За Бъфет, акробатиката и четенето на мисли. Какво да НЕ правим и на какво ни учи спорта?

Кратки пътища към успеха няма, но към неуспеха има. Сляпото следване е един от тях.

Аз се уча от успелите. Успелите да постигнат това, към което аз се стремя. Но аз не искам да ги следвам сляпо. Моделът за подражание да стане нещо повече  – да се превърне в божество. Всичко казано от него да бъде със силата на догма, която не подлежи на оспорване.

През всички епохи на пазарите е имало велики инвеститори като всеки от тях е оставил неизлечима следа. От Де ла Вега през 16 век до съвременни мислители като Талеб.

Има непреходни принципи, които обуславят това какви ще бъдем – печеливши или губещи. Успелите да ги разгадаят и приложат са останали в историята. Нашият път към печалбите задължително минава през усвояването на тези принципи.

Опасността идва, когато започнем сляпо да следваме нашите идоли и техните принципи. Тогава ние прехвърляме отговорността върху някой друг. Смятаме, че щом следваме нечии напътствия, успехът ни е гарантиран. Но дали сляпото следване ще ни доведе до успех?

Имаше период, в който смятах, че това е ключът за успеха – пасивното подражание. Възхищавах се Насим Талеб и си мислех, че всички други подходи към пазара са неработещи и са за загубеняци. Арогантност и невежество в перфектна комбинация. Бях изчел неговите книги и научни трудове и сляпо го следвах. Резултатът в най-добрия случай може да се класифицира като неубедителен.

В един момент узрях, че не това е начинът. Все още за мен Талеб е един от най-оригиналните мислители, но както ме научи пазарът, не е само той. Останалите, оказали значително влияние върху това как аз разбирам пазарите са Бен Греъм, Сорос, Питър Брандт, Чарли Мънгър, Ван Тарп.

Както виждате еклектична компания от хора, използващи разнообразни похвати на различни пазари. От всеки един от тях съм взел по нещо, което резонира с мен. Крайният резултат е Машината за вземане на решения. Нейното предназначение е да ми казва не само какво да правя, но и какво да НЕ правя. Сред втората категория категорично попада сляпото следване.

Заблудата, че ако пасивно следваме някого, ще ни гарантира успех е пагубна. Хубавото е, че тази заблуда е лечима. Точно това ще е темата на днешната статия.

Статията ще върви от общото към частното – философия, принципи, инструменти. Първо ще изложа възгледите си. След това ще представя един модел, който използвам винаги, когато уча нещо ново. А в заключение ще дам конкретен инструмент, с който мога да надникна в мислите на големите.

Следвам тези стъпки, защото така ще дам повече стойност на читателите. Едностранното разглеждане на всяка тема често води до грешни изводи. От там и до неудовлетворителни резултати.

Всяка стъпка отговаря на определен въпрос. Философията се рови в тъканта на нещата и ни казва ЗАЩО; принципите са менталните модели, с които боравим, когато решаваме проблем и ни казват КАКВО; инструментите са конкретните техники за прилагане на решението и ни казват КАК. И трите са важни и не могат едно без друго. Да си спомним за трикракото столче и какво ще стане ако се махне едното краче.

Тайната съставка на успеха, която не е толкова тайна

Кой е най-успешният инвеститор в историята? Единодушния отговор е Уорън Бъфет. Определено съм съгласен, че е един от GOAT в играта на пазарите. Но не съм съгласен, че е най-великият. Идеите, които той излага са непреходни, но не са единствените фактори, които водят до неговите успехи.

Това не означава, че концепциите му са невалидни. Обаче зад успеха му има още нещо. Нещо за, което никой не говори.

Бъфет е един от най-богатите хора в света. Дали седи в офиса си в Омаха и само чете отчети!? Убеден съм, че не. Това мнение не е изразено само от мен.

Това, че попада сред 1% от 1% е свързано с контакти на много високо правителствено и корпоративно ниво. Комбинацията от неговия интелект с неговите контакти прави опита за копиране на неговите инвестиции безсмислен за 99% от инвеститорите.

Все едно да копираме спортния режим на Юсеин Болт. Принципите, които той следва, са общовалидни и достъпни за всички. Те са Тренировки – Хранене – Почивка. Обаче дяволът е в детайлите, а точно тях ние сме неспособни да следваме.

Berkshire купува дялове, достатъчни да назначи директори, а често купува мажоритарен дял или дори целите компании. Това означава частичен или пълен контрол върху притежаваните бизнеси от страна на Berkshire. Activist investing в най-чистия му вид.

Принципите на Бъфет са задължителни, но недостатъчни ако искаме да копираме неговото портфолио. Както казах, на нас ни липсва тайната съставка, която очевидно не е чак толкова тайна – мрежата от контакти.

Ок, щом не можем да следваме всяка стъпка на Бъфет, какво да правим тогава?

Идеята е да усвоим менталните модели, които GOAT използват. Второ, но не по маловажно, никога да не забравяме тяхната позиция и привилегиите, които тя им носи.

Да подчертая – липсата на въпросните привилегии не ни превръща в жертви, нито ни обрича на неуспех. Малките инвеститори имат предимства, които големите нямат и обратно. Целта е да сме наясно с какви карти разполагаме и как най-добре да ги използваме.

Описаните принципи са валидни не само спрямо Бъфет, те важат за всички успешни в тази игра. Избрах него, защото не го харесвам, но това е тема за отделна статия.

Големите са успели да изградят принципи, които да ги изведат до неподозирани успехи. В един момент те стават толкова печеливши, че пред тях се отварят заключени до скоро врати. Казано по друг начин – навлизат на друго ниво в социалната йерархия. Това означава все по-дълбока и широка мрежа от контакти. А контактите носят още възможности за печалби, които често са недостъпни за 99% от инвеститорите.

Горния факт не анулура идеята, че от всеки велик имаме какво да научим. Ние с пълни шепи трябва да грабим от това знание. Това обаче е първата стъпка. За да превърнем това знание в работещ за нас инструментариум, следва да преминем през още няколко стъпки.

Ще ви запозная с един модел за заучаване на нови умения, идващ от напълно различна област на познанието. Но в същото време имащ универсално приложение.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Какво е общото между акробатиката и инвестициите?

Идо Портал е създателят на изключително оперативния ментален модел: isolate – integrate – improvise. Той го е развил в контекста на физическите активности като акробатика, капоера и цирково изкуство. Обаче идеята важи с пълна сила във всяка сфера от нашия живот.

Ще дам пример от акробатиката: за да научим стойка на една ръка, се фокусираме само върху това умение. Изолираме го и работим упорито върху него. В един момент, когато го овладеем, ще го включим в комбинация с други акробатични упражнения, които вече умеем добре. Така ще правим заучени сетове от няколко движения. Това е интеграцията.

Крайният етап е импровизацията. Това означава да сме способни да влизаме в Потока. Нещата да се случват органично и флуидно – не правим заучени серии, а просто се движим и изпълняваме акробатични комбинации, които ни идват на момента, включвйки и стойка на една ръка.

Сега нека заменим акробатиката с инвестициите. Като инвеститори ние не сме тесни специалисти, а владеем мултидисциплинарния подход. Също както акробата не прави само баланс на една ръка, а в репертоара си има много повече движения, така и инвеститора е вещ в много области.

Нека видим как да използваме метода на Идо Портал при инвестициите. Например следващото „умение“, което желаем да овладеем, е бизнес анализа – какво означават всичките тези криптирани съотношения: PE, PB, EV/EBIT и тн.

Фокусираме се над тази задача, докато не се чувстваме в свои води, когато разглеждаме един отчет. Когато въпросните съкращения започнат да ни говорят без много да се замисляме, е време да сглобим картината –  интегрираме бизнес анализа към техническия анализ, поведенческата психология и икономиката. Като резултат нашия сет от инструменти става все по-пълен.

Финалния етап е импровизацията. При анализ на една компания събираме информация от различни източници. В главата си имаме огромен набор от ментални модели, включително и бизнес анализа, който коментирахме. Четейки отчети, статии и анализи, започваме интуитивно да извеждаме информацията, която ни трябва.

Едновременно възприемаме разнопосочна по качество и количество информация. С времето и практиката овладяваме достатъчно добре бизнес анализа, за да сме способни да влизаме в Потока, което прави импровизацията възможна.

Не случайно дадох пример с акробатиката. Аз съм тренирал спортна гимнастика и съм прилагал този принцип при заучаването на ново умение. Когато започнах с инвестициите, продължих с неговото успешно използване. Описанието, което дадох за бизнес анализа, също е базирано на моя опит.

Това е моят начин да усвоя мъдростта на великите в този бизнес. Следвам трите прости стъпки: isolate – integrate – improvise.

Трите стъпки правят новото знание част от нас. С него можем да решаваме проблеми. Обаче знанието как да решим проблем не е достатъчно – имаме нужда от инструменти. А всяко решение се нуждае от различен инструмент, за да стане факт. Отвертката не заковава пирони и чука не завива болтове.

Аз следвам следния принцип: preach what you practice, practice what you preach. Дали Бъфет, Сорос и другите прилагат собствените си принципи?

За да намеря отговора на този въпрос, използвам инструмента 13F fillings. Благодарение на него аз мога да надникна в мислите на големите – откривам нови идеи за инвестиции и как големите прилагат принципите си в реалността.

Кратък наръчник за четене на мисли

Както всеки инструмент и 13F fillings има книжка с инструкции. Нейната роля е да ни запознае с правилата за работа и безопасност.

Първо да започнем с правилата за безопасност – какви са недостатъците на 13F и къде и кога да НЕ го използваме.

13F fillings има следните слабости:

 • Винаги лагва, защото е за минало тримесечие. Закъснението е до 135 дена след покупката на акции!
 • Показва само equity дълги позиции на USA листнати компании. От уравнението липсват валути, деривати, суровини и акции, листвани на чужди борси.

