Sky is the limit

Златото част 6: Sky is the limit – пазарите имат само една посока и тя е нагоре

Момента на публикуването на тази статия съвпада със спад в почти всички индекси на финансовите пазари. За пример S&P500 е 19% под предходният си връх.

Целта на статията е не да казва очевидното – че пазарът е в корекция и, че вероятно икономиката се е запътила към рецесия. Нито цели да предсказва края на тази корекция или колко дълбоко тя ще продължи. Нейната цел е да свърже текущият балон (дори 19% под върха на пазарите, все още сме в балон) с историята.

Премахването на златният стандарт и последвалата политика на ФЕД, които водят до перманентна обезценка на парите, имат своите последствия.  В предната част се запознахме с последствията от първи порядък – инфлация и задлъжнялост. Те от своя страна водят до надуване на балони, много балони.

Историята на капитализма е съпъствана с балони и ирационалност на пазарите. От лалетата в Холандия, през South Sea Bubble в Англия през Roaring 20`s и Дот Ком в САЩ балоните не познават граници и епохи.

Те се пораждат от дълбоко кодирани в нас поведенчески модели, от които е невъзможно да избягаме. Тези модели, комбинирани с новия монетарен световен ред след 1971 година, задават посоката на всички пазари и тя е само нагоре.

Преди да дам примери, ще поставя основите на това какво е балон и какво да очакваме от него.

Балоните

Без значение кога и къде се надуват, всички балои си приличат. Като знаем кои са техните черти, можем да оценим ситуацията на пазарите и какво да правим и какво да НЕ правим с нашите инвестиции.

Общи прилики между балоните

Какви са основните характеристики на всички балони:

 • Изключително голям интерес от широката публика – хора, които никога преди не са проявявали интерес към пазарите, влизат подмамени от заблудата за лесни пари. Историята за JP Morgan и ваксаджията, който му казал, че сега е моментът да се купуват акции е чудесна илюстрация на тази масова ирационалност.
 • Искрената вяра, че този път е различно – пазарът има само една посока и тя е нагоре. ФЕД ще ни спаси, правителството мисли за народа, криза няма да има … и един еднорог прелита над дъгата. Това мислене активно се подхранва от медиите и политиците.
 • Балоните винаги се пукат, когато пазарните участници най-малко го очакват. На върха еуфорията е най-голяма – всеки купува, очаквайки, че цената ще продължи нагоре. И точно тогава посоката се обръща и пазарът тръгва надолу. Същото важи и за мечи пазар – тренда тръгва нагоре в момента на най-голямо отчаяние, когато никой не иска да чуе за инвестиции.
 • Колкото по-дълго се надува, толкова повече енергия се натрупва. Тази енергия в един момент трябва да се отдели и последвалият пазарен срив ще е пропорционален на натрупаната енергия.
 • Накрая всички балони завършват шокиращо с умопомрачителни загуби.

Какви са причините за пукане на балоните и кои от тях са в сила днес:

 • Външни фактори – геополитическа криза, пандемия, война. И трите ги имаме налични.
 • Рязко покачване на лихвените проценти – ФЕД е в процес на повишаване на лихвите. Да видим докога ще продължи.
 • Рязък скок в инфлацията – през последната половин година инфлацията е в пъти над средните си равнища.
 • Свръх задлъжнялост – 30 трилиона дълг само на САЩ, което е над 200% спрямо БВП. За последните няколко години се създаде толкова дълг, колко сумарно е дългa за предходните 200 години.
 • Монетарна криза – парите се обезценяват бавно и методично, просто понякога става на високи обороти. Това, че вече са изгубили 98% от покупателната си способност не означа, че не могат да изгубят още 98% от текущите нива.

Какво знаем със сигурност към момента (19.05.2022):  

 • Балон има. Дизайна на системата е такъв – да надува и да спихва циклично. Срив категорично ще има.
 • Не можем да определим с точност кога ще се случи това. Може да е утре, може и да е след 10 години. Никога не трябва да подценяваме ФЕД и ирационалността на масите.

Към момента на всички пазари има балони – на облигации, акции, имоти, изкуство. Дори след текущата корекция на пазарите все още сме в балон, който надвишава всички минали до сега.

За да се надуе един балон, са необходими капитали и ирационалност. В днешната статия фокусът е върху първият параметър – парите, защото пазарите са директно обвързани с монетарната политика, за която говорихме досега.

Парите и финансовия балон се отнасят както горивото и огъня.

