Гледане на боб за инвеститори: седмица 14

Има ли още бикове?

Категорично Да. И въпреки всичките геополитически проблеми и макро икономически фактори, биковете не са тръгнали да си ходят. Дори корицата на Barron’s не успя да урочаса бичия пазар (поне засега).

Броят компании, намиращи се над 50 дневната и 200 дневната плъзгаща средна е далече и пиковите си равнища, макар да се намира в горната третина на диапазона за последните 17 години.

Фигура 1: компании от S&P500, намиращи се над 50 дневна плъзгаща средна

Фигура 1: компании от S&P500, намиращи се над 200 дневна плъзгаща средна

Всички очакват свалянето на лихвите на ФЕД. А твърде чаканите събития имат навика да не се случват.

Следващата графика е инфлационна. Разбира се, тя не гарантира, че инфлацията ще се покачи до небето, а дава поредното парченце от пъзела.

Фигура 3: цена на земеделска продукция и инфлация

А този пъзел има доста части. Скоростта на парите или M2 velocity тихо и спокойно продължава да нараства.

Фигура 4: скорост на паричния агрегат М2

Йеменските бунтовници не са заложили в техния манифест целева инфлация от 2% и активно допринасят за прекъсване на глобалните вериги за доставки.

А през последните дни в Близкия Изток започна да се материализира един от сценариите, който разгледах Октомври – директно включване на Иран. Директен военен сблъсък между Иран и Израел ще премести сценария за глобална война от възможен към правдоподобен. Тоест шансовете за сериозна ескалация са двуцифрени. Колко големи е невъзможно да се определи. В същото време са достатъчно значими, за да ги включвам в калкулациите си.

Протокът Ормуз е един от лостовете, които Иран може да изполва. През него минават около 18.5 милиона барела на ден (18.5% от световната дневна консумация на петрол).

Дори без блокада на Ормуз структурната инфлация е факт. Тепърва ще усещаме влиянието на следното уравнение.

геополитическа волатилност –> волатилност на линиите за доставка –> волатилност на инфлацията –> (вероятно) по-високи лихви

През следващите 72 часа има високи шансове Иран да предприеме ответен удар, съдейки по изявленията на всички замесени страни: Израел, Иран, Сирия, Хизбола.

Показателна е реакцията на пазарите. Дълго смятана за безспорна отрицателната корелация между цената на златото и доходността по ДЦК изглежда е счупена.

Фигура 5: сравение на цена злато и доходност по щатските ДЦК

Златото не е хедж срещу инфлация или дефлация. Физическото злато е хедж срещу глупостта на управляващите елити. А състоянието на икономиката в не малка степен е функция на качествата на властимащите. Златото отново напомни, че сред пазарните участници назряват все по-сериозни съмнения в здравия разум на елитите (важи за всички Велики сили, САЩ, Китай, Русия, ЕС).

В този ред на мисли от големите играчи в геополитическия театър Китай най-систематично трупа злато. От създаването на Шанхайската Борса за благородни метали, Китай тихомълком купува колосални количество злато.

Фигура 6: внос на злато в Китай за последните три години

През последните седмици ефектът от тези покупки започнаха да стават явни. Годишният добив на злато не се е увеличил през последните две десетилетия.

В същото време все по-голяма част от наличното злато пътува на изток. Златодобивните компании страдат от триадата на дефицита: липса на нови значими находища, дефицит на кадри и недостиг на капиталови инвестиции.

Структурната инфлация е в голяма степен ясна. Нека да видим как пазарите по света реагират.

Фигура 7: представяне на избрани пазари, САЩ, Аржентина, Турция, Колумбия, Гърция, Панама, ЮАР

Аржентина (MERVAL) е безспорен лидер с 30% YTD възвръщаемост. Хавиер Милей ме изненадва с решителността си. Той радикално намалява броя министерства и реже привилегиите на държавните чиновници.

Швейцария има само седем министерства, България десет, а Аржентина 18. Плановете на Милей са да редуцира техния брой до девет.

Според мен държавният апарат трябва е толкова голям, че да не пречи на населението да се развива културно и икономически. Тежката и разплута система е признак на неефективност. Причината е проста: хората, които генерират стойност с работата си, са значително по-малко от тези, които се возят.

Турция (XU100) и Колумбия (COLCAP) са другите топ индекси от началото на година, реализиращи двуцифрена доходност. Колумбия носи голям потенциал за инвестиции. Темите, които ми хващат окото в региона са банки, добив на петрол и минна индустрия.

Южна Америка, следвана от Африка, са сред регионите, които ще реализират най-голям растеж в добива на петрол.

Фигура 8: добив на петрол по региони за периода 2023-2028

Бразилия е водеща, следвана плътно от Гаяна. Аржентина и Колумбия активно наваксват.

В същото врем Европа продължава да е енергийно зависима. От настоящите Велики Сили само САЩ и Русия са енергийно независими.

Фигура 9: нетни вносители и нетни износители на енергия

От трите фундаментални фактора за просперитет – енергия, география, демография – Европа има само добра география. Демографията аналогично с енергетиката са на трагично равнище. През последните години ЕС се специализира в безконечно производството на … регулации.

Един от факторите, които е направил Европа доминираща световна сила в периода 15-20 век е перфектното крайбрежие. Бреговете на Европа имат обща дължина от 68,000 километра. За сравнение тези на Африка, която е с три пъти по-голяма площ, са 30,500 км. Тази фрапираща разлика означава, че крайбрежието на Европа е пълно със заливи. А заливите се използват от зората на корабоплаването за сигурни убежища в лошо време. С други думи европейците са имали предостатъчно време да култивират морските си умения.

Великите географски открития не биха били възможни без навигационните и корабостроителните умения на европейците. А те са развивали тези умения няколко хилядолетия, благодарение на подходящата среда.

Говорейки за корабоплаване, няма как да не спомена наследниците на Британската Империя, Обединеното Кралство. Английските акции се търгуват на рекорден дискаунт спрямо щатските.

Фигура 10: съотношение на английски акции срещу щатски акции

Лондонската Борса предлага изключителни находки: от компании с мини в Пакистан или разработващи петролни находища около Фолклендските острови, до alternative asset компании и фондове, управляващи НИ в City of London.

Завършвам днешния обзор с една тактическа идея, мексиканска  компания, листвана в Лондон – Fresnillo. Тя е в топ три компании, добиващи сребро. Към момента цената ѝ е на абсолютно дъно.

Фигура 11: месечна графика на Fresnillo PLC

Текущата цена позволява вход със стоп под най-ниската цена на барчето за март месец и отворен тейк профит. Среброто в много отношения прилича на урана преди две години. Никой не го брои за живо, а в същото време неговият недостиг нараства, поради свито предлагане и покачващо се търсене.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

2 comments

  1. Ако ще е компания за сребро защо да не е залог в PAAS? В края на Февруари цената и беше около 13$, сега гони 19$ а 2020 беше достигнала 37$. Има накъде да расте.

    1. Посочих Fresnillo, като чисто техническа позиция – цената е на дългогодишно дъно, което позволява близък стоп и далечен тейк профит. Иначе си прав, че PAAS и AG също дават добра експозиция към сребро.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин

bg_BGБългарски