Колкото повече, толкова повече или как да вземаме лоши решения?

Играта на финансовите пазари е изключителна. Изисква от нас да сме всичко, което не сме – търпеливи, спокойни, умерени.

Всъщност, не че не сме. Информационният поток и нашето неумение да работим с него ни правят все по-нетърпеливи, емоционални и крайни. Накрая не можем да различим информационния шум от сигнала.

Ситуацията не е толкова безнадеждна, колкото изглежда. Решението е просто, но не е лесно. То изисква от нас да си сменим ролите с информационния поток – от негови роби да станем негови господари.

Как може да стане това? Ще ви представя мои трикове и хватки, чрез които надхитрявам най-големия си враг – мен самия.

Информация, решения, умора

Знанието какво да НЕ правим е по-важно от това какво да правим. Пазарите не правят изключение от тази евристика.

Много повече са грешните действия, които можем да направим, отколкото правилните действия. Работещите правила са една шепа, докато заблудите, лъжите и митовете са безброй.

Последните са като мини, които само чакат да стъпим върху тях. Те доста упорито ни предпазват от вземането на правилни решения. Не само ни пазят от тях, но и ги правят невидими за нас. Тоест те са много силен заглушител на сигнала.

В един момент ние дори не знаем, че трябва да има сигнал. Ние си мислим, че шумът е сигнал. Ако не знаем, че нещо съществува, няма как да регистрираме неговото присъствие.

Нещата, които трябва да избягваме, на пръв поглед изглеждат глупави и заблуждаващо лесни за спазване. Обаче само на пръв поглед. Отказът от тях е труден, защото те са навици, към които сме пристрастени.

Дозата допамин, която получаваме когато отваряме брокерската платформа с мотива „само да видим какво става“, ни дресира да повтаряме постоянно това действие. В нейно лице виждаме поредния източник на low cost наслада. Отначало го правим няколко пъти на ден, после на всеки час, а в един момент искаме постоянно да следим пазара.

Обаче всяко отваряне на брокерската платформа без основателна причина, колкото и да е за кратко, вкарва нова информация в нашата система. Почти винаги тя е излишна, тоест тя е шум.

Този шум обаче капка по капка ще ни подтикне към несъзнателни действия – това са действия, които не следват нашия план, а са продиктувани от биохимичните ни импулси. Всеки следващ стимул ни прави все по-реактивни и по-нетърпеливи.

Финансовите пазари са игра на проактивност и търпение. Последните две не виреят в едно изречение с реактивност и нетърпение.

Колкото по-често отваряме платформата, за да видим пазарите, толкова повече шум вкарваме в нашата система и толкова повече непланирани действия предприемаме. Крайният резултат от това няма да е положителен.

Качеството на нашите действия, тоест на нашите сделки, е обратнопропорционално на техния брой. Правим все повече на брой сделки, които са все по-необосновани и водят до все по-лоши резултати. Резултатът не закъснява – губим бавно и устойчиво, а понякога бързо и драматично.

Общото между двата изхода е, че те са породени от нашата неспособност да блокираме информационния поток. Вместо да филтрираме шума ние се оставяме да се удавим в него, следейки постоянно пазара.

Непрестанното безпричинно следене на котировките е една от най-големите грешки на пазарните участници. Всяко наблюдавано от нас движение на цената е бит информация, който несъзнателно ни провокира да предприемем действие.

След поредното отваряне на платформата ние сме насъбрали огромно количество безполезна информация, която в същото време е достатъчна, за да ни провокира да вземем поредното (глупаво) решение. А колкото повече решения вземаме, толкова по-бързо се изтощаваме. Умората води до все повече необосновани решения и така спиралата е само надолу. 

Никога не забравяйте следната зависимост:

Качеството на решенията = F(бодър и енергичен ум)

Бодър и енергичен ум = F(филтриране на информационния поток)

Качество на решенията = F(филтриране на информационния поток)

Всеки човек има ограничен капацитет да взема решения, защото решенията изчерпват менталните ни ресурси, които са ограничени. Колкото повече решения взимаме, без значение тяхното качество, толкова повече се изтощаваме. Накрая няма да имаме сили за моментите, когато трябва да действаме бързи и решително.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Хората, работещи отговорни професии, са наясно с този принцип. Те избягват прекомерния информационен шум, защото знаят че всеки бит излишна информация може да ги подтикне към непланирани действия. Последните имат вредния навик да водят до сериозно неприятни материални последствия. 

Повече информационен шум води до повече непланирани решения, а те – до все повече нежелани действия. Крайният резултат е следния рефлексивен цикъл:

 • Неспособност да работим с информационния поток
 • Все повече непланирани решения 
 • Все повече и все по-необосновани сделки
 • Все по-изтощени сме и нямаме енергия за решителните моменти

Описаните резултати са едновременно причина и следствие – едното води до следващото, което води до предходното. Привидно ситуация без изход.

За да не попаднем в тази спирала, трябва да се откажем от някои привидно безобидни навици.

Какво да не правим

Правилните действия на пазарите не гарантират печалби, но грешните действия гарантират загуби.

Кратък списък на три „безобидни“ навика, които подмолно ни подтикват към грешни решения:

 • Използваме брокерско приложение на телефона си – брокерските приложения на телефона са противопоказни, освен ако не сме едно от двете – брокер или (успешен) day or swing trader.
 • Липса на график кога какво правим – в рекламите по време на мача не е моментът за сделки, нито кибичейки в кафето или чакайки в задръстването. Инвестициите/трейдинга са бизнес като всеки друг. Като такъв те изискват планиране на дейностите – за всичко си има специално време, а не се прави между другото.
 • Липса на специално място – не всички имат офис, но всеки може да си направи кът у дома, който е посветен само на инвестициите. Маса или бюро и лаптоп са достатъчни. Идеята е когато сме в този кът да се фокусираме само върху пазарите.

На пръв поглед наивни и дори безсмислени правила. Неспазването на описаните забрани е много доходоносно… само че за брокерите.

А последните всячески ни стимулират да правим сделки – „безплатни“ сигнали, без комисионни, все по-удобни приложения за телефон. Към тази магия добавям и цунамито от информация, което ни залива и сме готови да влезем в ролята на поредните любими клиенти на инвестиционен посредник XYZ.

Брокерите обаче не са ни виновни, единствено ние сме отговорни за нашите решения, действия и последствия. Нека да не предприемаме повече действия от необходимото, тоест да правим само толкова сделки, колкото е нужно според нашия план.

Наличието на брокерско приложение на телефона усилва нашата реактивност, защото дистанцията между стимула (желанието да видим какво става) и удовлетворението (да отворим платформата) е максимално скъсена. Резултатът е познат на всички – постоянно следене на котировките.

Ако чакаме определени ценови нива, за да предприемем действия, има отложени поръчки и имейли, които да ни известят. Те са страхотен инструмент, предпазващ ни от нас самите. Тяхното използване е част от нашия инвестиционен процес, тоест то е планирано. Като такова то анулира необходимостта да следим постоянно пазарите.

Има ред причини да отворим брокерската платформа, които считаме за основателни, а всъщност не са. Те попадат в списъка „кога да НЕ отварям платформата“:

 • Когато нямаме какво да правим
 • Когато искаме да „убием“ време
 • Когато искаме „само“ да проверим какво прави акция XYZ
 • Всеки един момент, невключен в нашия график

Както казах, всяко непланирано отваряне на платформата ни носи излишна информация. Тя се явява поредният стимул, който в един момент ни провокира да вземем решение и да предприемем действие. А вземането на решения изтощава, без значение тяхното качество. Накрая за планираните или наистина спешните моменти ние няма да сме в състояние да вземем оптимално решение. 

Какво да правим

Правенето на сделки е церемония – планираме кога, какво и защо. За целта определяме време и място кога да анализираме пазара, кога да слагаме поръчки, кога да анализираме резултатите. Това са три отделни действия, които не трябва да се сместват или игнорират.

Аз нямам брокерски платформи на телефона. Винаги планирам кога какво ще правя. Определил съм също график на дейностите – събота и неделя правя анализ на пазара, понеделник слагам отложени поръчки, края на месеца преглеждам и анализирам месечните резултати.

Списъкът какво да правим е кратък и лесен за следване. Стъпките, включени в него, имат една цел – да ни предпазват от нас самите:

 • Използваме лаптоп/настолен компютър
 • Имаме график и го следваме
 • Създаваме си работен кът.

Следването на тези принципи не гарантира успехи. Тяхното неспазване обаче гарантира неуспехи.

Аз съм правил абсолютно всички описани грешки и от опит знам, че не водят до целта на всеки пазарен участник – печалба. Макар да изглеждат безобидни и дори наивни, при тях също важи сложната лихва. Докато ги пренебрегваме, те нелинейно се натрупват и дават безотказни резултати.

Неспособността да контролираме информационния поток ни изтощава и в същото време ни претоварва с безполезна информация. Всеки пореден бит ненужни данни се натрупва незабелязано.

И така до достигане на критична точка. Точката на вземане на решение, след която предприемаме поредното необмислено действие. Съответно количеството взети решения нараства, но тяхното качество спада. Правим все повече и все по-необосновани сделки.

Нашите ментални ресурси се изчерпват и когато трябва да действаме решително, ние сме уморени и нямаме капацитета за адекватни решения. Това ни прави все по-реактивни спрямо информационния поток и води до още необосновани сделки.

Този порочен цикъл може да се разруши единствено, когато спрем да сме част от него. Принципите, които ви представих, целят точно това – от роби да станете господари на информационния поток. Само така ще се подобри качеството на взетите от нас решения. А именно – малко, но достатъчно обосновани сделки.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

4 comments

 1. Здравей Мишо,съгласна съм с всичко горе споменато.Бих искала да ми помогнеш да разбера пазара на инвестициите.Доста работещ човек съм,това е абсолютно нова материя за мен,но съм отворена за нови предизвикателства.Наясно съм с предимствата и недостатъците,но незнанието ме плаши.

  1. Привет, Тодорка, благодаря за оказаното доверие. Светът на инвестициите е необятен и за да съм ти полезен ми трябва повече инфомрация. Моля, изпрати имейл на office@investo.bg с твоите въпроси. Само така ще мога да преценя, до колко ще мога ти помогна.

 2. Доста истини има в тази статия, особено важна е концентрацията на работното място, иначе наистина се стига до грешки и неправилни решения. Браво, добро четиво!

  1. Нашият attention span все повече намалява. Много показателен за това е следният цитат:
   It’s not information overload. It’s filter failure
   Clay Shirky

   Благодаря за отзивите и за подкрепата!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин