Гледане на боб за инвеститори: седмица 02

За 2024 година съм сигурен в едно, няма да бъде скучна година. Колко интензивна и с какъв поляритет ще бъде липсата на скука, предстои да разберем.

Годината започна ударно, потвърждавайки тезата ми с атентат в Иран по време на чествания на генерал Сюлеймани и дипломатическа криза между Етиопия и Сомалия. Атаките в Червено море също се засилиха, редуцирайки трафика през Червено море със 70%. А още не е минала и половината на Януари.

Какво знаем със сигурност, че ни очаква през 2024 година:

  • Рекорден брой избори в световен мащаб
  • Избори за Президент в САЩ
  • Годината на Дракона в Китай
  • Важни избори: Тайван, ЮАР, ЕС
  • Официален прием на Иран, Саудитска Арабия, Етиопия и ОАЕ в БРИКС

Всяка от точките е тясно свързана с другите във мултивалентна система. Промяна в крайна точка на такава система води до каскада от изменения на другия край на системата, разпределени във времето. С други думи 2024 г. ще бъде година, доминирана от волатилност от всякакво естество – политически, икономически и финансово.

Бикове, ликвидност, инфлация

Щатските пазари имаха силна 2023 година. Както винаги бичият пазар беше регулярно заклеван за мъртвороден. Напук на всички „експерти“ NASDAQ достигна нови върхове, а S&P също е на път да го направи.

Има безброй причини да съм мечка. За не малко от тях съм писал. Те обаче не анулират шанса бичият пазар да продължи още (поне) няколко месеца. Допускам, че ще минем през корекция през следващите седмици, макар сезонността да е на страната на биковете. После обаче пазарът вероятно ще продължи да катери нагоре.

Защо смятам така? Вълшебната дума е ликвидност.

Фигура 1: Treasury General account, фискален дефицит и скорост на М2

Горната графика показва Treasury General Account (TGA), дефицитът на щатската хазна (обърната) и скоростта на М2 паричен агрегат. Първите две показват, че фискалната политика на щатската хазна продължава да е стимулираща. Скоростта на М2 плавно нараства, което подсказва, че инфлацията не си е тръгнала, а е временно в почивка. А при инфлация финансовите пазари са добро убежище, където можем да запазим стойност на парите си.

Сега малко по-конкретно:

Фигура 2: годишно изменение на margin debt

Графиката показва годишното изменение на използвания маржин. Инвеститорите не са дали газ докрай, съдейки по показаното. Вижте пиковете от 2000 г., 2007 г. и 2021 година. Ние сме доста далече от тях.

Биковете все още владеят ситуацията, отчитайки броя компании, намиращи се над 50 и 200 дневната плъзгаща средна.

Фигура 3: компании от S&P500, намиращи се над 50 дневна плъзгаща средна
Фигура 4: компании от S&P500, намиращи се над 200 дневна плъзгаща средна

Discretionary продължава да води на staples, задържайки се над 20 месечната плъзгаща средна.

Фигура 5: Discretionary (XLE) vs Consumer Staples (XLP)

Очаквам Russel2000 да навакса през годината и ако бичият пазар се разгърне, да „бие“ SPY.

Фигура 6: Russel 2000, SPY, IWF, IWD, IJR performance

Разбира се, има много неизвестни, които могат да доведат до неочаквани сценарии. Едно от известните неизвестни са изборите в САЩ. Според мен администрацията на Байдън ще направи всичко възможно да задържи инфлацията. ФЕД като (не)зависима институция ще следва този курс. Първите понижавания на лихвите се очакват първото или най-късно второто тримесечие на тази година.

На пръв поглед няма какво да се обърка. Обаче скоростта на М2 показва, че инфлацията дебне зад ъгъла. А не е като да няма какво да чака. Ниските лихви наливат ликвидност в системата, която преследва ограничено количество финансови и материални активи. Тоест действат инфлационно дългосрочно. С други думи е важен подходящият момент на понижаването на лихвите. А дали е сега е такъв момента?

Питайте йеменските бунтовници.

Фигура 7: трафик през Суец, Баб ел Мандеб, Панамския канал и стоки разтоварени в Европа

Трите криви в синьо показват спадналия трафик през Суец, Баб Ел Мадеб и Панамския канал. Червената показва количеството стоки, разтоварени в европейски пристанища. Забележете, че дъната и на четирите графики задминават дори тези от пролетта и лятото на 2020 година. Инфлационният ефект ще се усети със закъснение от няколко месеца.

През това време ФЕД вероятно ще свалят лихвите. Дали няма да се окаже, че гасим пожара с бензин? И накрая ФЕД да се окаже принуден отново да вдига лихвите.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Сектори, индустрии и региони

Една от водещите теми за мен през следващата година продължава да бъде emerging markets.

Фигура 8: колко подценени са развиващите се пазари спрямо САЩ

Те са рекордно подценени спрямо САЩ. През 2023 година индексите на страни от Южна Америка (Бразилия и Аржентина) и Източна Европа (Гърция, Унгария) задминаха SPY. И въпреки това развиващите се пазари остават силно подценени. Възможностите за инвестиции са неизчерпаеми – от мини и петрол през банки до високи технологии.

Следната графика показва защо харесвам Южно Американски банки:

Фигура 9: Banco do Brazil, Banco e Chile, Banco Bilbao Core T1 ratio, dividend yield, ROE

Отлична капиталова адекватност (Core T1), превъзходна възвръщаемост на собствения капитал и като бонус атрактивни дивиденти.

Пазарът на уран определено се намира във фазата на медийно внимание. Това означава, че институционалните инвеститори скоро ще започнат да заемат позиции първо в Cameco, а после и в major developers като Denison, NexGen и Uranium Energy.

Колко далече ще стигне този бичи пазар? Не знам. В едно обаче съм сигурен – той е породен от реален недостиг на уран, а не от чиста спекула.

Фигура 10: дефицит на уран в САЩ

С други думи пътят нагоре тепърва предстои. Нека не забравяме, че при изразено циклични пазари като урана, над 80% от печалбите се правят в последните 10% от цикъла.

E&P индустрията е една от най-подценените, редом с oil and gas midstream и въглищата.

Фигура 11: E&P oil industry valuations

Има находки, които се търгуват под годишните си приходи от продажби и/или счетоводната си стойност. Списъкът е подреден по price/sales от най-подценените към на скъпите.

Следващата графика е на Callon Petroleum (CPE).

Фигура 12: месечна графика на Callon Petroleum

Интересна компания, която все още проучвам. На този етап техническият анализ изглежда обещаващ за първоначални покупки.

Всичко описано е единствено с образователна цел и не представлява съвет за покупко-продажба на ценни книжа.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин