Какво ми казват сармите и руската салата – десет провокиращи сценария за 2023

Изминалите няколко години категорично не бяха скучни. Това означава, че следващите също няма да са такива. Семената за турбулентно десетилетие са отдавна посети.

Днес, вдъхновен от очакването за кулинарна екстраваганца с руска залата, сaрми и бахур, гадателските наклонности в мен се пробудиха. Резултатът са следващите редове, в които ще посоча любопитни сценарии за 2023 година.

Сценариите ще следват структурата: предсказание – последствия – достоверност – идея.

Предсказанието ще бъде описано в няколко изречения, даващи основна информация за сценария.

Последствията, които посочвам, не са всичките възможни, а тези които ме касаят в контекста на инвестиционни възможности. Всеки от описаните сценарии е комплексен и зависи от огромен брой променливи. Те много често се явяват причина и следствие едновременно, образувайки рефлексивен цикъл.

Достоверността посочва доколко познаваме характеристиките на сценария (не на последствието) – причини, последствия, вероятност. Колкото повече информация имаме за тях, достоверността се повишава. Сценарият от възможен става правдоподобен или от правдоподобен става вероятен. За справка представям графиката на Конуса на бъдещето:

Достоверността не може да се измери прецизно. Затова е посочена като тенденция – възможни към правдоподобни или правдоподобни към вероятни. В три от случите не виждам ясни тенденции. Затова съм дал Възможно за тяхната достоверност.

Идеите след всеки сценарии нямат претенции да са най-добрите или единствените. Те съвпадат единствено с моите виждания как да извлека Алфа от дадения сценарии.

Всички посочени сценарии за възможни и вероятно ще станат факт през следващите години. С течение на времето някои от тях ще преминат от възможни през достоверни и вероятни до вече случили се.

Целта на следващите редове не е да ви даде конкретни идеи за инвестиции, нито пък рецепти бързо, лесно, вкусно. Единственото, което целя е да ви покажа, че пазарите не се изчерпват с SP500, няколко ETF, крипто и злато.

Светът е изключително любопитно място, чакащо да бъде открито. То винаги се променя. Промените от своя страна носят инвестиционните възможности. Последните често са скрити на неподозирани места стига да имаме сетивата да ги разпознаем и уменията да отиграем.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

След като ви запознах с инструкциите за употреба, сега ви представям 10 предсказания за 2023 + инвестиционни идеи.

1. Войната в Украйна ще свърши и тя ще бъде разделена на две части. Част от нея ще отиде към Русия, а останалото ще продължи да съществува като държавата Украйна.

Достоверност: възможно към правдоподобно

Последствие: земеделските земи ще поскъпнат значително

Идея: фондове и компании, притежаващи земи в Украйна

2. Аржентина ще избере десен президент, който ще иска да привлече все повече чужди капитали. За целта ще иска да приключи делата, заведени от корпоративни ищци срещу аржентинската държава в полза на първите.

Достоверност: правдоподобно към вероятно

Последствие: Peterson case ще приключи в полза на Burford Capital

Идея: дълги позиции в litigation finance компании с експозиции към Аржентина

3. Микро мениджмънта (Част 1) на световното население минава на нова предавка след Ковид мероприятието.

Достоверност: правдоподобно към вероятно

Последствие: климатични локадуни

Идея: дълги позиции в компании от гейминг индустрията

4. Микро мениджмънта (Част 2) на световното население минава на нова предавка след Ковид мероприятието.

Достоверност: правдоподобно към вероятно

Последствие: CBDC (central bank digital currencies) влизат в обращение в държава от G7

Идея: дълги позиции в златодобивни компании и такива, които осигуряват конфиденциалност (cyber security, DeFi, blockchain)

5. Китай заявява категорично своите имперски амбиции, защото знае, че демографията е съдба. Ако Китай искат да станат световен хегемон, времето тече срещу тях.

Достоверност: възможно към правдоподобно

Последствие: Китай напада Тайван

Идеи: дълги позиции в компании, добиващи редки земни елементи и произвеждащи чипове

6. Продължаващи търкания между страните членки на Европейския съюз, водещи до нови желаещи да напуснат съюза.

Достоверност: възможно към правдоподобно

Последствие: Унгария решава да напусне съюза

Идея: дълги позиции на major световните валути срещу унгарския форинт

7. Официално обявяване на Nuclear Fission технологията и стартиране нейното постепенно интегриране в ежедневието ни.

Достоверност: възможно

Последствие: рязък спад на инвестиции във фосилни горива

Идея: къси позиции в големите компании в сектора или директно къси на петролни фючърси

8. Гражданска война в ЮАР, причинена от нарастващите търкания на расова основа. ЮАР е най-големия производител на PGM (platinum group metals)

Достоверност: възможно

Последствие: затваряне и конфискация на мини, включително добиващи PMG

Идея: дълги позиции в компании, добиващи платина и паладий в Канада (третият най-голям производител след ЮАР и Русия).

9. Задълбочаваща се енергийна криза в Европа, вследствие войната, Зелената пропаганда и повсеместните политически нелепици.

Достоверност: възможно към правдоподобно

Последствия: регулярни спирания на тока

Идея: дълги позиции в portable and emergency diesel generators manufacturers

10. Военен конфликт между Етиопия и Египет. Причината е язовира Ренесанс (между Судан и Етиопия), който се намира в горното течение на река Нил.

Достоверност: възможно

Последствия: критичен недостиг на вода за индустриални и лични нужди

Идея: дълги позиции в компании продаващи water desalination plants в Египет

11. Непознатото непознато ни изненадва за пореден път – черните лебеди дебнат от всякъде и ние както винаги сме все неподготвени.

Достоверност: потенциално

Идея: дълги позиции в call опции на VIX със strike над 60$

Посочените сценарии предоставят изключително асиметричен риск (RR > 1:10) в наша полза, но имат относително ниска вероятност да настъпят. Крайният резултат е положително математическо очакване. Тоест статистически погледнато залозите си струват.

В моето портфолио съм заложил на част от тях. Ако някой също реши да го прави задължително да бъде със стриктно управление на риска – максималния риск на сделка да бъде под 0.5% от портфолиото.

Моето мнение е ограничено, непълно и предубедено. Това не отнема от неговата стойност. Единствено показва, че посочените сценарии са обосновани и възможни, но не категорични и сигурни.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

1 comment

  1. До читателят, който коментира горната публикация: по време на миграцията на съдържанието от стария към новия сайт част от коментарите се загубиха. Следващите редове са отговор на един от тези коментари:
    Дали Китай ще нападне Тайван може да се разгледа от много перспективи. Като начало, за опростяване на хипотезата аз я класифицирам според нивото на достоверност – от възможна към правдоподобна.
    Фактори, които клонят към нападение има не един – демографията, голямата стратегия на ККП, военната сила.
    От друга страна има фактори, които се явяват ограничения – финансовата зависимост на Китай от САЩ. Тя не е много позната сред мейнстрийма, но е ключов фактор. Още от посщението на Кисинджър в Китай и неговата среща с Мао едрият капитал стъпва в Китай. Дори сега имаме публично известни примери като Рей Далио и неговите връзки с ККП или Black Rock и китайските банки.
    От едната страна на везната аз виждам демографията като силен мотиватор за решителни действия, тоест военна интервенция в Тайван. От другата са дълбоките връзки на ККП с едрия капитал. Другарите от ККП са изправени пред горната дилема. И двата фактора са от ключово значение. Времето ще покаже кой ще има по-голяма тежест.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин

bg_BGБългарски