Гледане на боб за инвеститори: седмица 10

Последните седмици новите върхове не са изключение, а правило – биткойн, Nasdaq, Nikkei, Nvdia…и златото. Скептицизмът към бичия пазар е правопропорционален на темпа на нарастване на Nvidia.

Разбира се на последната не ѝ пука за кибиците, носещи вода от девет кладенеца, само и само да се оправдаят пред себе си за пропуснатите ползи. По мое мнение бичият пазар има още сила. Това не изключва корекции, но не включва пазарен срив (за сега).

Защо смятам, че широките индекси ще продължат да растат? Отговорът се крие в следните три променливи – ликвидност, очаквания и позициониране. Ето какво ни казва всяка от тях:

  • Фискалната политика на Щатската хазна умело компенсира относително консервативната политика на ФЕД. С други думи ликвидност има.
  • Резултатите за 4Q23 на MAG7 оправдаха очакванията на мнозинството за печалби. Нека не забравяме, че пазарът дисконтира очаквания, а не факти.
  • Позиционирането на пазарните участници все още не е толкова бичо, колкото изглежда.

Следващите две графики показват колко % от акциите, включени в S&P500 се намират над 200/50 дневната плъзгаща средна. Към момента стойностите са около 75% за 200ДМА и 68% за 50ДМА.

Фигура 1: компании от S&P500, намиращи се над 200 дневна плъзгаща средна

Фигура 2: компании от S&P500, намиращи се над 50 дневна плъзгаща средна

И двете стойности са далече от пиковите нива за двата индикатора. В същото време те се намират в горната една трета по скалата. В тази част вероятността от корекция нараства, но това не я прави задължителна.

XLY/XLP също е далече от пикови стойности.

Фигура 3: Discretionary (XLE) vs Consumer Staples (XLP)

Към момента се намира малко над 20 месечната плъзгаща средна, в рамките на едно стандартно отклонение. Тоест няма предпоставки за обръщане на тренда.

Силните пазарни движения имат навика да водят до още по-силни движения. В този ред на мисли няма да ме учуди да видим 5300 нива на S&P още пролетта.

Силният тренд при широките индекси обезкърви индустриите от старата икономика. Техните акции се търгуват на рекордно ниски нива спрямо asset light businesses, измерено чрез Price to Earnings за следващите 12 месеца.

Фигура 4: asset heavy vs asset light бизнеси PE за следващите 12 месеца и очаквам растеж на EPS

В същото време темпа на нарастване на печалбите се очаква да продължи да расте през следващите месеци. С други думи old economy компаниите ще се търгуват на все по-атрактивни съотношения.

В кои индустрии от старата икономика да търсим инвестиционни идеи? Следващата графика дава интересна гледна точка.

Фигура 5: позициониране на пазарните участници по индустрии

По оста Y имаме доколко пазарните участници са позиционирани в дадена индустрия, а по Х доколко въпросната индустрия страда от липса на капиталови инвестиции.

Най-претъпканите и с най-малко липса на инвестиции са идеите горе в ляво – САЩ и Япония Large Caps, EM и Китай small caps. В долния десен ъгъл са инвестиционните теми, които са най-пренебрегвани от пазарните участници – EM Large Caps, Oil and Gas, Gold Miners. Тоест дружества, спадащи към старата икономика. Дори в първата категория EM Large Caps, голяма част от компаниите са точно такива – петролни рафинерии, фабрики за производство на стомана, минни и петролни компании.

Когато говорим за петрол, нека да разгледаме страните на търсенето и предлагането.

Фигура 6: консумация на енергия на глава от населението спрямо БВП на човек

Индия, Индонезия и Нигерия са страни, чието население нараства експоненциално и в същото време все по-голяма част от него навлиза в категорията средна класа. А последното означава все по-голямо потребление на енергия.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Страни като Норвегия, САЩ и Япония се намират най-горе вдясно, тоест те са сред страните с най-високо БВП и най-висока консумация на енергия на човек. Дори Индия и Индонезия само да удвоят енергийните си нужди, това би довело до повишаване на търсенето на петрол. Засега няма тенденция растежът на населението в тези страни да се забавя. И най-важното техния стандарт на живот ще продължи да се покачва.