Да разгледаме триъгълника на огъня. За да имаме огън, са необходими три неща: топлина, кислород и гориво. Топлината е искрата, която го възпламенява, кислорода осигурява среда за горене, а от горивото зависи колко мащабен и продължителен ще е той.

На пазарите е същото: кислорода са всички пазарни участници – те са средата, където се случват транзакциите; горивото са парите, наливани от ФЕД/Банките – те захранват пазара и като следствие се формират трендове; топлината (искрата) са външните фактори – геополитически, икономически, финансови.

Аналогията между пазарите и огъня е много мощна, защото показва връзката между елементите в системата – парична маса, пазарни участници, външни фактори. Ако се махне една от страните на триъгълника, няма да имаме огън/тренд. Намаляме ликвидността и следва рязка пазарна корекция, добавяме и промяна в мисленето на пазарните участници трендът обръща посоката си.

Когато има балон, хората се разделят на две групи. Голяма част от тях са недостатъчно запознати с инвестирането. Те са в еуфория и мислят, че акциите могат да вървят само нагоре. Смятат, че пазарът е машина за просперитет, която им е длъжна и единственото, което трябва да направят е да натиснат Купи.

Другата група са интелигентни хора, които виждат истинските проблеми. Те разбират, че този възход няма да е вечен и рано или късно ще настъпи неговият край. Но голяма част от тези интелигентни хора правят една основна грешка. Те се фокусират само над проблемите и по този начин пропускат открилите се възможностите, които пазарът дава.

Пропускайки възможностите те се превръщат в наблюдатели и от успехите на другите им става кисело. Превръщат се в перманентни мечки – говорят само за срив и колко надценен е пазарът в момента. Накрая единственото, което постигат, е надуто его и възвръщаемост на депозит.

Нека да се запознаем с пророците на апокалипсиса.

Dooms day prophets or ordinary suckers pretending to be smart

Дългосрочно имаме балон, който не е ясно кога ще се спука. Докато чакаме това да стане, какво правим? Даваме акъл, седим пасивно и гледаме как цените растат. Другите правят пари, а ние седим и само философстваме.

Аз си стоя зад думите, че системата е създадена дефектна и в един момент ще се срине. Всичко това базирам на факти, публикувани от институциите, които са създателите на системата. В същото време аз не проповядвам да продаваме всичките си инвестиции и да купуваме само злато. Аз активно инвестирам и използвам възможностите, които системата ни дава.

Нека не забравяме, че ФЕД и възходите на пазарите са надживели огромна част от апокалиптичните пророци. За последните е останала ролята на зрители – как другите печелят, докато те разтягат локуми. А в по-лош сценарии те заемат позиции срещу пазара. Това ги превръща от зрители в дарители на хората, гледащи трезво на пазарната ситуация.

Ако сме в ролята на пророци на апокалипсиса, ще сме като часовник спрял на 18:00. Два пъти през денонощието ще сме прави, но през останалите 1438 минути  ще сме винаги в грешка.

Ще ви дам следната S&P500 графика за пример:

Всички можем да видим огромния брой мнения за рецесия и пазарен срив. Много от тях са базирани на обективни факти и адресират истинските проблеми. Грешката на техните автори е, че те се фокусират над голямата картина, но пропускат детайлите. А тези детайли движат пазарите.

Аз също съм бил в ролята на dooms day prophet да си четкам егото с теории защо пазара ще се срине. Макар и генерално верни, те не ме доведоха до печалби, а само до пропуснати ползи. През 2017-18 година бях дълбоко във филма, че пазарният крах наближава и продадох голяма част от инвестициите си. Януари 2018 цените се сринаха с 10 процента и аз бях много самодоволен.

И така, докато пазарът не тръгна пак нагоре, а аз бях само наблюдател. Комбинацията невежество и арогантност са в основата на нашия неуспех. И аз го доказах.

Пазарен срив ще има, но не трябва да изпадаме в крайности: да се паникьосваме или да се дуем колко сме умни, защото сме го предвидили. Но не трябва да правим и грешката да сме слепи за неговото съществуване.

Видяхме какво ни трябва, за да имаме успешен балон и сега е време да надуем няколко. Първо ще разгледам пазарите на акции и имоти. Почетно място ще има за крипто валутите и NFT, а като бонус ще включа няколко любопитни примера от пазарите на изкуство и колекционерски вещи.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Последствия от втори порядък: балони по всички земни кълбета

През последните 50 години са се спукали няколко балона, довели след себе си срив: Черния понеделник през 1987 година, дефоута на Русия по външния и дълг и фалита на LTCM*, Дот Ком балона, Глобалната Криза 2008 година. Всеки следващ е по-голям от предходният. 

Общото между всичките балони и спадове са две неща:

 • ликвидността, наливана от централните банки и ирационалността на инвеститорите;
 • лекуват се симптомите, а не проблема, чрез създаване на още пари на още по-ниски лихви.

Евтиният капитал кара много предприемачи и инвеститори да влагат пари в начинания, които при нормални пазарни условия биха фалирали. Цените на акциите абсорбират наличния капитал като гъба. Когато добавим ирационалността на инвеститорите, балонът става все по-голям и отива все по-нависоко. И накрая винаги има ПУК и криза.

Цените се срутват рязко и драматично. На помощ идват централните банки. Те наливат още повече ликвидност, за да спасят свързаните с тях банки и корпорации от фалит и икономиката от брутална рецесия. Или поне така представят намеренията си.

Пазарът се надува до пръскане, срутва се, но не се оставя да колабира напълно. Порочен цикъл, облагодетелстващ Мега Банките и Корпорациите и зануляващ останалите инвеститори. Пазарът преднамерено не се оставя да се саморегулира.

Пазарът, когато не е манипулиран, е ефективна система, която сама намира баланса си във всеки един момент. Винаги ще има спадове, които са вследствие на цикличността на икономиката и бизнеса. Но те няма да са пагубни и бизнесът ще се възстанови без нужда от намеса (печатане на пари). Слабите бизнеси ще фалират, а успешните ще просперират.

Оцеляват най-приспособимите, но само ако са оставени сами. Свободен пазар означава всеки да има свобода да прави избори и да поема изцяло отговорността от последствията на решенията си. Без значение дали са позитивни или негативни.

Както видяхме пазарите само се назовават свободни и с всяка година стават все по-зависими от наливането на ликвидност. Имат нужда от перманентно спасяване. Да припомня: живота на кредит води до пристрастяване.

След последната рецесия от 2008 година ФЕД стартира принтера и това е политически коректно назовано Количествени Улеснения. Тази новосъздадена парична маса бе абсорбирана от всички пазари и неизбежно пак се надуха балони.

Цените на огромна част от акциите на борсите са вече силно надценени спрямо всеки показател, за който можем да се сетим. P/E, EV/EBITDA, P/B, EV/FCF … – няма един, който да има връзка с реалната стойност на бизнесите. Много от тези бизнеси са направо губещи, макар че пазарът ги оцянява като успешни.

Непрестанното надуване на балони на фондовия пазар е съпътствано от неравномерно разпределение на растежа между акциите. Какво имам предвид? Както при Дот Ком балона, така и сега няколко компании имат много по-голямо тегло от останалите в индекса. Вижте долната графика и ще разберете за какво ства въпрос:

Това не е работещ пазар, който работи според икономическите правила.

Нека видим колко на високо е фръкнал текущият балон. За целта ще използвам индекса Wilshire5000 разделен на БВП. Той ни показва дали растежа на акциите е свързан с икономически възход.

Ето и цифрите към към днешна дата 19.05.2022. За всеки долар БВП имаме 1.9 долара пазарна капитализация. Това е най-високото ниво до сега, надминавайки предният пик, достигнат при Дот ком балона. Това означава, че икономиката силно изостава спрямо финансовите пазари и, че тя е не е фактора зад нарастващите цени на акциите.

Балоните се надуват и пукат. Това се повтаря отново и отново. Наливане на ликвидност, ирационалност и живот на кредит – рецепта за успех и на фондовите пазари.

Пазарът на недвижими имоти

Ценните книжа като акции и облигации, ни правят съдружници/кредитори на дадена компания, но не ни носят преки ползи в ежедневието. Те са абстрактни активи.

За разлика от тях, имотите могат да генерират парични потоци, да осигурят капиталова печалба и в същото време да се използват. Те ни служат като място за живот, работа, развлечение. Тази им специфика ги прави най-търсения клас активи.

Два икономически фактора движат пазара на имоти у нас и по света: ниските лихви по заеми и депозити и нарастващата парична маса. При лихви по ипотечен кредит под 3% е много изкушаващо да се купи жилище. И много хора го правят. Търсенето рязко се увеличава, което мотивира строителните компании да започват нови проекти.

Долната графика от FRED казва всичко. Може да видите колко пъти се е качила медианата на цената на една къща в САЩ. Ако през 1965 година е била 15 000 долара до днес е над 400 000 долара. 27 пъти повишение и със сигурност заплатите не са се качили с толкова.

Щатският Housing Affordabillity Index е на рекордни нива. Това ще рече, че цените на имотите са недостъпни за голяма част от населението. Същото важи с пълна сила за Европа и България.

В последната година и половина, освен ниските лихви и нарастващата парична маса, фактор стана и инфлацията. Цените на суровините поскъпнаха значително. Това се отразява на цената на крайния продукт, било то самостоятелен апартамент или цяла офис сграда. Дори без този фактор цените на имотите щяха да продължат нагоре, но не с толкова бързи темпове.

За финал на секцията за имоти ще споделя два параметъра за размисъл на читателя, които мерят пулса на пазара:

 • За колко наема се изплаща един апартамент – нормално са необходими 100-150 наема, което е средно 12 години. В момента за България, а и на много други места, един апартамент се изплаща за 300-400 наема. Това означава, че ще са необходими около 30 години, за да се изплати. До тогава я камилата я камиларя.
 • Заетостта на имотите – за България ще намалява все повече (изключение ще бъдат няколко града). Ние сме лидери по негативен прираст на населението. Кой ще живее в тези жилища? Не съм забравил за миграцията на цяла България към няколкото най-големи града. Просто демографският проблем е слонът в стъкларския магазин, който се правим, че не забелязваме. Никой не може да избяга от съдбата си, а демографията е съдба.

Крипто и NFT

Ще засегна една много спорна тема – Криптовалутите. При тях са се оформили два лагера – единият тотално отрича криптовалутите и смятат, че те са измама; докато другият счита, че те са най-великото нещо, измислено от човек, превъзхождащо всички останали активи.

Този тип бинарно мислене носи само вреди. Отхвърлянето на нещо, което не разбираме, е пряк път към невежеството, a превъзнасянето на същото нещо е пряк път към банкрута (пресен пример LUNA ).

За мен голяма част от крипто истерията е измама, базирана на теорията за по-големия глупак и в един момент тя ще лъсне на яве. За справка Ружа Игнатова и още много невъзпяти крипто фараони.

Все пак малка част от тази индустрия наистина дава огромна стойност. Тя ще оцелее и ще създаде фундамента на новата икономика. След едно десетилетие много от концепциите заложени в блокчейн и криптовалутите ще ги приемаме за даденост в ежедневието ни.

След тази кратка, но необходима интродукция, ще дам няколко примера за истерията на крипто пазарите. Пазарът на NFT** творчество ми е любима извадка за ирационалността, комбинирана с почти неограничени ресурси.

Запознатите с материята знаят за NFT колекциите Crypto Punks и Bored Ape yacht club. Някои от творенията от първата колекция се продадоха през 2021 година за 5-7 милиона щатски долара. Долу може да видите част от колекцията Крипто Пънкове.

От колекцията Скучаещи шебеци яхтсмени цените са по-скромни, но пак впечатляващи. Много от тях стигат 1 милион долара на търгове.

Пазара на крипто валути е пълен с явления като Dogecoin*** , където цената се движи от туитове на хора като Илон Мъск. Днес има, утре няма е там играта. Спортни залагания на стероиди.

Дадените примери са описателна, но не изчерпателна извадка за лудостта, управяваща тази индустрия.

Концепцията, стояща зад NFT и крипто валутите е революционна. След време неща, които тогава ще приемаме за даденост, ще са базирани точно на тези концепции. Но докато това се реализира, ще бъдем свидетели на все по-голяма ирационалност на този пазар.

След като се обзаведохме с Крипто Пънк аватар за Туитър, ще ни трябват часовник и кола, които дa подхождат на масрафа ни. Да не забравим и нещо от Високия ренесанс да показва, че освен с технологиите, ние сме в час и с изобразителното изкуство.

Ролекс тиктака, Шамара и Кобака

Вече познаваме механизма – ликвидност, ирационалност, зависимост от кредит. Да видим как това се отразява на следните пазари: на изкуство, коли и часовници.

Ще посоча примери без да влизам в детайли, защото всеки от тези пазари има много особености, които не са предмет на днешната статия. Тъй като те са ми страст, очаквайте статии по тези теми.

На 15 Ноември 2017 година е продадена на търг най-скъпата за сега картина от аукционна къща Christie`s в Ню Йорк. Картината е Salvator Mundi на Леонардо да Винчи. Цената е 450 милиона щатски долара.

През 2022 година на 13 Май Mercedes 300 SLR поставя рекорд за най-скъпо продадена кола. Цената е 142 милиона щатски долара.

През 2017 година е продаден на търг ролекса на Пол Нюман – Daytona ref.6239. Цената е 15,5 милиона щатски долара.

Още един пример ще дам от часовникарската индустрия. Патек Филип Наутилус**** (Nautilus ref. 5711/1A) е митичен часовник, (почти) невъзможен за намиране. Имаме два варианта: да се разделим със 144 000 долара (това е най-евтината оферта, която намерих в Chrono24 към 19.05.2022) за изпoлзван часовник или да чакаме няколко години за нов. Последното обаче има уловка – трябва да сме вече установен клиент на марката. В противен случай първо трябва да купим някой от другите техни модели, за да ни включат в листа с чакащи. Обаче, ако успеем да се вредим, цената на производителя е 34 893 щатски долара.

Целта на тези примери е да покаже до какви абсурди може да достигнат балоните, когато са подхранвани постоянно с фиатни пари. Аз не оспорвам историческата и културна ценност на една картина на Леонардо да Винчи или историята и завета на марки като Ферари и Патек Филип или иновативността и предприемчивостта на Ролекс. Просто посочих покърителни примери как наводняването с фиатни пари води до изкривявания на всички пазари.

Ще приключа тази точка с още един пример от сектора хоби и колекционерство. През 2021 година е продадена най-скъпата видео игра – дискета с играта Супер Марио от 1996 година. Цената е 1,56 милиона щатски долара.

Както се казва в такива случай „Имал пари, дал“. Тези примери не осъждат хората, купили тези неща, а средата, която довежда до такива изкривявания в цените.

Заключителни размисли

Видяхме до какви мащаби могат да достигнат балоните. Сегашният все още не се е спукал, но вероятно натам е тръгнал. Въпроса не е дали ще се случи, а кога. Знаем, че пазарите ще се срутят в един момент, но това може да се случи утре, а може и да минат 10 години дотогава.

Затова не трябва да изпадаме в паника и да продаваме всичко или да се мислим за много хитри и да ловим пазарни върхове. Никога не трябва да забравяме, че човешката ирационалност движи пазарите и тя е изключително устойчива.


Markets can stay irrational longer than you can stay solvent

John Maynard Keynes


Както разбрахме балоните могат да се надуват неочаквано дълго преди тяхното спукване. И докато това се случва хората, които са инвестирали в акции, имоти и изкуство стават по-богати. Голяма част от тях са били богати още преди този балон. Тези, които са били бедни, си остават такива, а средната класа започва да изчезва и да се измества към бедните.

В следващата статия ще си говорим за неравенството, което е ефект от фиатните пари, злоупотребата с деривати и техните последствия.

*LTCM – Long Term Capital Management – легендарен хедж фонд, приключил по още по-легендарен начин. В екипа му са няколко Нобелови Лауреата по математика и икономика. Първоначално много добе се представят и стават топ фонда на Уол Стрийт и така до неочакваният му фалит през Август 1998 година.

**NFT – Non fungible tokenтова е крипто актив, базиран на блокчейн технологията. За разлика от криптовалутите, при NFT всеки токен е уникален. Перфектни са за дигитално съдържание – всеки творец може да прикрепи NFT към произведението си . Така то ще бъде разпознаваемо и невъзможно за репликация. В същото време ще може да се търгува с блокчейн системата. Сама по себе си тази технология е революционна и в бъдеще ще се използва за всякакъв вид траназакции – прехвърляне на недвижимости, автомобили и други активи, а не само за спекулации с творения със спорна стойност.

***Dogecoin – пионерът на Меме крипто валутите. На неговия токен има куче порода Шиба Ину. В началото на 2021 Илон Мъск и Марк Кюбан създадода hype около него в резултат на което за 12 месеца цената му се покачи с над 20 000 %. Накрая се появи и крипто с името Shiba Inu.

****Patek Philippe Nautilus – този часовник има няколко варианта на циферблат: бял и син до 2021, когато са спрени от производство; от 2022 новият вариант е маслинено зелен. В моя пример съм използвал модела с бял циферблат. При модела от 2022 разликите са още по шокиращи. Цените за нов на черно са над 500 000 щатски долара при обявена цена от Патек Филип от 34 000 долара.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин