Отзиви

Николай Георгиев, Дипломиран финансов консултант
Откакто следя статиите на Инвесто, всички процеси от макро ниво до ниво на вземане на решения за ритеил инвеститор ми станаха по-ясни и прозрачни. Достъпно е обяснено как действа инвестиционната машина, как е устроен света и как се задвижват зъбните колела в цялата икономика, какви са похватите на паричната политика на ЦБ. Съдържанието има за цел да те замисли, но и в същото време да те заведе на място, където не си бил. Това е отвъд Бета. И тези които търсят Алфа, мисля че са уцелили десетката.
Сава Михов, Застрахователен консултант и инвеститор и създател на myfinancecorner.eu
"Отвъд Бета" е явление в българската инвестиционна общност. На запад от нас, особено в USA, индустрията за платени бюлетини, анализи и stock picking е силно развита и с традиции. При нас е тотално липсваща. Досега. Никога не съм предполагал, че от нищото ще се появи толкова изпипан продукт. Изданието е насочено към обикновения инвеститор. Този, който се чуди коя акция да избере, колко % от портфейла да вложи, кога да купи и да продаде. И въобще накъде да поеме в тези толкова несигурни времена. Михаил прави това вместо Вас. Конкретни идеи, които може да вземете наготово и да изградите портфолиото си. Само моля не очаквайте бомбастични резултати за два дена. Стратегията на "Инвесто Портфолио" е подходяща за дългосрочни value инвеститори, a не за трейдъри. Истинско бижу са месечните доклади за конкретни компании и индустрии. За да се сдобиете с тази информация ще трябва да прахосате дълги дни в проучвания, докато тук я получавате наготово - в синтезиран, достъпен и разбираем вид. Вярвам, че с "Отвъд Бета" шансовете да запазите и умножите капитала си са много повече от отлични!
Христо Стоянов, създател на lifehack.bg и masterhack.bg
Като човек, чийто бизнес е създаден, за да отсява най-добрата информация за своите читатели, веднага мога да оценя огромната полза, която дава "Отвъд βета" на своите абонати. Познавайки отблизо съдържанието, което създава Михаил, без колебания мога да ви уверя, че тук ще намерите парченца прозрения от злато, фино пресяти от безполезния информационен пясък.
Емилия Колева, икономист по образование, авантюрист и приключенец по душа
От няколко години се интересувам от инвестиции. Прекарах часове в търсене на най- добрия източник на информация. Изчетох куп анализи на вещи по темата. Затрупах се с огромно количество информация-анализи, отчети, графики, но ми беше трудно да сглобя пъзела. Докато не попаднах на Инвесто и Отвъд Бета. Инвесто е сайт, където може да откриете качествена и стойностна информация на достъпен и разбираем език. Тук стъпка по стъпка е описан целият инвестиционен процес, като една добре смазана машина . В Отвъд Бета докладите, разглеждат в детайли, цели сектори и индустрии. Огромно количество разнопосочни данни са превърнати в качествена и стойностна информация. Следвайки три основни принципа – анализ, оценка, управление на риска, авторът ни дава, синтезирана информация, за това в какво, къде и кога да инвестираме. И на последно място как да контролираме риска и да управляваме инвестиции си. Абонаментът в Отвъд Бета ми спестява време и множество грешки.
Ilian Gaytanski, Freelancer
"Practice what you preach" в най-чиста форма. Ненадминат за страната ни формат, с минималистичен дизайн, и най-вече алфа на достъпен и разбираем език. Последователността, с която публикациите се редят и стойността, която носят, изключително лесно генерират интерес както към макро средата, така и към противоположната на посредственост гледна точка на автора. Честно казано съм изумен как четейки написаното установих, че имам "impostor syndrome" и всъщност разбирам много повече, отколкото си представям, както и че има един изцяло технически и систематичен набор от похвати, подходи и финес при анализа, подготовката и непреклонността при изпълнението на инвестиция за по-дълъг хоризонт. Отвъд статиите, портфолио резюметата, принципите, инструкциите, методиката и описанието на абсолютно всеки ход прави тази услуга idiot proof в най-буквалния превод на израза... Библиотеката и препоръчаните четива са зла-то! Value, value, value!
Чичо Дивчо (ДД), Изследовател в областта на естествените науки
Може би трябва да започна с това, че познавам създателя/автора на сайта "Отвъд бета" от активността му покрай фейсбук групите "InvestPRO Общество" и "Клуб на инвеститора". Авторът предлага леки и приятни за задълбочен преглед четива на инвестиционна/икономическа тематика. Четивата обаче са и доста широко скроени, като включват достатъчно набъбнали елементи на философия и психология, което ги прави доволно неповторими. Всичките му статии са написани в интересен и специфичен стил, който чудесно съчетава добрата информативност с неусетната увлекателност. Сайтът е семпъл и добре структуриран. Предлага и следването на примерно, но реално инвестиционно портфолио, както и редовни ежеседмични доклади, свързани с промени в последното. Авторът на материалите е склонен да държи лична обратна връзка при нужда, без да се натрапва излишно на хората, които са гласували доверие на неговите икономически/финансови познания. Характерно за всички материали на Михаил Стоянов е излагането на теза, която е аргументирана по впечатляващ начин. Това ги прави съвършено различни от хвърковатите и променливи за кратко време мнения, които безидейно чуруликат върху оглозганите кокали на нещастната обоснованост. Статиите са подходящи както за напреднали в областта люде, така и за хора, които по същество текущо са нежно обладани от финансовата неграмотност. Авторът търпи градивна критика и е винаги готов да наслагва нови знания върху наличните му познания, както и да трансформира архитектурата им посредством гъвкавост и адаптивност. Качества, които категорично липсват в по-голямата част от световната човешка популация, която предпочита да бърка вещо в носа и да не усвоява нови знания, защото мисленето напряга и е вредно. Не съм човек, който чете често, освен ако това не е наложително в професионален аспект. Затова се изненадах много от себе си, когато установих, че прочитам статиите на Михаил Стоянов до самия им край. А хич не обичам изненади... Препоръчвам инициативата "Отвъд бета". Считам, че Михаил Стоянов ще продължи да я изпълва с ценно съдържимо и ще обогатява знанията на всички, които пожелаят да се абонират за нещо действително смислено и подходящо за убиване на време по особено приятен и полезен начин.
Седмичен бюлетин