За да има дефицит, нарастващо търсене не е достатъчно. Имаме нужда и от свито предлагане.

Фигура 7: брой работещи ригове в САЩ за Февруари 2024 и изменение на годишна база

Пермският басейн и шистовите фосилни горива поставиха САЩ на първо място като производителка на петрол. Обаче петролът, добит от шистови находища започна да се „газира“. Какво означава това?

Все повече природен газ вместо петрол се извлича от въпросните находища. И не само това, броят сонди намалява. Все по-голямото наличие на природен газ не е лошо само по себе си. Газта служи за две неща – производство на ток и на изкуствени торове. Тя обаче не може да замени петрола в неговата роля като гориво за транспорт и като основна суровина за химическата промишленост.

В същото време страните от OECD имат рекордно ниски резерви.

Фигура 8: стокови наличности на петрол и петролопродукти на страните от OECD

Имаме очевиден спад при всички категории – суров петрол и петролопродукти. На регионално ниво също наблюдаваме свиване на резервите. Общо спадът е 84 милиона барела, което е около 8-12% от световните резерви петрол и петролопродукти.

Освен петролът и златото остава извън фокуса на повечето пазарни участници. Както при всички пазари, така и при този на благородни метали важи следната максима – пазарите се изчакват по стената на съмненията.

Фигура 9: спот цена на златото и Open Interest

Мнозинството не вярва(ше) в настоящия бичи пазар при широките индекси. По подобен начин реагираха инвеститорите и на цената на златото, когато проби $2000/унция. Към момента open interest е рекордно нисък и въпреки това цената на златото мина $2100/унция. Забележете пика от пролетта на 2020 година, когато цената достигна $2000. Тогава open interest беше двойно по-висок. Обобщено това движение на златото може да изненада мнозинството с продължителност и устойчивост.

Минните компании лагват значително на златото. Такава значима дивергенция не се е случвала от началото на 70те години. Тогава златото и среброто достигат рекордни стойности. Акциите на минните компании, които първоначално изостават, в един момент наваксват разликата и задминават златото и среброто по реализирана възвръщаемост.

В този ред на мисли на този етап има страхотни предложения сред златодобивните компании. Има за всеки по нещо – от junior miners с една работеща мина, през emerging majors и majors, като Equinox и Barrick, та чак до royalty and streaming компании.

Следващата графика показва ценовото движение на Franko Nevada. Това е най-голямата royalty and streming компания в света. Нейният основател Pierre Lassonde е пионерът на този бизнес модел. На негово име е кръстена и кривата на Lassonde, описваща житейския цикъл на минните компании.

Фигура 10: месечна графика на Franko Nevada

Цената на FNV формира широк правоъгълник, като към момента се намира на долната му страна. Затваряне на седмичната свещ над $115 долара за акция ще позволи вход с близък стоп от $100 и тейк профит $155.

Нека да видим как се представят индексите на Израел, Саудитска Арабия, Египет и ЮАР.

Фигура 11: представяне на индексите на Южна Африка, Израел, Египет и Саудитска Арабия, спрямо S&P500

Египетският индекс CASE е реализирал 17% YTD възвръщаемост към момента, въпреки кризата в Червено Море. Последната директно удря един от източниците на приходи на Египет, Суецкия канал. Приходите от транзитни такси са около 2% от БВП на страната.

Израел и Саудитска Арабия също се представят добре от началото на годината. Израел има изключително интересни компании, листнати на борсата в Тел Авив. Саудитска Арабия е в период на интензивни реформи, които отварят страната културно, икономически и политически.

Ще ви представя една спекулативна идея от региона – TEVA, израелска фармацевтична компания.

Фигура 12: месечна графика на TEVA

Цената на акциите на ТЕВА са формирали двойно дъно, чиято съпротива бе пробита Февруари. Тактическа сделка би излеждала по следния начин – стоп лос под барчето за миналия месец и тейк профит около $22-$24 долара.

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин