Гледане на боб за инвеститори: седмица 12

В последния седмичен обзор споменах, че бичата теза при широките индекси е все още валидна. И така, докато Barron’s не показаха следната корица:

Фигура 1: корица на Barron’s за Март 2024

Кориците на Barron’s и The Economist, редом с Jim Crammer имат рекордно ниска прогностична стойност … освен ако не правим на обратното на техните предсказания. Тогава те се превръщат в индикатори с висока степен на достоверност.

Означава ли това да шортим SPY и MAG7? Не, разбира се. Вземане на инвестиционно решение само на базата на една променлива е нелепо. Макар кориците на споменатите печатни медии да имат висока обратна прогностична стойност, то те не дават целия пъзел.

Има още парченца, които трябва да съберем, за да изградим работеща хипотеза и план за действие. Липсващите части са ликвидност, очаквания и позициониране.

Въпросните корици са част от анализа на наратива, тоест какви са доминиращите очаквания сред пазарните участници. Следващата графика показва делът на акциите с висок моментум, тоест акциите, които са реализирали най-голямо покачване за единица време. Сред тях, разбира се, попадат МАГ7.

Фигура 2: теглото на моментум акциите спрямо общата пазарна капитализация

Настоящите нива са рекордно високи и задмината дори пиковете от 1929 година. Отново това не предсказва необратим пазарен срив.

Знам, че това е поредното такова уточнение. Обаче считам, че то е нужно, за да предпазя читателите от залитане в крайности. В случая с предричането на срив на пазара.

Вестителите на пазарния Рагнарок са ми слабост, поне колкото гурутата на „пасивното“ забогатяване чрез DCA. В думите и на двете групи има доза истина, обвита обаче в множество заблуди.

Със следния цитат завършвам това лирично отклонение:


„Мечките говорят умно, докато биковете правят пари.“


Силата на графики като горната е другаде – те ни подсказват, че risk reward на сделка при тези ценови равнища на широките индекси намалява, тоест асиметрията на сделката постепенно се обръща срещу нас.

Повишаването на процента High Momentum Stocks спрямо общата пазарна капитализация на щатските индекси означава, че въпросните акции са относително скъпи спрямо останалите. Тоест upside потенциалът постепенно намалява, докато downside рискът нараства.

NAAIM индексът също показва относително крайно позициониране на пазарните участници.

Фигура 3: NAAIM vs S&P500

Ликвидността в същото време не намалява. Вместо ФЕД, Щатската хазна полага грижи инвеститорите да са щастливи. OFR Индексът затвърждава това мое наблюдение.

Фигура 4: OFR index

Обобщено в системата имаме ликвидност и пазарните участници са положително настроени, но не твърде крайно. Как се връзва всичко това с корицата на Barron’s?

Не мен тя ми напомня, че вероятно е време за здравословна корекция. Щом едно събитие е стигнало до кориците на големите медии, значи то вече е калкулирано в цената, тоест очакванията на мнозинството са отразени от пазара.

Основната ми хипотеза за широките индекси е непроменена, че вероятно ще S&P вероятно ще достигне 5500-5700 през 2024 г. Обаче пътят дотам няма да е само нагоре, а две крачки напред, една назад.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Парите са като енергията. Те не се губят, а само техният притежател се сменя. Така и на пазарите, когато има отлив от един сектор, то в друг има прилив.

Сред бизнесите, които тепърва ще усетят силата на тази максима, са енергетиката, петролната промишленост и минното дело.

Опциите върху акции на енергийни компании са рекордно евтини измерено чрез имплицитна волатилност.

Фигура 5: имплицитна волатилност на XOP

Имлицитната волатилност е най-добрият измерител колко струва една опция. Колкото по-ниска е тя, толкова по евтини са опциите, тоест имаме все по-голям upside потенциал при намаляващ downside риск.

Имаме ред събития каталисти, които да предизвикат по-високи цени на енергията. Орязване на продукцията на ОПЕК+ с 2.2 милиона барела на ден и през второто тримесечие на 2024 г. Отделно атаките с дронове срещу петролни рафинерии на територията на Руската Федерация оказват двояко влияние – първо, на цените на петролопродуктите и второ, на дневните ставки за танкери за суров петрол.

Фигура 6: изведен от експлоатация капацит на руските рафинерии

Към момента около 850,000 барела дневно са извън играта или 12.5% от общия капацитет на руските рафинерии от 6.5 милиона барела на ден. Това означава, че всеки ден по 850,000 барела суров петрол не могат да бъдат преработени. Тоест собственикът на този петрол има две опции – да остави горивото на склад или да го остави на борда на танкер. И в двата случая капацитетът ще се изчерпа бързо.

С други думи, имаме поредният каталист, който ще засили търсенето на танкери за суров петрол.

Сред интересните спекулативни възможности е компанията Pioneer Natural Resources.

Фигура 7: седмична графика на Pioneer Natural Resources

На седмична графика цената на PXD направи потвърден пробив над двугодишна съпротива, позволявайки отваряне на позиция с близък стоп лос, около $240. Отделно PXD предлага опции с ниска имплицитна волатилност.

Фигура 8: опции на PXD с падеж 17012025

В таблицата са представени опции с падеж 17012025.

Говорейки за енергия, няма как да не спомена един от най-важните метали за енергетиката – медта.

Фигура 9: дефицит/излишък на медта през следващите тримесечия

През следвайте тримесечия се очертава дефицитът на мед да се задълбочи. Цената през изминалата седмица подсказа, че недостигът на мед не е просто наратив, а опира до физическата реалност.

Слитъци мед не могат да се създадат с няколко клика по клавиатурата или с декрет на партиен вожд. Същото важи и за квалифицираните кадри, които по мое мнение са най-голямата пречка пред минната и преработвателната индустрия в световен мащаб.

Сред големите компании в индустрията има интересни находки като Freeport McMoRan, Ivanhoe Mines и Southern Copper. Опциите на FCX и SCCO се търгуват на ниска цена, измерено в имплицитна волатилност. В същото време предлагат множество варианти за ударна цена и падежи до 2026 г.

FCX дава добра цена за вход, следвайки потвърдения пробив на правоъгълник на седмична графика:

Фигура 10: седмична графика на Freeport McMoRan

Затваряне на текущия седмичен бар би позволил спекулативна сделка с акции на FCX със стоп лос под най-ниската цена на текущата седмична свещ и тейк профит $60-$65.

Златото и неговият тих бичи тренд продължават да бъдат сред най-подценяваните трендове. Само по себе си това е супер, защото показва, че масовият инвеститор и големите фондове все още не гледат сериозно към златото и още повече към златодобивните мини. С други думи има още много ликвидност, която тепърва ще се влее в спот пазар на злато и златодобивните компании.

Фигура 11: BGMI vs gold spot

Индексът на златодобивните компании (BGMI) спрямо цената на златото е екстремно нисък, както е видно на графиката.

Връщане към средните стойности е една от доминиращите сили на пазарите, редом с тренд и моментум. В този ред на мисли минните компании, копаещи злато към този момент предлагат изключителна асиметрия на залога в наша полза.

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

1 comment

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин

bg_BGБългарски