the right direction

Линейно мислене и нелинейни проблеми. Какво да НЕ правим

Единственото сигурно нещо е несигурността – на пазарите и в живота. Ние, в ролята си на инвеститори, сме Мениджъри Несигурност. На пазарите несигурността идва от това, че съществува информация, за която не знаем, че не знаем. Казано по друг начин – ние сме слепи за нашата слепота.

Да работим в среда на постоянна несигурност е огромно предизвикателство, защото човешкият мозък не е пригоден да борави с непознатото и изменчивото. Основните му настройки са още в режим на ловци събирачи. Те ни съпътстват хиляди години.

A финансови пазари има от 200 години. Особено последните години с бума на интернет Уол Стрийт е в джоба ни на един скрол разстояние. И всеки иска парче от големите пари. Но не се получава, защото както казах, фабричните ни настройки са за друг режим на работа. Те са за системи с краен брой и познати променливи.

Нашите мозъци все още работят в режим fight or flight. Бий се или бягай. Това е служило перфектно на нашите предци. Когато видиш лъв, няма какво да мислиш – системата крещи БЯГАЙ. Ако я поставиш под съмнение, ще е последната ти мисъл. Когато си на лов, ако видиш заек, системата ти крещи АТАКА. Пропуснеш ли, гладът ще е най-верният компаньон за теб и твоето семейство.

Обаче бързото и линейно мислене е изключително вредно на финансовите пазарите. При тях сценариите не са от типа: лъв -> опасност, следователно бягам или заек -> храна, следователно атакувам. Това са сценарии с краен брой променливи и с познати параметри – лъв и човек в ролята си на жертва, заек и човек в ролята си на ловец.

На финансовите пазари има огромен брой участници, където всеки се опитва да бъде по умен от другия. Всички пазари са тясно свързани – кредитни, капиталови, валутни, стокови. Мега банките и хедж фондовете с техните манипулации също са в играта. Политиката на ФЕД , ЕЦБ и другите централни банки непрестанно влияят чрез лихвените проценти и парите в обръщение. Случват се външни шокове за системата – войни, суша, бедствия, епидемии, когато най-малко очакваме. Как да навигираме из тази безкрайно комплексна система?

Някой ще каже да предскажем бъдещето. В този момент вадя боба и кристалната топка, пускам СКАТ плюс и започвам с гадаенето. Това ми е играта – ще купя акции на Амазон, защото догодина ще струват 10 000 долара за акция.

Горните редове са хем шега, хем истина. Те показват нагласата на мнозинството, че можем да предскажем пазарите. Разбира се, не с моите крайно идиотски методи, а с комплексни инструменти. Всеки ден по големите финансови медии можем да чуем анализатори, мъдрещи по темата кое къде ще ходи. Работата е там, че много говорят, а нищо не казват. Единственото, което правят е да бълват само шум и никакъв сигнал.

Да се върнем на лъва и нещастният пещерен човек, имал „късмета“ да го срещне. Ако знаем здравословното състояние на човека, дистанцията между него и лъва и параметрите на самия лъв, лесно ще сметнем крайния резултат. Пазарите обаче не са такава система. При нея имаме безкраен брой лъвове и още толкова човеци. За капак, всеки участник е с непознати за нас качествени и количествени параметри.

Щом пазарите са толкова комплексни, ако създадем супер сложна стратегия ще ги разгадаем. Дали? Гениалността е в простотата, а не в сложността. Инвестирането също го доказва. Колкото по-сложен е методът на предвиждане, толкова по-убедени в правотата си са въпросните анализатори. Резултатите обаче казват друго. Сложната система ще ни кара да си мислим, че ние сме по-умни от пазара.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Но както винаги се получава less is more – имаме нужда от проста система, но не по-проста от необходимото. Тя няма да предсказва бъдещето и няма да ни кара да се мислим за вездесъщи. За сметка на това ще предпазва капитала ни от глупави решения. А наличието на капитал е задължително условие, за да сме на пазара.

Много хора са тръгвали с нагласата да надхитрят пазара, забравяйки горния принцип. Но единственото, което постигат, е надуто его и празна сметка.

Любим пример е фалита на хедж фонда Long Term Capital Management (LTCM) през 90те години. Той е създаден от най-блестящите умове на Уолстрийт (поне така са смятали основателите му). В редиците им има дори и нобелови лауреати и над 60 анализатора с докторантури.

Първите години са изключително печеливши. Арогантността съответно расте дори по-бързо от печалбите. В един момент Русия изпада в дефолт по външния си дълг, а LTCM са инвестирали в руски облигации. Портфолиото им се срутва и загубват милиарди за няколко дни. В крайна сметка са спасени от ФЕД.

Изводът е, че никой не може да надхитри пазара, особено с надменност и арогантност. Знанието, че нищо не знаем, е есенцията.

Не можем да третираме нелинейни проблеми с линейни решения. Като инвеститори ние управляваме риска, а това не се постига чрез предвиждания за бъдещето. Нашата задача е да познаваме миналото, да анализираме настоящето и на тяхна база да създадем възможни бъдещи сценарии.

Всеки от тези сценарии има вероятност да настъпи, което води след себе си съответните последствия. Като риск мениджъри ние следва да изберем сценарий, който е асиметричен в наша полза. Това не гарантира печалба. Просто подбираме варианти, при които печалбата при успех е по-голяма, отколкото загубата в случай на провал.

Хватката е да изключим егото и да не се вълнуваме дали сме прави, а колко печелим, когато сме прави и колко губим, когато грешим. Така игнорираме желанието да надхитрим пазара.

Никой не е по-умен от пазара! Разбирането и приемането на този факт е задължително условие, ако искаме да успеем като инвеститори. Арогантността на пазарите винаги се заплаща. Смиреност и скромност са пътя към познание и печеливши инвестиции.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин