Гледане на боб за инвеститори: седмица 04

Успешното инвестиране изисква от нас да се отучваме от вредни навици. А такива имаме в изобилие. Един от най-опасните е склонността да кристализираме в една теза, оставайки глухи и слепи за всичко останало. Особено когато то противоречи на нашите възгледи.

В днешния обзор отново разглеждам потенциалa на настоящия бичи пазар, напук на всички перма мечоци. В същото време не изпускам от поглед и облигациите. Покачването на тяхната доходност е индикатор за вероятна корекция при широките индекси.

Ето как изглежда представянето на няколко основни суровини, златото, NIKKEI, IBOVESPA, S&P500 от началото на годината до днес.

Фиг 1: представяне от началото на годината към днешна дата на NIkkei, S&P500, Ibovespa, злато и основни суровини

Покрай лошите новини от Китай желязната руда спадна със 7%. През 2023 година тя беше една от печелившите суровини. Никей към момента е сред най-бързо растящите индекси с 8.2% възвръщаемост от началото на годината. Фискалните стимули, инициирани от японското правителство, наливат ликвидност, която засега не се очертава да пресъхне.

Щатските индекси също покоряват върхове. Има ли още ликвидност в системата да подхранва пазара? Според мен, да. OFR индикаторът продължава стабилно да се движи около 1.5-1.6 под нулата, нива, показващи наличието на подходящи условия за бичи пазар.

Фиг2: OFR index

Промяна на посоката може да дойде от пазара на облигации. След достигането на дъното през Октомври 2023 г. десет годишните щатски ДЦК направих силно движение нагоре. То натисна доходността по облигациите надолу, като последните спаднаха от 5.0% на 4.0% за десет годишните ДЦК.

Един от моите сценарии с най-висока достоверност е широк рейндж при облигациите през следващите месеци. С други думи цената да формира широко дъно преди да отскочи нагоре … или да продължи надолу. От началото на годината пазарът потвърждава тази хипотеза – щатските ДЦК спаднаха с няколко процента, което покачи доходността на 10Y ДЦК до 4.1%-4.2%.

Фиг 3: доходност по щатски ДЦК

Облигациите са изпреварващ индикатор за движението на акциите. Това бе видно и през последната година. Очаквам скорошна корекция при широките индекси като следствие на по-високата доходност по облигациите. Ако моят сценарии се доразвие, може да очакваме поне още един мечи бар на месечна графика, преди тяхната цена да обърне отново нагоре.

S&P500 и NASDAQ достигат нови върхове, докато Russel 2000 закъснява. Все още виждам сериозен потенциал за растеж при small caps.

Фиг 4: Russel 2000 месечна графика

Те имат значително да наваксват спрямо блу чип индексите. Ако облигациите не преминат отново в мечи пазар, small caps ще реализират страхотни резултати през идните месеци.

Добивът на петрол в Западното полукълбо се очаква да се повиши с 12% до 2028 г. Основните двигатели са Бразилия, САЩ, Гаяна и Колумбия. В същото време се очаква спад на добивите в Източното Полукълбо със 7%. Темпът на нарастване на търсенето се движи в обратна посока. През следващите пет години търсенето на петрол в Азия се очаква да се повиши с 19%, докато на запад от Гринуич да спадне с 2%.

Това означава, че рафинериите на Изток ще увеличат капацитета си.

Фиг 5: прогнозен капацитет на рефинерии за суров петрол, по региони за периода 2022-2026

През следващите четири години в период 2022-2026 г. рафинериите в Азия (Индия и Китай основно) се очаква почти да удвоят мощностите си. С други думи суровият петрол ще изминава все по-дълги разстояния от кладенеца до рафинерията. Сред печелившите са mid-stream компаниите и в частност танкерите за суров петрол. Другият печеливш ще са компаниите, опериращи рафинерии в Азия.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Reliance Industry e собственикът на най-голямата рафинерия в света, намираща се в Гуджарат. Тя преработва 1.2 милиона барела петрол на ден, което е около 1.3% от световния дневен добив на суров петрол.

Фиг 6: Reliance Industry месечна графика

Цената на акциите на RLI е на ръба, да направи пробив на дългогодишна съпротива.

Продажбите на микрочипове се възстановиха през изминалото тримесечие.

Фиг 7: продажби на микрочипове за периода 2018 – 2023

Как да се възползваме от този тренд? Освен директни инвестиции в компании производителки, има още един вариант. Става въпрос за калай. Това е суровина без която не може да се произведе нито едно електронно устройство. Търсенето на калай е функция на търсенето на чипове.

Фиг 8: Philadelphia Semiconductor index vs Tin Futures price

Забележете как през 2020-2021 г. цената на калая се покачва, следвайки Philadelphia Semiconductor index. В случая говорим за казуалност, а не просто за корелация.

Пазарът на калай се доминира от няколко страни като една от тях е Китай. Останалите водещи производители са Мианмар, Индонезия и Перу. Конго е сред изгряващите звезди в индустрията. Мината Mpama е сред най-мащабните калаени мини в света. Тя произвежда 4.5% от световната продукция годишно. Компанията, която я разработва е Alphamin.

Фиг 9: Alphamin месечна графика

Цената на акцията на AFM успешно се задържа над дългосрочна съпротива, давайки възможност за вход с близък стоп и тейк профит около предходния връх от 2022 години.

След чиповете и калая се отправяме към Скандинавия. Банките в региона са сред най-добре капитализираните в Европа, а в същото време се търгуват на добра цена.

LEA Bank е сред по-малките скандинавски банки. Не е сред отличниците по капиталова адекватност и ефективност, но е достатъчно добра, за да хване вниманието ми.

Фиг 10: Lea Bank месечна графика

Нейната цена през последните две години се движи в тесен рейндж, формирайки правоъгълник. Това е една от фигурите с най-нисък брак, тоест дава по-малко фалшиви пробиви.

Фиг 11: Lea Bank сравнителна оценка

Освен това се търгува под средните си десет годишни стойности, под средните за европейските банки и като цяло спрямо европейките акции.

Тактическа възможност за сделка откривам в Coinbase.

Фиг 12: Coinbase месечна графика

Цената на акцията формира широко дъно, завършвайки обърната глава с рамене. Направи силен пробив, последван от корекция. Последната дава възможност за спекулативна позиция със стоп под neck line на фигурата ($102-$105), а тейк профит $185. Времевият хоризонт на сделката е 1-3 месеца.

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

2 comments

  1. coin бях взел на $38 продадох го на $80, ATH стигна до 187, луда работа, сега бих купил отново ако слезе около $110, MARA, RIOT са на същия принцип.

    1. Благодря за коментара. Миналата година действах на RIOT, следвайки същите принципи. Въпросните компании, дават добри входове за асиметрични сделки с близки стопове.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин