есенцията на всяко начинание

Есенцията на всяко начинание

Какво е нужно, за да съм успешен инвеститор? Много хора си задават този въпрос и се впускат в търсене на отговори. Основно отговорите идват от две места: приятели или интернет.

Често съветите от приятели са преразказ на слух или новина, а не са базирани на знания и опит. Мрежата ни залива със съвети на инвестиционни гурута, коучове и други подобни. Накрая получените съвети в най-добрия случай са безполезни, а понякога и опасни.За да стигнем до отговора на въпроса, трябва да осъзнаем, че инвестирането е бизнес, а не хоби, което да ви дава тема за разговор в обедната почивка.

Бизнесът изисква да даваш много и постоянно с очакването, че в бъдеще даденото ще се изплати с лихва. Повечето хора се фокусират на втората част, с получаването и игнорират първата, с даването.

На пръв поглед изложението няма връзка с инвестициите, но повярвайте ми има. Дайте си време, четете по няколко пъти, за да вникнете и ще осъзнаете, че инвестирането е много повече от това да решиш къде и колко да вложиш. Всъщност къде и колко е една от крайните стъпки.

Инвестирането не е еднократен и краен акт на натискането на Buy бутона за покупка на акциите на компания Х. Инвестирането е процес, който започва много преди да изберем къде да инвестираме. В началото влагаме време, пари, усилия, очаквайки да получим възвръщаемост накрая.

Всеки един от тези елементи е критичен и няма съревнование кой е най-важният. Ако игнорираме само един от тях, може да очакваме провал. Ако игнорираме повече от един, тогава провала ще е грандиозен. След това ще заключим, че инвестирането е измама, нямаме късмет и още куп извинения, с които се успокояваме, че не ние сме причината за провала.

Единствената причина за резултатите от нашите инвестиции сме ние, без значение знака. Не някаква тайна формула, а факторите време, пари, усилия правят инвеститора успешен.

За да бъдем ние водещи и да контролираме описаните фактори, трябва да разбираме добре какво са и какво не са те. Върху някои от тях имаме пълен контрол, а върху други не. Те са неразривно свързани и изолирано не работят, а когато се съберат 2+2 не правят 4, а примерно 6. По друг начин казано цялото е повече от сбора на съставните му части.

Входящите параметри са времето, парите и усилията, които сме вложили в инвестицията. Какви усилия сме положили, колко пари сме инвестирали и колко време сме готови да чакаме.

Времето

Това е най-подценения от трите фактора и единствения, който е краен и не може да се върне назад. Загубеното време не може да се възстанови за разлика от парите и усилията.

Времето има две измерения за нас като инвеститори: колко време отделяме за придобиване на знания и умения и колко време сме готови да чакаме нашата инвестиция да узрее.

Знаейки тези особености, можем да ги впрегнем да работят за нас по няколко начина. Първия е концепцията за сложната лихва. Тя се разгръща с времето, като в един момент лихвата върху лихвата носи повече, отколкото лихвата върху главницата първоначално.

С времето механизма на сложната лихва увеличава знанията и уменията ни по същия начин както парите ни. Отначало прогреса ни е плавен и почти незабележим, но в един момент експоненциално тръгва нагоре.

Колкото по-дълго полагаме целенасочени усилия, толкова по-голяма ще е възвръщаемостта ни за дълъг период от време. За да имаме максимален резултат, се изисква постоянно полагане на усилия. Ключът е постояството, така позволяваме на наученото да нараства експотенциално.

Вторият начин е да гледаме дългосрочно в миналото и бъдещето. Дългосрочно това означава поне пет години напред и много повече назад. Минимум пет години, защото промените в стойността на един бизнес или сектор от икономиката се случват бавно, за разлика от непрестанно движещите се котировки по борсите.

Стойността се влияе от микроикономически и макроикономически фактори, които се развиват с години. Затова, когато инвестираме е нужно търпение. Да можем да чакаме достатъчно за страхотна възможност и да имаме търпение тя да се развие, за да даде плодове. Времето работи за нас, когато сме търпеливи.


The big money is not in the buying and selling but in the waiting.

Charlie Munger


Да, в някои периоди ще бъдем на загуба, но това е породено от краткосрочни фактори, които нямат силата да отменят влиянието на глобалните фактори. Краткосрочните фактори са шума, глобалните – сигнала. Времето дава възможност на сигнала да се разгърне, игнорирайки шума.

Общото между днешните събития и тези от миналото са принципите, стоящи зад тях. Заблуждава ни новия декор, че „Този път е различно“ и няма как да се повтори миналото. В наши дни неспирното консумиране на информация измества фокуса ни върху последните събития, придавайки им голяма тежест, без значение дали са важни.

Както описах в горния параграф, те са шума в системата и вместо да преяждаме с последните новини, трябва да търсим сигнала. За да го намерим, трябва да изследваме миналото, където ще намерим икономически кризи, войни, инфлация, фалити – все неща, които се случват и днес.

При задълбочен анализ ще открием, че причините, стоящи зад тези събития в миналото и настоящето, имат много повече сходство, отколкото разлика и когато осъзнаем това ще получим ново и по-пълно разбиране на днешните събития.


The only thing new in the world is the history you don’t know.

Harry S. Truman


От историята научаваме три безценни урока, които ни водят в нашия анализ:

Всичко ново е добре забравено старо.

Всичко е временно и ще отмине, без значение възход или падение.

Всеки процес, за да се прояви и развие, му е нужно време.

Заглуши шума, чуй сигнала. Абонирай се за Инвесто седмичен бюлетин.

Седмичен бюлетин

Усилията

Те са най-неприятния от трите фактор. Както отбелязахме в предния параграф, усилията и времето работят винаги заедно и само от нас зависи дали ще е в наша полза. За разлика от времето, с усилията можем да наваксаме.

В контекста на инвестициите се изискват усилия за три неща: първите две са да култивираме критично мислене и да се научим да чакаме дълго. Звучи просто за изпълнение и нямащо нищо общо с инвестициите, но е точно обратното. С тяхното осъзнаване и интегриране ние ще сме много по-напред от по-голямата част от участниците на пазарите.

Третият елемент са усилията, насочени към изграждане на знания и умения. Преди да започнем с изучаването на финансите, трябва да изградим правилната ментална рамка, тоест критичното мислене и търпението. Без тях неуспеха ни е гарантиран, дори да сме изчели всички книги за инвестиции и финанси.

Критично мислене означава да вземаме сами решения, които са много често в дисонанс с мнозинството. Когато другите завиват наляво, ние да завиваме надясно. Ако игнорираме частта с усилията и мисленето и инвестираме, следвайки чуждо мнение, защото е по-лесно друг да свърши работата, резултатът ще е трагичен. Дори няколко пъти да „познаем“, това ще е временен успех. Накрая ще се върнем там, откъдето сме почнали.

Делегирането на вземане на решения на някой друг, може да изглежда измамно печеливша стратегия, но тя дългосрочно е пагубна. Дали ще са социални мрежи, тв канали за икономика или познати, игнорирайте ги и си изградете вашата теза.

Отговорете си на въпроса Защо инвестирам в…..?, като не се приема отговор Защото някой си ми каза или в телевизора казаха, че компания Х е топ и акциите ще поскъпнат.

Правилният отговор е Защото оцених компанията качествено и количествено и считам, че е бизнес, в който си струва да инвестирам.

Тук е мястото да направя отклонение за медиите и тяхната роля в инвестиционния процес. Те нямат за цел да ни информират. Тяхното предназначение е да оформят мисленето ни по шаблон и да ни държат фокусирани само върху фактите, които те считат за важни.

Тяхната роля като инструмент много добре се синтезира в следните думи: Власт е да контролираш какво се случва, абсолютна власт е да контролираш какво хората си мислят, че се случва.

Ако имаха за цел да ни информират и да представят реалността с максимална обективност, нямаше да съществуват. Колосалното предимство, което ние не осъзнаваме е, че имаме достъп до безгранично количество информация на един клик разстояние. Огромна част от нея за нищо не става, но в същото време има изключително ценни източници, за които само до преди 10 години сме можели да мечтаем, а сега ги имаме безплатно и на момента.

Благодарение на интернет много независими и изключително интелигентни хора споделят идеи и опит, без да са филтрирани и цензурирани от мас медиите. Тънкият момент е да не игнорираме опита на другите, а да игнорираме нискокачествената информация под формата на мнения, новини и слухове. Вместо това да търсим източници, поднасящи есенциална информация. В тях ще намерим идеите и вдъхновението, които търсим.

Изключете си нюз фийда и започнете да мислите. Независимото мислене изисква усилия и се постига с постоянна практика, а успешното инвестиране изисква независимо мислене.

С постоянство ще усвоим как да разсъждаваме критично и да разпознаем кое работи за нас и кое не. Най-хубавото е, че когато започнем да мислим независимо, ще открием, че ние и само ние сме отговорни за успехите и провалите, а не някой друг. Ще започнем да действаме осъзнато и още по-мотивирано ще прогресираме.

Усилия се изискват да бъдем търпеливи, защото успешните инвестиции изискват време, за да идентифицираме възможността и да и дадем възможност тя да се реализира.

Инвестирайки ще се натъкнем на различни капани: да продадем прекалено рано поради емоции, защото цената се е вдигнала; да продадем, за да си купим нещо, което искаме, но нямаме нужда от него; да продадем на базата на слух или новина. Игнорирайки горните и следвайки стриктно нашия план е начина да култивираме търпение.

Парите

Те са най-надценения от трите фактор. Единственият от трите, който е от двете страни на инвестиционни процес, те са на входа и на изхода. Влагаме пари за да изкараме пари.

Пари се правят с пари, усилия и търпение. Историите за начинаещи герои, които ивестират 1000 лв в крипто/био тек старт ъп/джуниър минна компания и ги правят 1 000 000 лв за една година са част от фолклора и подвеждат начинаещия инвеститор.

Ясно е, че от милионите участници на финансовите пазари все някой, някъде е успял без опит, с минимална сума да достигне милиони за кратко време. Но, както споменах, ако е базирано на „познаване“ , още по-малка част от тези хора успяват да запазят печалбите и да ги управляват разумно.

Аналогията с лотариите е много подходяща. Огромна чат от тото милионерите са вече бивши такива и са се върнали там, където са били, ако не и по-надолу.

Парите са горивото на всяко начинание и са нужни, за да се материализират нашите планове в желаните мащаби, но без пари можем да учим и да полагаме основите на нашия инвестиционен план. Усилията започват от първата стъпка, като парите могат да се включат на по-късен етап.

Да изградим правилната ментална рамка е по-важно, защото дори да имаме достъп до капитали, ако не знаем как и защо вземаме решения, ще ги изгубим. Обаче ако искаме да развием мащабите на нашата идея, липсата на пари е спирачка. Трикът е, дори да нямаме финанси, да започнем да трупаме знания. Да не чакаме да съберем пари и тогава да започнем да учим.

Парите са също следствие от положените усилия и отделеното време. Тази част в България е много криворазбрана и лафа „Пари ми дай, акъл си имам“ е показателен. Всеки иска пари, но никой не иска да положи усилия и да чака дълго. Успехът трябва да е мигновен, грандиозен и лесно постижим.

За пример пак ще използвам тото милионерите. В един момент те получават немислима за тях сума, а в същото време мисленето им остава там, където са били цял живот. Така се получава много явен дисбаланс между пари и познания, но накрая баланса почти винаги се възстановява. Парите се изравняват с акъла, а не обратно.

Време, усилия и пари са задължителните съставки на всяко успешно начинание, независимо дали сме предприемачи или инвеститори. Ако махнем едно от тях от уравнението, ще стане ясно, че плановете ни ще се провалят.

Усилията дават посоката, парите са горивото, а времето позволява на другите две да узреят и дадат плодове. Без посока ще се скитаме безцелно, без гориво ще закъсаме по пътя, а без търпение ще се откажем твърде рано.

Сподели:Investo Facebook ShareInvesto Linkedin Share

2 comments

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Седмичен бюлетин