know yourself

Пътят към инвестиционни успехи е път към себе си

Да познаваме себе си е могъщество. Това винаги ще ни служи вярно – в инвестирането и в живота.

Без да сме наясно кои сме, ще стоим пасивни без да осъзнаваме, че ние сме отговорни за всичко в живота си. Накрая ще бъдем последствие от чужди решения и ще виним външни фактори за нашите провали. Чудите се какво общо има всичко това с инвестирането?


The Investor`s chief problem – and even his worst enemy – is likely to be himself.

Benjamin Graham


Инвестирането е занятие с много подводни камъни, които постоянно ще изкарват наяве нашите недостатъци. Когато се опознаем, ние ще знаем  къде са нашите суперсили и как да ги използваме. В същото време ще познаваме нашите слабости и как да ги изключим, когато се налага.

В днешната статия ще опиша моя път на финансовите пазари: от неуспешен трейдър до успешен инвеститор. Първо ще ви разкажа как успешно бях собственият си най-лош враг, а след това – как се превърнах в най-добрият си приятел.

Толкова много въпроси и още повече отговори

Как да решим дали да сме инвеститори, трейдъри или спекулатори; кой вид анализ да изберем; в коя от безбройните компании да инвестираме; дали въобще да инвестираме в компании или в други активи? В процеса на инвестиране ни изникват много въпроси, а заливащата ни информация ни дава противоречиви насоки. Как да изберем от толкова много варианти?

Отначало ще изберем най-убедително представената стратегия, тоест представена като печеливша, безрискова и неизискваща усилия. Ще търсим отговори навсякъде, а такива няма да липсват.

Пълно е със самоназначили се наследници на Сорос и Бъфет от всички земни кълбета, които проповядват коя стратегия е най-добрата, кой актив е най-добрият, коя инвестиция е с безрискова възвръщаемост и други подобни.

В началото на нашия път като инвеститори ще си мислим, че наистина има една вездесъща и всемогъща стратегия, с която безрисково да покорим пазарите. И аз съм бил там и аз съм имал същите мисли.

Финансовите пазари не работят по този начин – те наказват всеки, който смята, че е намерил единствения подход на инвестиране.

Няма най-добър метод за анализ, най-добър актив и най-ефективен стил на инвестиране. Има подходящ за нас или казано по-точно – отговарящ на нашия темперамент и начин на мислене.

Осъзнаването, че няма един единствен начин да сме печеливши инвеститори изисква зрялост, която идва след като опознаем себе си, а това се постига само по един начин: с практика и с много грешки. Проба – грешка – анализ е алгоритъмът, чрез който ще го постигнем. Така ще открием кое работи и кое не работи за нас.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Моят път – от арогантност и посредственост до скромност и успехи

Аз започнах с Технически анализ (ТА) като трейдър на Форекс пазара. Бях възхитен от ТА и започнах да дълбая в темата. В последствие изградих модели на пазара, чрез които да вземам решения кога и как да търгувам. Системата беше изцяло базирана на ТА в комбинация с математически модели.

Изискваше много сделки и постоянно следене на пазара, за да работи успешно. Постоянното следене на пазара и многото сделки се оказаха много изтощителни за мен, но пък системата работеше и вадеше пари.

В мен се породи арогантността да си мисля, че това е вездесъщият подход, който превъзхожда всички останали. Високомерно си мислех, че аз и моят модел сме непобедими. И така докато не дойдоха загубите.

Имаше година, в която загубих 30 процента от сметката си и това се оказа преломният за мен момент. Разбрах, че трябва да променя нещо. Стигнах до извода, че  проблемът не е в системата, защото тя дългосрочно можеше и да работи, но аз нямах нерви да я следвам.

Причините бяха високата честота на сделки и краткия инвестиционен хоризонт, които бяха много изтощителни психически. Проблемът в уравнението бях аз. Настъпи момент за рефлексия и самооценка как се стигна до тук.

Три неща показваха ясно къде бъркам:

  • Арогантността да отричам нещо, което слабо познавам и не разбирам. Не познавах Фундаменталния анализ (ФА) и Макроикономическия анализ (МА). Това не ми пречеше да ги считам за загуба на време. Смятах ТА за превъзхождащ другите, защото стратегията, която бях избрал, работеше към момента. С моите действия доказах, че отричането на непознатото е краткият път към невежеството, а невежеството към провала.
  • Липсата на осъзнат избор какъв участник да бъда на пазара: трейдър, спекулатор, инвеститор. Без да се замислям реших да бъда трейдър. Трейдинга изсмукваше психиката ми, дори когато системата работеше. В губещите моменти стреса беше още по-интензивен. Това ме накара да се замисля дали постоянното следене на пазара е за мен и дали дългосрочното инвестиране не е по-добрият вариант. Оказах се на прав път, защото осъзнах, че ролята, която съм си избрали трябва да съвпада с моя темперамент.
  • Игнорирах начина си на мислене. Работех с технически анализ и математически модели, които изискват много точни сметки за тяхното разбиране и прилагане. Започнах да ги разбирам, но процеса не се случваше гладко. Проблемът не беше в усилията, а в това че математическият начин на мислене не ми приляга. Припомних си, че в хуманитарните науки се крие моята силата, защото винаги съм си задавал въпроси, на които те са ми давали най-добрия отговор.

Бях успял да се превърна в най-големия си враг – арогантен и посредствен. Игнорирах темперамента и начина си на мислене. И негативните резултати не закъсняха.

Разбрах, че темперамента и начина на мислене могат да бъдат мои съюзници, стига да се съобразявам с тях. Но за да се случи това, трябваше да отговоря на следните въпроси:

  • Какъв е моя темперамент? Да открия каква роля на пазара ми пасва най-добре: трейдър, спекулатор или инвеститор. Всяко от тях изисква различен майнд сет, който изключва останалите. Човек може да е успешен със всяко от едно тях, но само в едното. Изключително рядко в две от три или три от три.
  • Точни или хуманитарни науки? Различните хора сме по-силни в една от двете сфери на науката. От това зависи как формулираме проблемите и какви начини за тяхното решаване използваме. Няма по-добър или по-лош начин на мислене, има работещ за нас. Отново ще полагаме много усилия, но процесът на учене ще се случва органично. Няма да се насилваме да учим и разбираме нещо, което не е представено по ефективен за нас начин.

Ще представя кратко описание на темперамента и мисловните модели и как аз работя с тях.

Темперамент

Темперамента определя следните неща:

  • как реагираме на околната среда
  • как й въздействаме
  • колко сме чувствителни и приспособими към изменения в средата
  • темповете, с които се случват гореизброените

При всеки човек те са комбинирани по различен начин, но се открояват основни модели, добре описани от психологията.

Няма по-добър или по-лош темперамент. В различни ситуации той ще ни бъде в полза или вреда. Нашата задача е да направим тези модели наши съюзници и да знаем в кои моменти те ни дават предимство и в кои не. Без да изпадам в академични дефиниции ще опиша до какви изводи стигнах аз, опознавайки себе си.

Аз съм интроверт, но проактивен; лесно се фокусирам, но трудно превключвам между различни дейности; умерено адаптивен, но търпелив. Ежедневният трейдинг, комбиниран с описаните качества, се оказа противопоказен за мен – водеше до много стрес и напрежение.

С времето и научените уроци установих, че за мен работи дългосрочното инвестиране. Мога да прекарам дни и седмици в анализ на една компания, преди да взема решение за покупка и през това време да не гледам какво се случва на пазара.  

При човек, който е комбинирал по друг начин параметрите на темперамента, моят подход няма да работи успешно. Плюсовете за мен, ще са минуси за друг и обратното. Ако човек е много адаптивен, но не е търпелив; трудно се фокусира, но лесно превключва между режими на работа, много вероятно да му пасне активна стратегия с повече екшън като дей трейдинг, арбитраж, стратегии с опции.

Когато започнем да се съобразяваме с нашия темперамент, ще сме много по-близко до работеща за нас стратегия.

Сега ще разгледам как мислим в контекста на хуманитарни или точни науки.

Начин на мислене

Като начин на мислене визирам дисциплините, в които имаме изразено предимство – точните или хуманитарните науки. Повечето хора имат уклон към едно от двете и аз смятам, че за да сме успешни, трябва да се фокусираме върху силните си страни.

Когато се фокусираме над недостатъците си и игнорираме предимствата си, накрая и в двете ще сме около средната стойност, а успехът не се дължи на средно статистически постижения. Ако беше така, мнозинството щяха да са успешни инвеститори.

Когато действаме приоритетно върху силните си страни и знаем кои са нашите слабости, за да не ни пречат, ще постигнем желаното превъзходство. Силните страни са нашите суперсили. Те изискват нашия фокус, за да разгърнат пълния си потенциал.

Аз започнах с Технически анализ и математически модели. Те си служат с езика на точните науки, работи се с конкретни стойности на параметрите, а не с интерпретации и абстракции. С течение на времето осъзнах, че това не е моят начин на мислене. Аз се интересувам от история, икономика, философия, психология, където математиката е сведена до минимум. Това заключение ме изведе към Макро анализа (МА) и Фундаменталния анализ (ФА).

МА и ФА работят с абстрактни модели, пресечни точки между различни дисциплини. Ключова е качествената преценка дали един бизнес е добър или не, какъв е неговия мениджмънт, как се позиционира на пазара. Това не са фиксирани стойности, които да изведем от уравнения, а модели, които са флуидни и не можем да вкараме във фиксирани рамки.

За моя начин на мислене МА и ФА са подходящи. Това не прави ТА неработещ. Както всеки от методите на анализ, той има своето приложение. Когато сме наясно с това всеки от видовете анализ може да ни служи. В определени моменти аз използвам ТА за прецезиране на вход и изход от сделка.

Опознавайки себе си осъзнах какъв е моят темперамент и как мисля. Резултатите не закъсняха – вече не бях най-големият си враг. Превърнах се в най-добрият си приятел. Изградих стратегията си около ФА и МА, фокусирах се върху акции и материални активи и започнах да инвестирам дългосрочно. Накрая дойдоха и успехите.

Описах моя път на трансформация – от най-личния си враг до най-верния си приятел. През това пътуване научих, че няма ултимативна инвестиция и перфектна стратегия. Кои са подходящите за нас активи зависи от нашите цели и колко време, усилия и пари сме готови да отделим. За подбор на стратегия трябва да опознаем себе си, да осъзнаем какъв е нашият темперамент и кой език на мислене използваме.


Knowing yourself is the beginning of all wisdom.

Aristotle


Няма кратък към път към себеопознанието, то идва с опита, времето и самоанализа. Първите проби най-вероятно ще са грешни, но ще ни покажат кое не е за нас. Кое не работи за нас е поне толкова важно, колкото това, което работи за нас. Казано по друг начин – ще знаем какво да не правим. Най-накрая ще разберем какво да правим или кои са нашите суперсили.

Суперсилите ще ни изведат до успеха. Това е валидно не само на финансовите пазари, но и в живота. Алгоритъмът е прост, но не е лесен за следване. Проба-Грешка-Самоанализ и така много пъти. Когато започнем да следваме тези три стъпки, за да опознам себе си, печелившите инвестиции няма да закъснеят.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин