AI индустрията. Спусъкът е информацията за новия бичи пазар (не самият пазар, има огромна разлика), който ни води към съответните действия. А те са, естествено, покупка на акции на AI компании.
 • След два дена експерт Х казва, че навлизаме в секуларен бичи пазар на урана. Отново имаме спусък. Следва и действието от наша страна – купуваме акции на Cameco или уранов ETF.
 • Седмица по-късно в телевизора казват, че акциите на компании, управляващи нефтени платформи, са поскъпнали с 15 % само за една седмица и се очаква да поскъпнат още повече. Отново познатия сценарий – стимул, водещ към действие. Купуваме акции на такива компании.

А ако всичките ни пари са в AI и уран, а искаме експозиция към oil rigs и Бразилия. Лесно е. Продаваме малко от купеното, за да освободим място за другите.

Горните примери не осмиват нито оспорват изложените хипотези. Напротив, подбрал съм прогнози с относително висока достоверност, на които аз залагам.

Целта е да покажа колко лесно предприемаме действия, стига да имаме наличен спусък. И в същото време е изключително трудно да стоим търпеливо, тоест да чакаме правилния (според нашия инвестиционен процес) момент.

Ако добавим и бичи пазар в Аржентина, Гърция, медта, банките, ние ставаме разногледи. Искаме от всичко и сега. FOMO в действие.

В един момент правим твърде много неаргументирани сделки от страх да не изпуснем поредната топ инвестиция. Ние ставаме хипер реактивни, което води до все повече грешни решения. Казано по друг начин ние сме в капана на overtrading/overinvesting.

Забележете, че тук не става въпрос за абсолютен брой сделки на ден, на месец или на година. Става въпрос за съотношението между действие и бездействие в контекста на нашата стратегия.

Тя задава очаквания брой сделки и всичко, превишаващо този брой, е overtrading/overinvesting. В огромна част от случаите тези сделки водят до малки печалби, а често и до големи загуби.

За суинг трейдъра е нормално да прави 10-15 сделки на седмица, но не е нормално да прави толкова на ден. Докато за дей трейдъра 10-15 сделки на ден често е долната граница. Както виждате, контекстът е определящ. Без него абсолютният брой сделки нищо не означава.

Без значение подхода, който използваме, страхотните сделки са рядкост:

 • Сетъпите, базирани на прайс екшън, в повечето случаи просто стават и рядко са топ – силен моментум, ниска към висока волатилност, наближаващ фазов преход от дисбаланс към баланс.
 • Намирането на страхотна компания в просперираща индустрия и събитие каталист с висока достоверност е много трудно.
 • Обобщено от 100 прайс екшън сетъпа или от 100 фирми под 5% ще си заслужават влизането на позиция. Останалите 95% варират между много зле, зле и ставащи, тоест не заслужават нашите пари.

Анализираме, отхвърляме, анализираме, отхвърляме, анализираме, отхвърляме и така, докато не намерим нашия сетъп или нашата компания.

Чак тогава действаме. Нека не забравяме, че качеството на направените сделки е обратнопропорционално на техния брой.

Инвестиционният процес общо взето е едно голямо чакане, прекъсвано от спорадични действия. Скука от където и да го погледнеш.


If investing is entertaining, if you are having fun, you are probably not making any money. Good investing is boring

George Soros


Чакането по принцип е трудно, а лесният достъп до информация го прави още по-трудно. Максималното редуциране на източниците на информация е единственият начин да започнем да си връщаме контрола.

Следваме простата евристика: когато сме на диета, не ходим в сладкарницата. По същия начин и с информацията – когато искаме радикално да отсеем шума от сигнала, не следим всяка възможна финансова медия.

Малкото, но достатъчно ситно пресята информация, ни гарантира, че инвестиционните идеи, които стигат до нас, ще пасват на нашия подход и ще са минали качествен контрол.

В случая не следим всеки източник, включващ в името си инвестиции/пазари/трейдинг и т.н. Огромна част от тях за нищо не стават. Доминират скучни преразкази, нескопосани преводи и категорични прогнози.

Знам, че звучи крайно, но е така. Разпределението на качеството на информацията следва закона на Парето. 90% от качествената информация идва от 5% от източниците. Финансовите медии са поредното потвърждение на това правило.

Филтрирането и контролът на информацията, която консумираме, няма да ни превърне автоматично в търпеливи дзен монаси.

Обаче ще премахне огромна част от пречките пред това да култивираме търпение – нестихващия информационен поток. Когато липсват разсейващите фактори, много по-лесно ще развием любимото умение на алигатора – да чака.

А единствено търпението дава шанс, първо, да намерим страхотните инвестиции и чак след това да им дадем време да дадат плодове.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

4 comments

 1. Благодаря за поредната статия, която те кара да се замислиш! Би ли споделили пример, който покрива критерия ти за качествен анализ/новина и един на същата тема, но целящ основно действие, но не и качество. Контекста може да е по избор – AI, уран, мед или каквото ти е удобно.

  1. Благодаря за добрите думи 🙂
   Огромна част от новините са шум, дори тези излагащи валидни данни. При тях проблемът не е в достоверността на казаното, а в неговия тайминг. Тоест посочват се факти, които отдавна са калкулирани в цената.
   Аргументирани и навременни анализи има на много малко места, при това не само в българката мрежа. Повечето попадат в следната категория – поредния преразказ, на преразказ какво е направил някой друг.
   И все пак качествени анализи съществуват, но те са платени. Въпреки това има няколко източника, които предлагат и безплатно съдържание, което си струва.
   https://themacrocompass.substack.com/
   https://macro-ops.com/
   https://www.crescat.net/

   И трите сайта, които ти представих ми служат за източници на идеи. Техните автори излагат често противоположни идеи, което е много полезно, защото не позволява да кристализирам в определена хипотеза.
   Иначе избрах изброените идеи (AI, уран, мед и тн), защото в тях виждам потенциал. А дадох пример с новините, защото огромна част от пазарните участници ги използва за инвестиционни решения.
   Засега темите, в които инвестирам не са станали viral. Макар, че урана е на път – ARK фонда на Cathie Woods притежава акции на Cameco.

 2. За сканиране на потенциални възможности / за swing trading/ аз използвам FINVIZ.com. Имат чудесен скенер и е напълно безплатно. Платената версия има повече възможности, но и безплатната върши чудесна работа.

  1. Благодаря за коментара. Finviz е наистина чудесен сайт, преди доста го използвах.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин

bg_BGБългарски