Отчитайки тези недостатъци, 13F е неприложим в следните случаи:

 • Global Macro като Bridgewater – те инвестират във всякакви активи из целия свят. Ще можем да видим само малка част от цялото.
 • Credit Funds като Cerberus – притежава същите недостъци както global macro.
 • Quant funds с high frequency и algorithmic trading – алгоритъмът за вземане на решения е следван и изпълняван от машина с непознати за външни лица параметри. Освен това тези фондове твърде често имат кратък хоризонт на сделките – от нано секунди до няколко месеца. Ние ще видим просто една снимка на миналото.
 • Mutual and Pension Funds – при тях ситуацията е по-комплексна. Те имат много стриктни ограничения в конструирането на портфолиото. Те заемат само дълги позиции в акции и капиталът им е винаги на 100 процента инвестиран. Освен това техните мениджъри не са критерии за знания, защото често тяхното възнаграждение се базира на нарастването на AUM, а не от Performance на фонда. Често последното дори няма значение за тях. Какво да научим от хора, разчитащи единствено на таксата за управление?

След като се запознахме с недостатъците на 13F и кога да НЕ го използваме, нека да видим къде би ни бил полезен:

 • Фондове, които използват основно дълги позиции – по вече споменати причини net long фондовете ще имат относително обективни 13F.
 • Фондове, инвестиращи в САЩ – по вече споменати причини фондовете, държащи акции на щатски компании, ще имат относително обективни 13F.
 • Фондове с дълъг хоризонт на инвестиции – това води до малко текучество на акции. Повишава се шанса 13F да показва обективна картина на портфолиото към момента.
 • Фондове с концентрирано портфолио – това също показва, че фонда по-рядко купува и продава. Повишава се шанса 13F да показва обективна картина на портфолиото към момента.
 • Фондове с мениджъри, които познавате и искате да следвате – какви принципи изповядват те при вземането на инвестиционни решения. Тази подточка обобщава горните, защото принципите на мениджъра дефинират long/short експозиция, пазари и сектори, времеви хоризонт, диверсификация/концентрация.  Ако следваме Value Investing фондове, 13F ще ни дадат добавена стойност. Обаче за Global Macro фондове ще е напълно безполезен инструмент.
 • Фондове, инвестиращи в сектори, които ни касаят – фондове и инвеститори, които са концентрирани в даден сектор, могат да ни бъдат много полезен индикатор за сентимента на пазарните участници към компанията, която анализираме.

Мястото на 13F fillings в моя анализ е пресечната точка между сентимент и фундамент. Не е от решаващите параметри, но е от достатъчно важните, затова не го игнорирам.

Пример как аз го използвам е сектора на златодобивните компании. При анализ на major компания в този сектор 13F няма такова голямо значение. Но при малка до средна фирма, при която сред инвеститорите са фондове, фокусирани в тази индустрия, е голям плюс.

13F не е решаващ при вземане на решения. Той е като огледало за задно виждане, в което виждаме минали чужди мисли и действия. Аз го използвам за допълнителни идеи и като допълнителен филтър.

Има стратегии, които се базират на портфолио, следващо 13F на определени фондове. Ако имате интерес, прегледайте сайта whalewisdom.com. Освен въпросната стратегия, сайта предлага и база данни за компании и фондове. Аз го използвам точно за тази цел.

Заключението

Успелите във всяка сфера са вдъхновение и модел за подражание. Проблемът идва ако започнем да гледаме на тях като абсолюти, което автоматично ни превръща в слепи поклонници. Нашата цел е единствено да вземем от тях техните принципи.

Това, че са купили акция на компания XYZ е информация. Информацията има срок на годност, а принципите нямат.

Казано по друг начин – менталните модели са това, което ни трябва. Чрез принципа на Идо Портал isolate-integrate-improvise ние можем да ги превърнем в част от нашите принципи.  

Изучавайки принципите на великите, винаги трябва да сме съзнателни кой къде се намира на пазара. И малкия и големия инвеститор имат предимства и недостатъци. И най-важното – предимствата, които имат големите, са неприложими при ритейл инвеститорите. Обратното също важи с пълна сила.

Изучавайки мисленето на големите, винаги можем да проверим дали те самите следват това, което проповядват. А като бонус да откраднем свежи идеи. 13F е перфектният инструмент за тази цел.

Аз избирателно крада менталните модели на GOAT инвеститорите. След това ги интегрирам в моята Машина за вземане на решения чрез метода на Идо Портал. Машината е моят генератор на инвестиционни идеи и в същото време ме предпазва от мен самия, защото знам, че аз съм най-големия си враг.

Един от приборите интегрирани в Машината е 13F. Чрез него следя как големите прилагат собствените си принципи. Допълнително той ми дава идеи за нови инвестиции.

Ако едно единствено нещо запомните от прочетеното то е следното:

Изолирайте, интегрирайте, импровизирайте!

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

1 comment

 1. Благодаря ти за безценното съдържание което ни предоставяш

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин